fbpx

PDT

PDT-hoito on tehokas aurinkokeratoosin hoidossa

PDT eli fotodynaaminen hoito on lääketieteellinen hoito, jossa käytetään erityistä valoa ihosairauksien, kuten aknen, aurinkovaurioiden ja tietyntyyppisten ihosyöpien hoitoon.

Hoito sopii esimerkiksi;

  • aurinkokeratoosin (solaarikeratoosi, aktiinikeratoosi, aktiininen keratoosi ja seniilinen keratoosi)
  • pinnallisten ihokasvaimien (M. Bowen)
  • pinnallisten basalioomien hoitoon.

Hoidot ovat helppoja ja turvallisia, ja vähentävät ryppyjä ja lisäävät ihon kimmoisuutta.

Kaksi erilaista menetelmää:

  • punavalolla vastaanotolla toteutettava ja
  • luonnollista auringonvaloa hyödyntävä päivänvalohoito

Kenelle PDT-hoidot sopivat?

Hoito sopii henkilöille, jotka etsivät turvallista ja tehokasta vaihtoehtoa perinteisille ihohoidoille. Se on erityisen tehokas niille, joilla on auringon aiheuttamia vaurioita ja syöpää edeltäviä vaurioita.

Fotodynaamista nuorennushoitoa voidaan tehdä mm. kasvojen, kaulan, dekolteen ja kämmenselkien alueelle. Samalla mahdolliset valovauriot ja aktiinikeratoosit tulee hoidettuksi.

Hoito toimenpiteenä

Hoito perustuu valolle herkistävän voiteen ja punavalon yhteisvaikutukseen. Hoito ei vaikuta ympäröivään terveeseen ihoon.

Hoito kestää tyypillisesti noin tunnin.

Riippuen hoidettavasta ihoalueesta ja ihomuutoksesta varataan joko yksi hoitokäynti tai kaksi hoitokäyntiä 2 viikon välein.

Iho puhdistetaan ensin karstasta ja hilseestä, jonka jälkeen iholle levitetään valoherkistävää ainetta, joka tekee soluista herkempiä valolle.

Valoherkistäjän annetaan vaikuttaa kolme tuntia minä aikana saa liikkua vapaasti, mutta ihon on pysyttävä lämpimänä ja auringolta suojattuna.

Kolmen tunnin kuluttua voide poistetaan ja hoidettava alue käsitellään punaisella valolla noin 8–17 minuutin ajan hoidettavien alueiden laajuudesta riippuen. Valon ja voiteen yhteisvaikutuksesta vaurioituneet solut tuhoutuvat.

Päivänvalo-PDT toimenpiteenä

Päivänvalo-PDT eroaa normaalista PDT-hoidosta niin että valoherkistäjän levittämisen jälkeen oleskellaan ulkona päivänvalossa kaksi tuntia. Päivänvalo-PDT:ssä ei siis käytetä punavaloa.

Päivänvalo-PDT:tä annetaan yleensä yksi hoitokerta.

Suomessa päivänvalo-PDT-hoitoa voi toteuttaa vuodesta riippuen huhtikuulta syyskuun loppupuolelle riittävän lämpiminä ja valoisina päivinä.

Päivänvalo-PDT soveltuu laajojen aktiinikeratoosialueiden hoitoon, mutta sitä
käytetään myös ihoa nuorentavana menetelmänä. 

Hoidon jälkeen

  • Hoidon jälkeen iholla voi esiintyä punoitusta, rakkuloita ja rupea, mutta yleensä iho parantuu muutamissa viikoissa arpia jättämättä.
  • Jälkihoitona käytetään ihon suihkuttelua ja antibioottivoidetta infektion ehkäisemiseksi. 
  • Hoidon jälkeen voi peseytyä normaalisti ja saunoa saa voinnin mukaan. 
  • Suoraa auringonvaloa tulee välttää kolme vuorokautta
  • Hoidettu ihoalue on auringolle herkkä muutaman kuukauden ajan, joten iho tulee suojata vaatetuksella ja aurinkovoitein.

Hoidon tulokset

Lopulliset tulokset ovat nähtävissä muutaman kuukauden kuluessa.

Sairaala Innovassa PDT-hoitoja tekee

Hinnasto

Katso fotodynaamisten hoitojen hinnat täältä.