fbpx

Rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennysleikkaus on yksi merkittävimmin asiakkaan arkielämään vaikuttavista plastiikkakirurgian toimenpiteistä.

Rintojen pienentäminen koetaan tarpeelliseksi, kun kookkaista rinnoista aiheutuu toiminnallisia haittoja ja/tai niskahartiaseudun vaivoja. Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa muutoksia myös luonnolliseen ryhtiin. Rintojen pienentäminen on usein sairaudenhoidollinen toimenpide.

Leikkauksessa poistetaan ylimääräinen rintarauhaskudos ja muotoillaan jäljellä oleva rinta kauniiksi.  Rintojen pienennysleikkauksesta käytetään myös termiä reduktioplastia.

Kenelle rintojen pienennysleikkaus sopii?

Rintojen pienennysleikkaus sopii kaikenikäisille naisille,

 • joiden rintojen kehitys on valmis.
 • joilla on vartaloon nähden kookkaat ja raskaat rinnat.

 

Pienennysleikkausta usein lykätään, kunnes lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista, koska raskaus ja imetys voivat vaikuttaa rintojen pienennysleikkauksen tuloksiin. Toimenpide voi vaikuttaa imettämiseen negatiivisesti eikä imetys välttämättä onnistu toimenpiteen jälkeen.

Joissakin tapauksissa leikkaukseen päädytään nuorellakin iällä, mutta meillä Sairaala Innovassa täysi-ikäisyys on ehdotonta.

Syitä rintojen pienennysleikkaukseen

Rintojen pienentäminen on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin kun:

 • Rinnat ovat liian suuret ja saavat vartalon näyttämään epäsuhtaiselta
 • Rintojen paino aiheuttaa kroonista niska-, selkä- tai hartiakipua
 • Rintojen paino aiheuttaa syvät painaumat rintaliivien olkaimien kohdalla
 • Rinnat rajoittavat liikuntamahdollisuuksia
 • Rinnat ovat epäsymmetriset
 • Suuret rinnat aiheuttavat epämukavuutta tai epävarmuutta.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme rintojen pienennykseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa ja millaisen lopputulosta haluat.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Rintojen pienennysleikkaus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Plastiikkakirurgi mm. tutkii rinnat, arvioi ihon kimmoisuutta ja nännipihojen sijoittumista. Vastaanotolla arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä. Plastiikkakirurgi suosittelee mammografia- tai ultraäänitutkimusta ennen leikkausta. Lähetteen mammografiaan tai ultraääneen saat Innovasta.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Sairaala Innovassa rintojen pienennysleikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Rintojen pienennysleikkaus – ennen ja jälkeen

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle tehty rintojen pienennysleikkaus.

Naisen rinnat edestä kuvattuna ennen rintojen pienennysleikkausta ja sen jälkeen.

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle tehty rintojen pienennysleikkauksen ja abdominoplastian eli vatsanahkan kiristysleikkauksen yhdistelmä.

Naisen rinnat ja vatsanseutu edestä kuvattuna ennen rintojen pienennysleikkaust aja abdominoplastiaa ja sen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Rintojen pienennysleikkaus toimenpiteenä

 • Rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa. Innova Sairaalan oma anestesialääkäri on mukana koko toimenpiteen ajan, ja tarkkailee sinun fyysistä tilaa koko leikkauksen ajan ja sen jälkeen.
 • Leikkaus kestää yleensä 2–3 tuntia.
 • Rintojen pienennysleikkauksessa poistetaan painavaa ylimääräistä rintarauhaskudosta, rasvaa ja ihoa.
 • Leikkauksen yhteydessä voidaan pienentää myös nännipihaa.
 • Leikkauksesta syntyvä, usein lähes huomaamaton arpi tulee nännipihan ympärille ja suoraan alaspäin.

Toipuminen

Sairaalassa. Usein potilas voi kotiutua saattajan seurassa jo samana päivänä.

Jos potilas viettää yön sairaalassa, hän tarvitsee kotiutuessaan joka tapauksessa saattajan. Autolla ajaminen ei ole suositeltavaa heti toimenpiteen jälkeen.

Sairausloma. Sairausloman pituus vaihtelee 1–4 viikon välillä.

