fbpx

Rintojen kohotus

Rintojen kohotusleikkaus

Usein jo pelkkä rintojen kohotusleikkaus saadaan rinnat näyttämään suuremmilta ja nuorekkaammilta, vaikka rintojen tilavuus säilyisikin samana tai jopa pienenisi.

Rintojen kohotusleikkauksessa rintakudos muotoillaan uudelleen, korjataan nännilaskeumaa sekä korjataan rinnan ryhtiä ja asentoa.

Rintojen kohottamiseen on erilaisia tekniikoita; lopputulos on usein luonnollinen ja arvet varsin huomaamattomat. Rintojen kohotusleikkauksesta käytetään myös termiä mastopeksia.

Kenelle rintojen kohotusleikkaus sopii?

Toimenpide sopii naisille, joiden rinnat ovat kehittyneet valmiiksi, ja jotka ovat tyytyväisiä rintojensa kokoon.

Raskaus ja imetys saattavat vaikuttaa rintojen muotoon, ja useat rintojen kohotusleikkaukseen tulevat naiset eivät enää suunnittele lasten hankkimista tai imettämistä.  Toimenpide voi vaikuttaa imettämiseen negatiivisesti eikä imetys välttämättä onnistu toimenpiteen jälkeen

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme rintojen kohotukseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Rintojen kohotusleikkaus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Plastiikkakirurgi mm. tutkii rinnat, arvioi ihon kimmoisuutta ja nännipihojen sijoittumista. Vastaanotolla arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä. Plastiikkakirurgi suosittelee mammografia- tai ultraäänitutkimusta ennen leikkausta. Lähetteen saat Innovasta. Verikokeita ei tarvita perusterveeltä ihmiseltä.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa rintojen kohotusleikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Miksi Sairaala Innovassa ei ole ilmaisia hoitoarvioita?

Innovan plastiikkakirurgi tekee sinulle aina henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Vain sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulee vaikuttaa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. 
 • Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
 • Olemme huomanneet, että hyvän lopputuloksen ja korkean asiakastyytyväisyyden lähtökohtana on hyvä ja rehellinen hoidon suunnittelu, joka vaatii aikaa ja osaamista.
 

Rintojen kohotusleikkaus – ennen ja jälkeen

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle on tehty rintojen kohotus. Kuvat ovat ennen ja 3 kuukauden päästä toimenpiteestä.

Iän, imetysten ja/tai painon vaihtelujen myötä rintoihin saattaa ilmaantua roikkumista, joka on korjattavissa kohottavalla toimenpiteellä.

Rintojen kohotusleikkauksessa ei niinkään pienennetä massaa, vaan kohottava vaikutus saavutetaan muokkaamalla rintojen muotoa ja ryhtiä.

Naisen rinnat edestä kuvattuna ennen rintojen kohotusleikkausta ja sen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Rintojen kohotusleikkaus toimenpiteenä

Rintojen kohotusleikkaus tehdään usein nukutuksessa, jolloin Sairaala Innovan omat anestesialääkärit ovat mukana koko toimenpiteen ajan ja vielä sen jälkeenkin.

Toimenpide on mahdollista tehdä myös puudutustoimenpiteenä, mm. pelkkä nännilaskeuma voidaan korjata paikallispuudutuksessa.

Toimenpide kestää noin 1–2 tuntia.

Rintojen kohotusleikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa, tarvittaessa myös rintakudosta ja nännejä siirretään ylöspäin.

Toimenpiteen yhteydessä voidaan myös pienentää nännipihaa. Nännejä ei leikata eli nännin tuntoherkkyyden ei tulisi muuttua, mutta näin voi kuitenkin tapahtua.

Rintojen kohotusleikkaukseen voi yhdistää rintojen suurennuksen silikoni-implanteilla.

Toipuminen

Toipuminen kestää kokonaisuudessaan noin kolme kuukautta.

Sairaalassa. Rintojen kohotusleikkauksen jälkeen olet muutaman tunnin heräämössä, ja kotiin pääset lähtemään yleensä jo samana päivänä.

Sairausloma. Yleensä noin 1 viikon sairasloma.

