fbpx

Alaluomileikkaus

Alaluomileikkauksella silmäpussit pois

Alaluomien leikkauksessa puhutaan usein myös silmäpussien leikkauksena.

Yleensä silmäluomileikkauksien tavoitteena on nuorekkaampi ulkonäkö.

Alaluomileikkaus tehdään usein esteettisin perustein, mutta joskus alaluomissa voi esiintyä myös toiminnallista ongelmaa, jolloin leikkaus on sairaudenhoitoa.

Alaluomileikkauksessa poistetaan yleensä silmäpussirasvaa tai alaluomien ylimääräistä, löysää ihoa. Symmetrisyyden takia alaluomileikkaus tehdään yleensä kummankin silmän alaluomiin.

Yleensä arvet paranevat hyvin ja arpi jää oikeastaan täysin näkymättömäksi.

Kenelle alaluomileikkaus sopii

Alaluomileikkaus sopii kaikille, joilla alaluomien muutokset alkavat näkyä – tyypillisesti noin neljänkymmenen ikävuoden iässä. Joskus silmäpussit ja niiden sisältämä rasva voivat olla häiritsevästi näkyviä jo nuorellakin iällä.

Sairaala Innovassa alaluomileikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme alaluomiin liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

Alaluomileikkaus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Alaluomileikkaus – ennen ja jälkeen

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Kuvassa on plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakas, jolle on tehty ylä- ja alaluomileikkaus sekä kulmakarvojen kiinnitys. Toimenpide tehtiin päiväkirurgisena paikallispuudutuksessa.

Yläkuva on otettu ennen toimenpidettä ja alempi kuva 10 kuukautta toimenpiteen jälkeen.

Akuutti toipumisvaihe kuvatusta leikkauksesta kestää noin 1-2 viikkoa. Lopullisen tuloksen kehittyminen voi viedä useita kuukausia, jopa 12 kuukauteen asti.

Sekä asiakas, että kirurgi olivat hyvin tyytyväisiä saavutettuun lopputulokseen.

Naisen kasvot edestä kuvattuna ennen silmäluomileikkausta ja sen jälkeen.

Ennen alaluomileikkausta

Leikkaukseen kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin, että saat parhaan mahdollisen lopputuloksen ja toipuminen lähtee nopeasti liikkeelle.

Mahdolliset silmänalueen tulehdukset tulee hoitaa jo ennen leikkausta.

Ripsien pidennykset kannattaa poistaa ennen leikkausta. Leikkaukseen tullessa tulee jättää korut kotiin ja kasvojen alue kannattaa jättää meikkaamatta leikkauspäivänä.

Alaluomileikkaus toimenpiteenä

Alaluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, ja tarvittaessa on mahdollista saada rentouttavaa esilääkitystä. 

Ennen toimenpidettä otamme valokuvat leikkausalueesta. ja itse toimenpide kestää noin yhden tunnin.

 

 

Toipuminen

Toipumiseen kuluu noin 1–2 viikkoa.

Sairaalassa

 • Leikkauksen jälkeen silmiä haudotaan kylmähauteella noin tunnin ajan turvotuksen vähentämiseksi.
 • Pääset kotiin samana päivänä, noin tunnin lepäilyn jälkeen.
 • Autolla ajamista emme suosittele heti toimenpiteen jälkeen.
 • Jos sinulle ei ole annettu rentouttavaa lääkitystä, et tarvitse erikseen hakijaa.

 

Sairausloma

Sairasloman tarve on mustelmista ja turvotuksesta johtuen 1–2 viikkoa.

Kotona

 • Kylmähauteen käyttöä jatketaan kahtena seuraavana päivänä kotona. Huom: Silmäluomille jälkihoitoon tarkoitetun kylmäpakkauksen voit hankkia meiltä jo vastaanottokäynnillä, niin että se on jo valmiina odottamassa, kun pääset kotiin.
 • Näyttöpäätteellä voi työskennellä jo seuraavana päivänä.
 • Ensimmäisten muutaman yön ajan kannattaa nukkua pää hieman kohoasennossa esimerkiksi korkeammalla tai kahdella tyynyllä.
 • Vältä arven hankaamista leikkausta seuraavien viikkojen aikana. Ihoa tulee kosketella taputellen – niin suihkun jälkeen kuivauksen kuin rasvauksenkin aikana.
 • Fyysinen rasitus on kokonaan kielletty 2–3 vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen.
 • Älä sauno tai käy uimassa viikkoon.
 • Hikiliikuntaa on hyvä välttää kahden viikon ajan.
 • Meikkaaminen on sallittua haavan parannuttua ja sitten kun ompeleet on poistettu viikon kuluttua.