Kotona. Kivut helpottavat yleensä parissa päivässä ja niitä voi hoitaa normaaleilla kipulääkkeillä.

 • Mustelmat ovat yleisiä toimenpiteen jälkeen, ja poistuvat muutaman viikon kuluessa.
 • Turvotus alkaa laskea muutaman viikon kuluessa.
 • Tukiliivejä tulee käyttää ympäri vuorokauden ensimmäisen neljän viikon ajan. Ja päivisin vielä seuraavan kuukauden ajan.
 • Kevyitä askareita voit tehdä jo leikkauksesta seuraavana päivänä.
 • Käsiä ja hartioita voi liikuttaa normaalisti ensimmäisen viikon jälkeen kivun sallimissa rajoissa. Nostelua ja käsien ääriliikeitä tulee välttää ensimmäisen viikon aikana.
 • Liikunnan voi aloittaa asteittain noin 2 viikon kuluttua leikkauksesta.
 • Kaarituellisien rintaliivien käytön saa aloittaa, kun rinnanaluspoimun haavat ovat parantuneet – yleensä 2 viikon kuluttua rintojen pienennysleikkauksesta.

 

Tikkien poistaminen. Yleensä haavan sulkemiseen käytetään sulavia ompeleita. Ylimääräiset tikit poistetaan vastaanotolla 14 päivän kuluttua leikkauksesta.

Ihon ja arpien hoito. Rintoihin syntyneet arvet tulee suojata auringolta ainakin vuoden ajan, kunnes ne ovat vaalentuneet. Lisäksi arpihoitoa tulee jatkaa joko rasvalla tai ihoteipeillä vähintään 3 kuukautta leikkauksesta, tai niin kauan kun arvet ovat vaalentuneet.

Jälkitarkastukset. Ensimmäinen kontrolli eli hoitajan vastaanotto on 2 viikkoa leikkauksesta, jolloin haavat ja paranemisen edistyminen arvioidaan. Jälkitarkastus leikanneen plastiikkakirurgin luona on yleensä 3 kuukauden päästä toimenpiteestä, mikäli parantuminen on sujunut odotetusti.

Rintojen pienennysleikkauksen lopputulos

Rintojen pienennysleikkauksen lopullinen tulos tulee esiin 3–12 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ikääntyminen, painovoima, ja painon lasku tai nousu voi muuttaa rintojen muotoa myöhemminkin.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan rintojen pienennysleikkausten hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on rintojen pienennysleikkaus?

Rintojen pienennysleikkaus on toimenpide, joka poistaa ylimääräisen rintakudoksen ja ihon; tuloksena on pienemmät ja kehoon oikeasuhteisemmat rinnat. Myös rintojen ryhti ja asento korjaantuu toimenpiteellä.

Leikkaus sopii naisille, joilla suuret rinnat aiheuttavat esimerkiksi kipuja tai heikentävät itsetuntoa. Potilailla tulee olla leikkaukseen tullessaan jo täysin kehittyneet rinnat.

Tpoimenpide tehdään nukutuksessa ja siihen liittyy viiltojen tekeminen rintoihin ylimääräisen kudoksen ja ihon poistamiseksi. Nänni ja nännipiha voidaan myös sijoittaa uudelleen luomaan luonnollisempi / nuorekkaampi lopputulos.

Rintojen pienennysleikkauksesta toipumiseen liittyy tyypillisesti rintoja tukevien rintaliivien käyttäminen ja rasituksen välttäminen 4 viikon ajan. Useimmat potilaat voivat palata töihin viikon tai kahden sisällä, mutta täydellinen toipuminen voi kestää useita kuukausia.

Kyllä, rintojen pienennysleikkauksesta tulee arpia. Tyypillisesti viillot sijoitetaan kuitenkin luonnollisiin ihopoimuihin ja alueille, jotka voidaan helposti peittää vaatteilla. Lisäksi arvet haalistuvat ajan myötä.

Kyllä, rintojen pienennysleikkauksesta tulee arpia. Tyypillisesti viillot sijoitetaan kuitenkin luonnollisiin ihopoimuihin ja alueille, jotka voidaan helposti peittää vaatteilla. Lisäksi arvet haalistuvat ajan myötä.

