fbpx

Luomen poisto

Luomen poisto laserilla – hyvät hoitotulokset ja nopea toipuminen

Laserin suosio luomien poistossa ja ihomuutosten hoidossa perustuu hyviin hoitotuloksiin ja nopeaan toipumiseen.

Laser poistaa luomet tarkasti, eikä vaurioita ympäröiviä kudoksia oikein käytettynä. Poistoalueen arpi on yleensä melko huomaamaton hoidon jälkeen, kun iho on parantunut.

Lasertoimenpide on nopea, ja samalla vastaanottokäynnillä voi poistaa useitakin luomia. Kun poistettavia luomia on runsaasti, luomen poisto laserilla on myös edullisempaa kuin vastaavalla leikkaushoidolla.

Hoidon takeena henkilökunnan osaaminen ja laadukas laser

Tehokkaiden ja turvallisten laserhoitojen taustalla on aina laitteiden käyttäjän osaaminen ja koulutus. Huolehdimme henkilökunnan jatkuvasta kouluttautumisesta laserhoitoihin.

Luomien poistoja laserilla tekevät Sairaala Innovassa plastiikkakirurgit.  

Laserhoitojen teho ja turvallisuus perustuu myös laserlaitteen laatuun. Sairaalassamme ovat käytössä uudet ja tehokkaat laserluokka 4 Fotona -laserlaitteet, jotka ovat tarkoitettuja ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Millaisten luomien poistoon laserhoito sopii?

Laserilla on mahdollista poistaa sellaisia luomia ja ihokasvaimia, jotka plastiikkakirurgi tai ihotautilääkäri on todennut hyvänlaatuisiksi ulkonäön perusteella. Sairaala Innovassa luomet tarkastetaan aina ennen poistoa.

Luomen poistoon laser sopii parhaiten, kun kyseessä on

 • ihonvärinen koholuomi, joissa ei lähiaikoina ole tapahtunut muutoksia.
 • varsiluomi
 • rasvasyylä, rasvaluomi, vanhuuden luomi
 • polyyppi
 • kolesterolikasvain
 • mansikkaluomi
 • hämähäkkiluomi

 

Laserhoidolla voi poistaa myös muita häiritseviä ihomuutoksia (näpyt, syylät ja känsät).

Ihon venytysalueella olevan luomen poistoon laser soveltuu hyvin, koska näin vältytään mahdolliselta repeämisriskiltä toipumisen aikana.

 

Millaisia luomia laserilla ei voi poistaa

Kaikkia luomia ei voi poistaa laserilla, ja siksi selvitämme vastaanotolla ennen toimenpidettä, millaisesta luomesta on kyse. Koska epäilyttävistä luomista tarvitaan koepala, ne poistetaan kirurgisesti.

Tummia pigmenttiluomia ei mielellään poisteta laserilla, koska niiden uusiutumisriski on suuri, ja uusiutunutta luomea on hankalampi seurata pahanlaatuisuuden varalta. Laserpoiston yhteydessä luomea ei myöskään voi laittaa koepalaksi, mikä on tarpeen, jos pahanlaatuisuutta epäillään.

Tumma pigmenttiluomi poistetaan, jos plastiikkakirurgi tai ihotautilääkärin arvioi sen poikkeavaksi, tai siitä on potilaalle muuta merkittävää haittaa. Tällaiset luomet poistetaan useimmiten kirurgisesti ja lähetetään patologille tutkittavaksi.

Kenelle luomen poisto laserilla sopii?

Suurin osa ihomuutoksista ovat hyvälaatuisia ja soveltuvat laserilla poistettaviksi.

Laserilla tehtävä luomen poisto sopii parhaiten ihonväristen koholuomien poistoon, joissa ei lähiaikoina ole tapahtunut muutoksia.  Yleisesti voi sanoa, että ihonvärinen koholuomi sopii laserilla poistettavaksi.

Yleistäen voi sanoa, että ihonväriset koholuomet sopivat laserilla poistettavaksi, mutta pigmentoitunut tai matala luomi ei.

Rasvaluomet voidaan poistaa laserillakin, vaikka ne olisivatkin tummia tai suurikokoisia.