Ensimmäisen viikon aikana on turvotusta ja jonkin verran mustelmaa. Turvotus on runsainta kolmantena päivänä leikkauksesta, ja mustelmat katoavat kokonaan parissa viikossa.

Toimenpidealue voi olla tunnoton leikkauksen jälkeen, ja kosketustunto palautuu yleensä 1–6 kuukauden kuluessa.

Leikkausarpi vaalenee lähes huomaamattomaksi muutamassa kuukaudessa. Suojaa arvet kuitenkin voimakkaalta auringonvalolta vähintään kuuden kuukauden ajan

 

Tikkien poisto vastaanotolla viikon kuluttua toimenpiteestä

Tikit poistetaan 6–7 päivän kuluttua leikkauksesta.

Jälkitarkastus
Sinut leikannut plastiikkakirurgi tekee jälkitarkastuksen 4–6 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Asiakaskokemus alaluomileikkauksesta

Olin vuosien ajan haaveillut alaluomien rasvanpoistosta ja kun kuulin Sairaala Innovasta, varasin heti konsultaatioajan plastiikkakirurgi Kristiina Hietaselle. Ajatus toimenpiteestä jännitti kovasti ja minulla olikin Kristiinalle paljon kysymyksiä. Konsultaatiokäynnillä kävimme hyvin yksityiskohtaisesti läpi, millaisesta toimenpiteestä olisi kysymys ja miten se toteutettaisiin. Kristiinan kanssa keskustelu oli niin luottamusta herättävä, että tein päätöksen toimenpiteeseen menosta siltä istumalta. Itse toimenpide sujui erittäin hyvin ja minusta pidettiin koko käynnin ajan niin hyvää huolta, että muistelen sitä lämmöllä pitkään. Loistavaa palvelua, sekä ihana ja välittävä henkilökunta – vahva suositus Sairaala Innovalle!

– Niina

Varaa aika

 Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Alaluomileikkaus: hinta

Katso Sairaala Innovan alaluomileikkauksen hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä alaluomileikkuksesta​

Mikä alaluomileikkaus on?

Alaluomileikkaus on yleensä kosmeettinen toimenpide, ja siinä alaluomien ulkonäköä parannetaan poistamalla silmien alta ylimääräistä ihoa sekä tarvittaessa myös rasvaa.

Toimenpide sopii kaikille  henkilöille, joita silmäpussit, turvotus tai rypyt silmien alla häiritsevät. Yleinen terveydentila ja perussairauksien hoitotasapaino tulisi olla hyvä ennen toimenpiteeseen hakeutumista. On tärkeää, että potilaaksi tulevalla on realistiset odotukset ja ymmärrys leikkauksen mahdollisista riskeistä ja hyödyistä.

Alaluomileikkaus tehdään tyypillisesti paikallispuudutuksessa. Plastiikkakirurgi tekee pienen viillon alaripsien alapuolelle tai alemman silmäluomen sisäpuolelle päästäkseen alla oleviin kudoksiin. Toimenpiteessä ylimääräinen rasva, lihas ja iho poistetaan kokonaan tai sijoitetaan uudelleen, jotta ulkonäkö on sileämpi ja nuorekkaampi.

Alaluomileikkaus tehdään tyypillisesti paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen jälkeen kipuja voidaan tarvittaessa hallita kipulääkeillä. Yleensä kipulääkkeen tarve on vähäinen.

Toipumisaika vaihtelee, mutta useimmat potilaat voivat palata töihin 1–2 viikon sisällä, ja palata kokonaan normaaliin arkeen 1–3 viikon kuluessa. Mustelmat ja turvotus ovat yleisiä leikkauksen jälkeen, mutta niiden pitäisi hävitä 1–2 viikon kuluessa.

Kuten kaikkiin leikkauksiin, myös alaluomileikkaukseen liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita (verenvuoto, tulehdus, ei-toivottu arpeutuminen tai ei-toivottu lopputulos). On tärkeää keskustella näistä riskeistä plastiikkakirurgisi kanssa ennen toimenpidettä. Riskejä minimoi kokenut ja asiaan perehtynyt plastiikkakirurgi ja toimenpiteen jälkeiseen toipumiseen annettujen hoito-ohjeiden tarkka noudattaminen.

Useimmissa tapauksissa toimenpiteessä viillot tehdään huomaamattomille alueille, ja niiden pitäisi olla tuskin näkyvissä parantuessaan.

Alaluomileikkauksen vaikutukset voivat olla pitkäkestoisia, mutta täysin pysyviä ne eivät ole. Ikääntymisprosessi jatkuu, ja tulevat korjaustoimenpiteet voivat olla tarpeen haluttujen tulosten säilyttämiseksi.

