fbpx

Nenäleikkaus

Nenää voidaan muotoilla eri tavoin

Nenäleikkauksen avulla voidaan nenää muotoilla halutulla tavalla: lyhentää, pidentää, leventää, kaventaa, suoristaa, madaltaa tai korottaa.

Nenäleikkaus tehdään esteettisistä syistä, tai sellaisista nenän toiminnallisista syistä, jotka on voinut aiheutua esimerkiksi vammojen tai synnynnäisten tilojen takia.

Murtunut nenä voidaan suoristaa, ja vinoon kasvanut nenä voidaan oikaista. 

Myös nenän tukkoisuutta voidaan hoitaa nenäleikkauksella, jos tukkoisuus johtuu esimerkiksi nenän väliseinän rakenteesta tai vammasta.

Pientä nenän muotoilua voi olla mahdollista myös täyteaineilla, lähinnä hyaluronihappovalmisteilla tai esimerkiksi rasvansiirrolla.

Nenäleikkauksesta käytetään myös termiä rhinoplastia.

Kenelle nenäleikkaus voidaan tehdä?

Nenäleikkauksia tehdään kaikenikäisille, jos leikkauksen syynä on vammat tai synnynnäiset viat.

Jos leikkaus tehdään vain esteettisin perustein, nenäleikkauksia tehdään vain aikuisille.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme nenäleikkaukseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

 

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Nenäleikkaus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa nenäleikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Usein nenänleikkaukset tehdään yhteistyössä korva-, nenä- ja kurkkulääkärin kanssa (etenkin toiminnallisten vaivojen kohdalla).

Nenäleikkaus toimenpiteenä

Nenäleikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Jos toimenpide tehdään nukutuksessa, mukana on koko leikkauksen ajan Sairaala Innovan oma anestesialääkäri ja hän valvoo myös heräämistä.

Suuret nenän muotoiluleikkaukset tehdään aina kahden plastiikkakirurgin ja /tai korva-nenä- ja kurkkulääkärin yhteistyönä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.

Toimenpide kestää yleensä laajuudesta riippuen noin 2–4 tuntia.

 

Nenäleikkaus voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla.

 • Avoleikkaus. Useimmiten nenäleikkaus toteutetaan avoleikkauksena, jos tavoitteena on korjata nenän rakennetta ja etenkin nenän kärkiosan muovaus saattaa vaatia avointa kirurgiaa.
 • Suljettu leikkaus tehdään sieraimien kautta. Tällä pystytään korjaamaan esimerkiksi nenän väliseinää tai nenän selän/varren aluetta. Leikkauksessa ei synny selvästi näkyvää arpea, koska leikkaushaavat tehdään sierainten sisäpuolelle.

Toipuminen

Nenäleikkauksesta toipumisaika on noin 2-3 viikkoa.

 

Sairaalasta potilas kotiutetaan usein jo samana päivänä.

Sairausloma. Mahdollisen sairausloman pituus on noin 1-3 viikkoa.

 Kotona

 • Ensimmäisen viikon ajan nenä tuetaan lastalla ja teipeillä.
 • Mustelmia voi esiintyä silmien alla ja poskilla 1–3 viikkoa.
 • Turvotusta voi esiintyä 1–12 kuukautta.
 • Nenän kärjessä voi olla tunnottomuutta muutamia viikkoja jopa kuukausia, ja tuntohäiriöitä koko nenän alueella voi esiintyä 6–18 kuukauden ajan.
 • Urheilemisen voi aloittaa noin 4 viikon kuluttua. Voimakasta niistämistä tulee välttää ainakin 4 viikon ajan leikkauksesta.

 

Tikkien poisto ja jälkitarkastus

 • Tikit poistetaan vastaanotolla noin viikon kuluttua leikkauksesta. Samalla poistetaan nenälasta ja teippaukset.
 • jälkitarkastus on noin puolen vuoden kuluttua toimenpiteestä

Lopullisen tuloksen näkeminen vaatii kärsivällisyyttä

Nenän lopullinen asettuminen lopulliseen muotoonsa voi kestää 6–18 kuukautta.

Ajanvaraus

Varaa aika plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen vastaanotolle tästä.

Miksi Sairaala Innovassa ei ole ilmaisia hoitoarvioita?

Innovan plastiikkakirurgi tekee sinulle aina henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Vain sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulee vaikuttaa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. 
 • Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
 • Olemme huomanneet, että hyvän lopputuloksen ja korkean asiakastyytyväisyyden lähtökohtana on hyvä ja rehellinen hoidon suunnittelu, joka vaatii aikaa ja osaamista.
 

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan nenäleikkauksien hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä nenäleikkauksesta

Mikä on nenäleikkaus ja miten se tehdään?

