fbpx

Otsankohotus ja kulmakarvojen kohotus

Otsankohotus ja kulmakarvojen kohotus

Yläluomet, kulmakarvat ja otsa ovat samaa niin sanottua esteettistä yksikköä, jolloin koko alueen arvioiminen on tarpeellista toimenpiteitä suunnitellessa.

Otsan tai kulmakarvojen leikkaus voi olla joskus lääketieteellisestikin perusteltua jo nuorella iällä; esimerkiksi perinnöllisen tilan takia.

 

Otsankohotus

Otsankohotuksen tavoitteena on avonaisemmat silmät sekä kulmakarvat ja otsaryppyjen vähentäminen.

Otsarypyt syntyvät usein, jos joudut jatkuvasti nostamaan kulmakarvoja ja jännittämään otsalihasta. Otsankohotus tulee ajankohtaiseksi, kun otsarypyt alkavat häiritä jatkuvasti, ja kun kulmakarvat ovat alkaneet laskeutumaan kohti yläluomia ja ripsiä.

Otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkauksilla nostetaan kirurgisesti laskeutuneita kulmakarvoja ja parannetaan silmien näkökenttää sekä yläluomien toimintaa.

Pieniä ja joskus suuria sekä syviäkin otsaryppyjä voidaan hoitaa myös botox-pistoksilla.

 

Kulmakarvojenkohotus eli brow lift

Roikkuvat kulmakarvat kaventavat näkökenttää ja ovat esteettinen haitta.

Vähäinen kulmakarvojen roikkuminen: kun kulmakarvojen roikkuminen on vähäistä, voidaan kulmakarvojenkohotus ja yläluomileikkaus tehdä samanaikaisesti samasta viillosta.

Pieniä ryppyjä kulmakarvoissa voidaan hoitaa myös botox-pistoksilla. Botox-pistoksilla voi myös myöhemmin tehostaa ja pidentää kulmakarvojen kohotusleikkauksen vaikutusta.

Vähäistä suurempi kulmakarvojen roikkuminen: hoitovaihtoehto on otsankohotus. Toimenpiteessä leikkaushaavat tehdään hiusrajan taakse, joten toimenpiteestä ei jää sinänsä lainkaan näkyvää arpea.

 

Kenelle toimenpiteet sopivat?

Otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkauksia tehdään yleensä noin 50–80-vuotiaille. Toimenpide sopii yhtä hyvin naisille ja miehille. Yksilölliset anatomiset ominaisuudet kuitenkin määrittävät, millä toimenpiteillä voidaan saada apua eri ihmisille.

Toimenpidettä kannattaa harkita, jos

 • Otsallasi on voimakkaita ryppyjä.
 • Kasvoilla on väsynyt ilme ja kulmakarvat ovat lähellä ripsiä.
 • Silmät väsyvät helposti mm. näyttöpäätetyöskentelyssä.
 • Silmäluomien meikkaaminen on hankaloitunut.
 • Näkökenttä on kaventunut
 • Sinulla on päänsärkyä (aiheutuu otsalihaksen jännittämisestä ja kulmakarvojen nostamisesta).

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme otsan ja kulmakarvojenkohotukseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Toimenpiteet alkavat aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Sairaala Innovassa otsan- ja kulmakarvojen kohotusleikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Otsankohotus toimenpiteenä

Otsankohotus tehdään yleensä nukutuksessa, mutta sinut kotiutetaan jo samana päivänä.

Otsankohotus mini-invasiivisesti. Toimenpide voidaan tehdä tähystyksellä tai mini-invasiivisesti hiusrajan taakse tehdyistä leikkausviilloista, jolloin otsankohotuksesta ei jää lainkaan näkyviä arpia. Toimenpide kestää noin 90 minuuttia.

Otsankohotus avoimella otsankohotuksella. Toimenpiteessä otsasta poistetaan ylimääräistä ihoa. Tässä avoimessa leikkauksessa arpi sijoittuu hiusrajaan tai hiuspohjaan. Samalla myös hiusrajaa voidaan siirtää alemmaksi ja madaltaa otsaa.

Toimenpiteen kohotusvaikutus yleensä heikkenee jonkin verran vuosien kuluessa.

 

Kulmakarvankohotus toimenpiteenä

Kulmakarvankohotus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja sinut kotiutetaan jo samana päivänä.