Kotona

 • Rinnat tuntuvat heti leikkauksen jälkeen kiinteämmiltä.
 • Ensimmäisinä päivinä voi esiintyä pientä kipua.
 • Leikkauksen jälkeisen päivän jälkeen voit aloittaa pienet arkiaskareet.
 • Parin viikon kuluttua toimenpiteestä saat liikkua ja työskennellä aivan normaalisti.
 • Suositelemme että rinnat tuetaan neljän viikon ajan tukirintaliivillä.
 • Turvotus ja mustelmat alkavat vähetä muutaman viikon kuluessa.
 • Urheilua ja fyysistä rasitusta tulee välttää noin 1-2 viikkoa.
 • Rinnat asettuvat muotoonsa noin 6–12 kuukauden kuluessa kohotusleikkauksesta.
 • Nännipihan ympärillä sijaitsevat arvet alkavat usein vaalentua myös tässä ajassa.

 

Tikkien poisto. Toimenpiteessä käytetään yleensä sulavaa lankaa haavojen sulkuun. Ylimääräiset ompeleet poistetaan 2 viikon kuluttua hoitajan vastaanotolla.

 Jälkitarkastus. Rintojen kohotukseen kuuluu kaksi jälkitarkastusta;

 • noin 2 viikon kuluttua toimenpiteestä (poistetaan tikit) ja
 • noin puolen vuoden kuluttua toimenpiteestä on tarvittaessa leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotto.

Rintojen kohotusleikkauksen lopputulokset

Leikkaustulokset ovat pitkäaikaisia ja joskus jopa pysyviä. Lopullisen muodon rinnat saavat noin puolen vuoden tai vuoden kuluttua kohotusleikkauksesta.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan rintojen kohotusleikkausten hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on rintojen kohotusleikkaus?

Leikkaus kestää tyypillisesti 1–3 tuntia. Kesto voi vaihdella noston laajuuden ja suoritettavien lisätoimenpiteiden mukaan.

Hyvä ehdokas rintojen kohotusleikkaukseen on henkilö, jolla on

 • hyvä yleisterveys,
 • realistiset odotukset,
 • roikkuvat rinnat häiritsevät ikääntymisen, painonpudotuksen, raskauden tai geneettisten syiden vuoksi.

Rintojen kohotusleikkaus tehdään tyypillisesti nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Plastiikkakirurgi tekee viillot nännipihan ympärille (viiltoja voidaan tehdä tarvittaessa myös rinnan alle). Ylimääräinen iho poistetaan, ympäröivä kudos muotoillaan ja kiristetään rintojen kohottamiseksi ja tukemiseksi. Nännipiha voidaan myös sijoittaa uudelleen.

Rintojen kohotusleikkaus tehdään tyypillisesti nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Plastiikkakirurgi tekee viillot nännipihan ympärille (viiltoja voidaan tehdä tarvittaessa myös rinnan alle). Ylimääräinen iho poistetaan, ympäröivä kudos muotoillaan ja kiristetään rintojen kohottamiseksi ja tukemiseksi. Nännipiha voidaan myös sijoittaa uudelleen.

Leikkauksen jälkeen on odotettavissa jonkin verran epämukavuutta, mutta kipuja voidaan hallita määrätyillä lääkkeillä. Useimmat potilaat voivat palata normaaliin toimintaan muutaman päivän tai viikon kuluessa leikkauksesta.

Toipumisaika voi vaihdella yksilön paranemisnopeuden ja leikkauksen laajuuden mukaan. Useimmat potilaat voivat palata töihin viikon sisällä, mutta rasittavaa toimintaa tulee välttää 4 viikon ajan. Kompressiovaatteen käyttö on tarpeen turvotuksen vähentämiseksi ja tuen antamiseksi.

Nämä riskit ovat kuitenkin harvinaisia, ja ne voidaan minimoida asianmukaisella leikkauksen jälkeisellä hoidolla ja leikkaustekniikoilla. Kuten kaikkiin leikkauksiin, rintojen kohotusleikkaukseen liittyy riskejä, kuten verenvuotoa, infektioita, arpeutumista tai muutoksia nännin tuntemisessa.

Kyllä, rintojen kohotusleikkaus voidaan yhdistää rintojen suurennusleikkaukseen.