Nenäleikkaus on kirurginen toimenpide, jolla muutetaan nenän muotoa, kokoa tai pituutta. Leikkaukseen voi kuulua ruston, luun ja kudoksen poistaminen tai uudelleenmuotoilu halutun tuloksen saavuttamiseksi.

Toimenpide sopii henkilöille, jotka ovat tyytymättömiä nenänsä kokoon tai muotoon, joilla on hyvä perusterveys, ja joilla on realistiset odotukset leikkauksen tuloksesta.

Leikkaus tehdään nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa sekä rentouttavassa lääkityksessä ja se kestää tyypillisesti 2–4 tuntia.

Toipumisprosessi on yksilöllinen, mutta useimmat ihmiset voivat palata töihin tai kouluun viikon tai kahden sisällä leikkauksesta. Turvotuksen ja mustelmien häviäminen kokonaan voi kestää useamman viikon. Lopullisten tulosten näkyminen voi kestää useita kuukausia, yleensä 6-12 kuukautta.

Plastiikkakirurgi tekee tyypillisesti viillot sieraimien sisäpuolelle tai nenän luonnollisiin ryppyihin, joten kaikki arvet ovat hyvin piilossa.

Itse toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa. Toipumisprosessin aikana saattaa kuitenkin esiintyä pieniä kipua. Leikannut plastiikkakirurgi määrää yleensä kipulääkkeitä kivun hallitsemiseksi.

Kyllä, nenäleikkauksella voidaan korjata myös hengitysongelmia, jotka johtuvat nenän rakenteellisista ongelmista. Sairaala Innovassa isommat nenäleikkaukset ja korjaukset tehdään plastiikkakirurgin ja korva-nenä-kurkkutautilääkärin yhteistyönä. Etenkin jos nenän korjaus tehdään tapaturman jälkikorjauksena. Näin saadaan optimoitua lopputulo sekä toiminnallisesti että esteettisesti.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, nenäleikkaukseen liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita. Näitä voivat olla infektio, verenvuoto, arpeutuminen ja muutokset tuntemuksessa tai nenän toiminnassa. Myös ei-toivottu lopputulos esteettisesti on mahdollinen. Komplikaatioiden ilmaantumista voidaan kuitenkin minimoida noudattamalla tupakoimattomuutta ja terveellisiä elämäntapoja enne toimenpidettä ja keskustelemalla leikkaavan kirurgin kanssa huolellisetsi ennen leikkausta toimenpiteen tavoitteista.

Joissakin tapauksissa korjausleikkaus voi olla tarpeen alkuperäisen leikkauksen tuloksiin liittyvien ongelmien tai huolenaiheiden korjaamiseksi. On kuitenkin tärkeää valita ammattitaitoinen ja asiaan perehtynyt  plastiikkakirurgi, jotta voidaan minimoida uudelleentarkastelun riski.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä nenäleikkauksesta

Pelko että potilas näyttää leikkauksen jälkeen täysin erilaiselta tai väärennökseltä

Tämä on yleinen väärinkäsitys, joka johtuu usein julkkisten kuvien näkemisestä, joille on tehty äärimmäisiä kosmeettisia toimenpiteitä. Ammattitaitoinen ja kokenut plastiikkakirurgi työskentelee kuitenkin yhdessä potilaan kanssa saadakseen luonnollisen lopputuloksen, joka täydentää hänen kasvojensa piirteitä. Tarvittaessa leikkaus- ja hoitotiimissä on useampi ammattilainen.

Vaikka nenäleikkaukseen saattaa liittyä epämukavuutta ja kipua, se on yleensä hyvin hoidettavissa kipulääkkeillä, eikä sen pitäisi olla suuri huolenaihe.

Vaikka nenäleikkaus voi varmasti parantaa nenän ulkonäköä, se ei välttämättä ratkaise muita taustalla olevia epävarmuuksia tai huolenaiheita, joita potilaalla saattaa olla ulkonäössään. Yleisesti ottaen mikään kirurgia ei ole absoluuttinen parannuskeino huonoon itsetuntoon tai muuhun henkiseen epävarmuuteen.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, nenäleikkaukseen liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita, kuten infektio, verenvuoto tai arpeutuminen. Kokeneen plastiikkakirurgin ammattitaito ja kaikkien leikkauksen jälkeisten ohjeiden huolellinen noudattaminen kuitenkin minimoimaan näitä riskejä.

Vaikka nenäleikkaus tehdäänkin yleensä esteettisistä syistä, se voidaan tehdä myös hengitysongelmien tai muiden nenän rakenteellisten ongelmien korjaamiseksi.

On tärkeää keskustella kaikista peloista tai huolenaiheista pätevän plastiikkakirurgin kanssa ja sinulla on realistiset odotukset leikkauksen tuloksesta. Näin potilaat voivat tuntea olonsa itsevarmemmaksi ja mukavammaksi käydessään läpi nenäleikkauksen plastiikkakirurgian avulla.