Toimenpide voidaan tehdä kahdella eri menetelmällä.

Yläluomileikkauksen kanssa samanaikaisesti. Jos kulmakarvojen roikkuminen on vähäistä, tällä päästään hyvään lopputulokseen. Toimenpiteen etuna on lyhyt leikkausaika, huomaamaton arpi ja vähäiset riskit.

Kulmakarvojen yläpuolelta: Jos kulmakarvat roikkuvat voimakkaasti, parhaaseen lopputulokseen päästään tekemällä toimenpide kulmakarvojen yläpuolisesta viillosta. Toimenpiteessä poistetaan ihoa kulmakarvojen yläpuolelta

Jos kulmakarvat roikkuvat voimakkaasti, yhtenä hoitovaihtoehtona on otsankohotus ja mahdollisesti erilaiset yhdistelmätekniikat tilanteesta ja yksilöstä riippuen.

Toipuminen

Sairaalassa. Toimenpiteen jälkeen lepäät lepohuoneessa noin yhden tunnin, minkä jälkeen pääset kotiin hakijan kanssa.

Sairausloma. Sairaus-/toipumisloman tarve on 1-2 viikkoa.

Kotona

 • Leikkauksen jälkeen pidetään kevyttä otsasidosta 1-2 vuorokautta.
 • Leikkauksen jälkeen ei yleensä ole kovia kipuja, ja kipuja voi helpottaa kylmähoidolla. Mahdollinen kivunlievitys normaaleilla reseptivapailla, apteekista saatavilla kipulääkkeillä.
 • Avoleikkauksen jälkeen tunto voi olla hetken aikaa häiriintynyt leikkausalueella ja päälaella, joskus tuntopuutos voi jäädä pysyväksikin.
 • Kylmähoitoa on hyvä jatkaa kahden vuorokauden ajan.
 • Ensimmäinen viikko kannattaa nukkua pää hieman kohoasennossa.
 • Turvotusta esiintyy tavallisesti 1-2 viikkoa.
 • Mustelmia voi tulla, mutta mustelmat häviävät 1-2 viikossa.
 • Kävelylle voi mennä heti seuraavana päivänä toimenpiteestä.
 • Voimakasta fyysistä rasitusta ja alaspäin kurottamista tulee välttää parin viikon ajan, jotta turvotus ei korostu.
 • Urheilua tulee välttää 2-4 viikkoa.
 • Saunomiskielto 2 viikkoa.

 

Tikkien poistaminen. Tarkastus ja ompeleiden poisto on 7–10 vuorokauden päästä toimenpiteestä.

Vaikutus on nähtävissä muutamassa kuukaudessa

Lopullinen tulos on nähtävissä 3–6 kuukauden kuluttua.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan otsankohotus- ja kulmakarvan kohotusleikkauksen hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä otsankohotuksesta

Mikä on otsankohotus?

Otsankohotus on kirurginen toimenpide, jolla nostetaan kulmakarvoja ja kohotetaan otsaa. Tavoitteena on usein nuorekkaampi ilme ja ulkonäkö.

Otsankohotus voidaan tehdä useilla tekniikoilla, mukaan lukien endoskooppinen kulmakarvojen kohotus, perinteinen kulmakarvojen kohotus tai temporaalinen kulmien kohotus. Käytetty tekniikka riippuu potilaan yksilöllisistä anatomiasta, tarpeista ja tavoitteista.

Leikkauksen tuloksena saadaan usein nuorekkaampi ulkonäkö, vähemmän ryppyjä ja juonteita otsassa, sekä yläkasvojen  tasapainon yleinen parantuminen ja kulmakarvojen kohottuminen.

Otsankohotus sopii henkilöille, joilla on näkyviä ikääntymisen merkkejä (roikkuva iho ja/tai kulmakarvat, ryppyjä tai syvät juonteet) otsassa ja kulmakarvojen alueella. Potilaan yleisterveyden tulee olla hyvä ja hänellä tulee olla realistiset odotukset leikkauksen tuloksesta.

Toipumisprosessi vaihtelee käytetyn tekniikan ja potilaan yksilöllisen paranemisprosessin mukaan. Yleensä potilaiden on syytä odottaa turvotusta, mahdollisesti mustelmia ja lievää kipua muutaman ensimmäisen päivän aikana leikkauksen jälkeen. On tärkeää noudattaa kaikkia plastiikkakirurgin hoito-ohjeita turvallisen ja sujuvan toipumisen varmistamiseksi.