Toimenpiteen kesto vaihtelee leikkauksen laajuuden mukaan, mutta kestää tyypillisesti 2–3 tuntia.

Useimmat potilaat voivat jatkaa kevyttä liikuntaa 1–2 viikon kuluttua, mutta heidänkin tulee välttää rasittavaa liikuntaa 4–6 viikon ajan.

Kuten kaikkiin leikkauksiin, rintojen pienennysleikkaukseen liittyy riskejä, mukaan lukien verenvuoto, infektio, arpeutuminen ja muutokset nännien tai rintojen tuntemuksessa. Nämä riskit ovat kuitenkin suhteellisen pieniä jos asianmukaista kirurgista tekniikkaa noudatetaan.

 

On tärkeää keskustella toimenpiteestä ja tutustumassa plastiikkakirurgiin vastaanotolla. Samalla määritetään, sopiiko rintojen pienennysleikkaukseen sinulle ja keskustellaan kaikista menettelyyn liittyvistä huolenaiheistasi tai kysymyksistäsi.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Arpeutumisen pelko

Toimenpiteeseen liittyy tyypillisesti viiltojen tekeminen rintaan, mikä voi aiheuttaa näkyviä arpia. Asianmukaisella suunnittelulla, leikkaustekniikalla,  hoidolla ja seurannalla arvet voivat kuitenkin haalistua ja tulla vähemmän havaittaviksi ajan myötä.

Joissakin tapauksissa rintojen pienennysleikkaus voi johtaa tilapäiseen tai pysyvään nännin tunteen menettämiseen. Usein tunto kuitenkin palaa ainakin osittain ajan myötä.

Rintojen pienennysleikkaus voi  vaikuttaa kykyyn imettää. Tämä riippuu vain vähän leikkauksen laajuudesta ja käytetystä tekniikasta. Potilaiden tulee keskustella huolenaiheistaan plastiikkakirurgin kanssa ennen leikkausta.

Vaikka rintojen pienennysleikkaus voi auttaa lievittämään fyysisiä oireita, kuten selkä- ja hartiakipuja, toipumisjakson aikana saattaa esiintyä kipua ja epämukavuuden tunnetta.

Jotkut potilaat voivat olla huolissaan rintojen epäsymmetriasta leikkauksen jälkeen. Innovan plastiikkakirurgit kuitenkin varmistavat aina rintojen symmetrian ja suhteellisuuden. Leikkauksessa on kuitenkin huomioitava, että se tehdään käsityönä jolloin pieniä luonnollisia ja usein varsin huomaamattomia epäsymmetrioita voi rintoihin jäädä.

Rintojen pienennysleikkaus vaatii nukutuksen, mikä voi aiheuttaa ahdistusta joillekin potilaille. Toimenpide on kuitenkin yleensä turvallinen, ja Innovan oma ja pätevä anestesialääkäri suunnittelee nukutuksen yksilöllisesti, ja valvoo tarkasti potilaan anestesiaa koko toimenpiteen ajan.

Rintojen pienennysleikkaus vaatii toipumisjakson, jonka aikana potilaat saattavat joutua pitämään taukoja töistä ja rajoittamaan fyysistä aktiivisuutta. Useimmat potilaat voivat kuitenkin palata normaaliin rutiiniinsa muutamassa viikossa.

Rintojen pienennysleikkaus vaatii toipumisjakson, jonka aikana potilaat saattavat joutua pitämään taukoja töistä ja rajoittamaan fyysistä aktiivisuutta. Useimmat potilaat voivat kuitenkin palata normaaliin rutiiniinsa muutamassa viikossa.

Rintojen pienennysleikkaus voi vaikuttaa imetyskykyyn.

Rintojen pienennysleikkaus voi tuottaa pitkäaikaisia tuloksia, mutta painonnousu, raskaus ja luonnollinen ikääntymisprosessi voivat vaikuttaa rintojen kokoon ja muotoon ajan myötä. Tämän vuoksi leikkauksen ajankohta kannattaa miettiä tarkkaan oman iän ja elämäntilanteen mukaan. Plastiikkakirurgi auttaa myös ajankohdan mietinnässä.