Poistetun luomen tilalle voi jäädä ihotyypistä riippuen pitkäänkin punoittava alue ja joskus jopa arpikudosta.  Näkyvillä paikoilla olevien vaarattomien luomien poistoa kannattaa siis harkita.

Laserilla voi poistaa myös syyliä

Luomien poiston lisäksi laser soveltuu hyvin myös muuten hankalahoitoisten ihomuutosten käsittelyyn kuten syylien poistoon. Yleensä syylät esiintyvät hankalilla anatomisilla alueilla (jalkapohjat, sormet), jonka vuoksi perinteinen kirurginen poisto voi olla haasteellista.

Lisäksi laserilla voidaan hoitaa häiritseviä ja punoittavia verisuonilaajentumia tai pigmenttimuutoksia. Myös verisuoniperäiset ihomuutokset voidaan käsitellä tehokkaasti laserhoidolla.

 • Rasvasyylät ja -luomet
 • varsiluomet
 • ihon sisäiset koholuomet
 • kolesterolikasvaimet
 • mansikkaluomet
 • hämähäkkiluomet

Vastaanotto

Me Innovassa aloitamme luomen poistoon liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä; arvioimme mikä on poistettavan luomen tyyppi, ja mikä hoitomenetelmä on sopivin.

Jos vastaanotolla voidaan tehdä päätös laserin käytöstä, voidaan ensimmäinen hoitokerta tehdä tilanteesta riippuen tehdä jo samalla kertaa.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
 • plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Luomen poisto laserilla alkaa aina siis tapaamisella plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • toimenpiteiden kulusta
 • riskitekijöistä
 • miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa luomien poistoja laserilla tekevät

Jos haluat vain hoitoarvion ennen toimenpidettä, varaa hoitoarvioon 30 minuutin vastaanottoaika.
Jos haluat että laserhoito aloitetaan heti hoitoarvion jälkeen samalla vastaanottokerralla, varaa 60 minuutin aika puhelimella (puh. 014 522 511). Puhelinajanvaraus avoinna ma-to klo 10-16 ja pe klo 10-15.

Toimenpide

Laserilla tehtävä luomen poisto ei vaadi potilaalta etukäteisvalmisteluja, ja samalla hoitokerralla voidaan poistaa useita luomia.

Luomen poisto suoritetaan tavallisesti paikallispuudutuksessa, tai jopa ilman puudutusta.

Lasersäde käytännössä tasoittaa luomen samalle tasolle ihon kanssa, eli poistaa kohouman. Luomen koosta riippuen yhden luomen poistaminen voi kestää vain muutaman minuutin.

Yhdellä hoitokerralla voidaan poistaa useita luomia kerrallaan – tämä tekee luomen poistosta laserilla myös edullisempaa kuin kirurginen poisto.

Toipuminen on nopeaa

Pääset lähtemään kotiin heti hoidon jälkeen.

Kotona

 • Hoidetulle ihoalueella määrätään rasvaushoito, josta saat kirjalliset ohjeet hoidon jälkeen.
 • Toimenpiteen jälkeen iho saattaa hieman verestää , mutta suurempaa verenvuotoa ei esiinny.
 • Muutamien päivien kuluttua hoidetulle alueelle muodostuu suojaava rupi, joka irtoaa noin viikon kuluessa.
 • Ruven irtoamisen jälkeen käsitelty alue voi erottua muusta ihosta vaaleanpunertavana vielä jonkin aikaa, mutta väriero tasoittuu todennäköisesti ajan kanssa.
 • Erittäin huolellinen aurinkosuojaus on olennaista toimenpiteen jälkeen vähintään 4 viikkoa.
 • Toimenpiteen jälkeem saunomiseen ja uimiseen tulee noin viikon tauko.
 • Iho paranee sitä paremmin, mitä vähemmän se rasittuu ja venyy – kannattaa noudattaa hoito-ohjeiden tarkasti.

Vaikutukset

Poistetun luomen kohta saattaa jäädä näkyviin hieman ihoa vaaleampana kohtana.

Varaa aika

Varaa aika haluamallesi ammattilaiselle tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan laserhoitojen hinnat täältä.