HPV-tyypitys
HPV-virukset voidaan jakaa yleensä kahteen ryhmään – matalan syöpäriskin HPV-viruksiin ja korkean syöpäriskin HPV-viruksiin.
Matalan syöpäriskin HPV-virukset saattavat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia kuten ihosyyliä, kurkunpään papilloomia ja sukupuolielinten kondyloomia. Kondyloomeja voidaan hoitaa laserilla, lääkeaineilla tai kirurgisesti.
Korkean syöpäriskin HPV-virukset taas yhdistetään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. Korkean syöpäriskin HPV-infektio sukupuolielinten alueella on lähes aina itsestään paraneva, mutta se vaatii seurantaa ja kontrollia. Joskus HPV-virustartunnan saaneilla infektio kuitenkin pitkittyy ja naisella tartunnan pitkittyminen voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksiin.
Naisten HPV-testi
Kohdunkaulan irtosolunäytteestä voidaan tehdä yli 30-vuotiailla naisilla myös ns. HPV-testi. HPV-testistä ilmenee, jos kohdunkaulassa on korkean syöpäriskin HPV-virusten aiheuttama tartunta.
Jos HPV-testin tulos on positiivinen, tehdään myös papa-koe mahdollisten solumuutosten toteamiseksi. Tällainen yhdistelmäseulonta löytää kohdunkaulansyövän esiasteet ja -syövät paremmin kuin pelkkä papa-koe.
Innovan kokenut gynekologi
Sairaala Innovan Rosemarie Iirella on seksologin, gynekologin ja seksuaaliterapeutin koulutus.
Lisäksi Rosemariella on vuosien kokemus lantionpohja-alueen vaivojen hoidosta.