Toimenpide voi vaikuttaa imetykseen, mutta se riippuu leikkauksen laajuudesta ja käytetyistä tekniikoista. Asiasta on tärkeää keskustella vastaanotolla leikkaavan plastiikkakirurgin kanssa ennen leikkausta.

Leikkauksen tulokset voivat olla pitkäkestoisia, mutta lopputulokseen voi vaikuttaa mm.  ikääntyminen, painonmuutokset ja raskaus. Terveiden elämäntapojen ylläpitäminen ja kirurgin ohjeiden noudattaminen voivat pidentää tuloksia.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä xxx

Arpeutumisen pelko

Monet ihmiset pelkäävät, että rintojen kohotusleikkaus johtaa huomattavaan arpeutumiseen. Vaikka arpeutuminen on normaali osa mitä tahansa leikkausta, ammattitaitoinen plastiikkakirurgi huolehtii arpeutumisen minimoimisesta ja tekee viiltoja alueille, jotka helposti peittyvät vaatteiden tai omien kudosten avulla.

Jotkut ihmiset ovat huolissaan siitä, että rintojen kohotusleikkaus johtaa tunnon menettämiseen rinnassa tai nännissä. Se on kuitenkin verraten harvinaista ja useimmat potilaat kokevat vain tilapäisiä aistimusmuutoksia.

Vaikka rintojen kohotusleikkaus voi parantaa rintojen muotoa ja sijaintia, se ei lisää volyymia. Jotkut pelkäävät, että heidän rintansa näyttävät pienemmiltä tai litteämmiltä kohotusleikkauksen jälkeen. Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi voi kuitenkin käyttää tekniikoita, kuten rasvansiirtoa tai rintaimplantteja, kun rintojen volyymia halutaan samalla palauttaa. Yleensä profiilin muutos luo suuremmalta vaikuttavan rinnan vaikka rinnan tilavuutta ei olisi varsinaisesti lisättykään.

Kuten kaikissa leikkauksissa, on olemassa komplikaatioiden, kuten verenvuodon, infektion tai nukutuksen haittavaikutusten, riski. Näitä riskejä voidaan kuitenkin minimoida kun valitset kokeneen plastiikkakirurgin ja noudatat kaikkia ennen ja jälkeen leikkausta koskevia ohjeita.

Vaikka rintojen roikkuminen on yleisempää iäkkäillä naisilla, nuoremmat naiset voivat kokea roikkumista myös laihtumisen, raskauden tai geneettisten tekijöiden vuoksi. Rintojen kohotusleikkaus voi olla hyvä vaihtoehto kaikille, jotka ovat tyytymättömiä rintojensa asentoon tai muotoon.

Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä epämukavuutta – useimmat potilaat kuitenkin huomaavat, että kipu on hallittavissa lääkkeillä ja häviää muutamassa päivässä.

Rintojen kohotusleikkaus voi parantaa rintojen muotoa ja asentoa pitkäkestoisesti. Erilaiset tekijät, kuten ikääntyminen, painonvaihtelut ja raskaus, voivat aiheuttaa rintojen painumisen uudelleen ajan myötä.  On tärkeää säilyttää paino mahdollisimman tasaisena ja käyttää tukevia rintaliivejä rintojen nostoleikkauksen tulosten säilyttämiseksi.

Jotkut ihmiset pelkäävät, että plastiikkakirurgia, mukaan lukien rintojen kohotusleikkaus, saa heidät näyttämään muiden ihmisten silmissä turhalta tai pinnallisilta. Päätös plastiikkakirurgiasta on kuitenkin aina henkilökohtainen, ja sen tulisi perustua itsensä kehittämiseen, ei muiden mielipiteisiin.

Rintojen kohotusleikkaus on merkittävä investointi. Innovan rahoitusvaihtoehdoilla voi muuttaa kertasuorituksen sinulle paremmin sopivaksi maksusuunnitelmaksi. Rintaleikkauksen tulos kestää lisäksi todennäköisesti vuosia jolloin kustannukset vuotta kohti jäävät todennäköisesti kohtuulliseksi.

Rintojen kohotusleikkaus vaatii aikaa, ml. vastaanottokäynnit, leikkausta edeltävät valmistelut ja leikkauksen jälkeinen toipuminen. Leikkaustuloksen lopullinen kehittyminen vie usein kuukausia ja alkuun kohotus voi olla korostettukin.