 

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, toimenpiteeseen liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita, kuten verenvuotoa, infektiota tai arpia. Kokenut, leikkaustekniikkaan perehtynyt plastiikkakirurgi ja kaikkien leikkauksen jälkeisten hoito-ohjeiden huolellinen noudattaminen kuitenkin minimoi näitä riskejä.

Kokeneen plastiikkakirurgin suorittaman leikkauksen tulosten tulee näyttää luonnolliselta ja täydentää potilaan kasvojen piirteitä. On tärkeää että keskustelet tavoitteistasi ja huolenaiheistasi leikkaavan plastiikkakirurgin kanssa ennen leikkausta varmistaaksesi, että olette molemmat samaa mieltä odotusten suhteen.

Toimenpiteen tulokset voivat kestää useita vuosia, vaikka tulosten kesto voikin vaihdella yksittäisen potilaan ikääntymisprosessin ja elämäntapojen mukaan. Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen ja ihon suojaaminen auringon aiheuttamilta vaurioilta voivat pidentää leikkauksen tuloksia.

Kun valitset sinulle sopivaa plastiikkakirurgia, on tärkeää tehdä omaa tutkimusta ja valita kokenut tekijä. Kannattaa myös koettaa varmistua siitä, että plastiikkakirurgin estetiikka vastaa sinun omia tavoitteita.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä otsankohotuksesta

Pelko että näytät leikkauksen jälkeen epäluonnolliselta

Ehkä kaikista yleisin pelko on, että leikkauksen tulokset näyttävät luonnottomalta tai antavat ”yllättyneen” vaikutelman. Ammattitaitoisen ja kokeneen plastiikkakirurgin leikatessa tulosten tulee kuitenkin näyttää luonnollisilta ja täydentää potilaan kasvojen piirteitä.

Jotkut saattavat pelätä kokevansa kipua tai epämukavuutta leikkauksen aikana tai sen jälkeen. Leikkauksen aikana käytetään kuitenkin kipu- ja rentouttavia lääkityksiä sekä tarvittaessa nukutusta varmistamaan leikkauksen mahdollisimman kivuton suorittaminen. Toipumisprosessin aikaisiin mahdollisiin kipuihin voidaan määrätä kipulääkitystä.

Vaikka naiset muodostavat suuren osan potilaista, toimenpide on suosittu toimenpide myös miehille, jotka haluavat parantaa ulkonäköään ja vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä tai parantaa toiminallisuutta otsan sekä kulmakarvojen alueella. 

Jotkut saattavat pelätä, että leikkauksesta jää näkyviä arpia otsaan tai hiusrajaan. Innovan ammattitaitoiset plastiikkakirurgit osaavat tehdä viillot huomaamattomiin paikkoihin ja käyttää kehittyneitä tekniikoita arpeutumisen minimoimiseksi.

Vaikka leikkauksen jälkeen esiintyykin jonkin verran turvotusta, mustelmia ja pientä kipua, useimmat potilaat voivat palata normaaliin arkeen viikon tai kahden sisällä leikkauksen jälkeen

Kuten kaikkiin leikkauksiin, otsankohotukseen liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita, kuten verenvuotoa tai infektiota. Kokeneen plastiikkakirurgin ammattitaito ja kaikkien leikkauksen jälkeisten hoito-ohjeiden huolellinen noudattaminen kuitenkin minimoi näitä riskejä.

Jotkut ihmiset saattavat tuntea häpeää tai häpeää plastiikkakirurgiasta ja pelätä tulevansa muiden tuomitsemaksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että päätös leikkaukseen on aina henkilökohtainen asia. Usein esteettisen lopputuloksen lisäksi plastiikkakirurgialla vaikutetaan kehoon myös toiminallisuutta parantavasti esimerkiksi yläluomileikkauksissa tai kulmakarvojen kohotuksessa.

Vaikka toimenpiteen tulokset voivat kestää useita vuosia, ne eivät kuitenkaan ole pysyviä. Potilaiden ikääntyminen jatkuu luonnollisestikin, ja terveiden elämäntapojen ylläpitäminen ja ihon suojaaminen auringon aiheuttamilta vaurioilta voi auttaa pidentämään leikkauksen tuloksia.