Kyllä, toimenpide voidaan hyvin yhdistää muihin esteettisiin toimenpiteisiin, kuten kasvojenkohotukseen, kulmakarvojen kohotukseen tai muihin silmäluomen leikkauksiin kasvojen kokonaisvaltaisemmaksi nuorentamiseksi.

Toipuminen alaluomileikkauksesta kestää tyypillisesti noin yhdestä kahteen viikkoa, vaikka toipumisaika onkin aina yksilöllinen.

 

Tässä on joitain yleisiä toipumisenvaiheita ja vinkkejä:

 • Kylmäpakkaus vähentää turvotusta ja mustelmia ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen.
 • Saatat kokea pientä kipua, joka voidaan yleensä hoitaa plastiikkakirurgin määräämillä kipulääkkeillä.
 • Vähentääksesi turvotusta, pidä päätä koholla niin paljon kuin mahdollista muutaman ensimmäisen päivän ajan leikkauksen jälkeen.
 • Vältä rasittavaa toimintaa, kumartumista tai raskaiden esineiden nostamista vähintään viikon ajan leikkauksen jälkeen.
 • Sinut leikannut plastiikkakirurgi antaa tarkemmat ohjeet, milloin voit jatkaa normaalia arkea, kuten urheilua tai meikkaamista.
 • Noudata plastiikkakirurgin ohjeita viiltokohdan hoidosta ja sen puhtaanapidosta tulehduksen estämiseksi.
 • Vältä tupakointia ja alkoholin käyttöä toipumisaikana, koska ne voivat häiritä paranemista.

 

Kaiken kaikkiaan alaluomien plastiikkakirurgisesta leikkauksesta toipuminen voi vaihdella yksilöstä ja leikkauksen laajuudesta riippuen, mutta kirurgin ohjeiden noudattaminen ja itsestäsi huolehtiminen toipumisjakson aikana voivat auttaa varmistamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä

Pelko näyttää luonnottomalta tai "kauneusleikatulta"

Vaikka alaluomileikkauksen tulokset voivat olla pitkäkestoisia, luonnollinen ikääntymisprosessi jatkuu ajan myötä. Korjaustoimenpiteet tai lisähoidot voi olla myöhemmin paikallaan.

Kuten kaikissa leikkauksissa, alaluomileikkauksessakin on aina komplikaatioiden riski. Valitsemalla kokenut ja ammattitaitonsa todistanut plastiikkakirurgi ja noudattamalla ennen ja jälkeen leikkausta koskevia ohjeita, nämä riskit voidaan minimoida.

Vaikka jotkin kivut ovat normaaleja alaluomilla leikkauksen jälkeen, useimmat potilaat pitävät niitä siedettävänä ja hallittavana kipulääkkeiden ja jääpakkausten avulla.

Alaluomileikkauksessa viillot tehdään tyypillisesti huomaamattomiin paikkoihin arpeutumisen minimoimiseksi. Lisäksi asianmukainen haavanhoito, leikkaustekniikka ja arvenhoitotekniikat voivat auttaa vähentämään arpeutumista. Usein arpi on lopulta huomaamaton.

Mustelmat ja turvotus ovat alaluomileikkauksen yleisiä sivuvaikutuksia, mutta ne yleensä häviävät 1­–2 viikon kuluessa toimenpiteen jälkeen.

Vaikka alaluomileikkaus tehdäänkin usein vanhemmille potilaille korjaamaan ikääntymisen merkkejä, se voi olla hyödyllinen myös niille nuoremmille potilaille, joilla on esimerkiksi geneettistä taipumusta silmäpussin syntymiseen ja turvotukseen.

Vaikka alaluomeen leikkaus voikin parantaa silmänympäryspusseja ja turvotusta, se ei kuitenkaan yleensä korjaa pigmentaatiota tai ohuen ihon aiheuttamia tummia silmänalusia.

Vaikka alaluomileikkauksen tulokset voivat olla pitkäkestoisia, luonnollinen ikääntymisprosessi jatkuu ajan myötä. Korjaustoimenpiteet tai lisähoidot voi olla myöhemmin paikallaan.

Alaluomeen leikkaus tehdään tyypillisesti paikallispuudutuksessa, jota pidetään yleensä turvallisena ja hyvin siedettävänä. Allergiset reaktiot puuduteaineille ovat harvinaisia etenkin jos puudutteita on aikaisemmin käytetty esimerkiksi hammaslääkärikäynnin yhteydessä.

Vaikka alaluomileikkaus vaatiikin toipumisaikaa ja fyysistä aktiivisuuttakin täytyy rajoittaa, useimmat potilaat voivat palata työhön ja normaaliin toimintaan viikon tai kahden sisällä.