fbpx

Rinnan korjausleikkaus

Rinnan korjausleikkaus eli rintarekonstruktio

Rinnan korjausleikkaus on potilaalle iso leikkaus. Rinnan menetys on aina iso asia,  ja aiheuttaa henkilölle aina muutoksia fyysisesti ja psyykkisesti.

Rintarekonstruktio on mahdollista tehdä joko heti rinnan poiston yhteydessä, tai jos oma rinta on poistettu jo aiemmin rintasyövän tai korkean rintasyöpäriskin takia.

Rinnan korjausleikkaus on mahdollista tehdä myös rasvansiirrolla tai rintaproteesilla.

Kenelle rintarekonstruktio on tarpeellinen?

Pääasiasiallisin syy toimenpiteelle on se että, oma rinta on poistettu rintasyövän tai korkean rintasyöpäriskin takia.

Rinnan korjausleikkaus voidaan tehdä, kun potilas on toipunut syöpähoidoista ja kun syöpälääkäri antaa siihen luvan. Tuleva rinnan korjausleikkaus on hyvä suunnitella jo rinnan poistoleikkauksen yhteydessä.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme rintojen korjaukseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Rintarekonstruktio alkaa aina siis tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla myös arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • toimenpiteiden kulusta
 • riskitekijöistä
 • miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

 

Sairaala Innovassa rintarekonstruktioita tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Ennen toimenpidettä

Vastaanotolla keskustelemme siitä miten potilas itse voi vaikuttaa parhaiten toimenpiteen onnistumiseen jo ennen leikkausta. Esimerkiksi 

 • Viimeisimmästä mammografia- tai ultraäänitutkimuksesta saa olla kulunut korkeintaan puoli vuotta. 
 • Tupakointi tulee lopettaa kokonaan kuusi viikkoa ennen toimenpidettä. 
 • Verta ohentavan lääkityksen tauotuksesta päätetään potilaskohtaisesti.

Rinnan korjausleikkaus toimenpiteenä

Korjausleikkauksen tavoitteena on luonnollinen ja pehmeä rinta.

Luonnollisin rintarekonstruktio tehdään ihmisen omalla kudoksella. Nykyisin rinta korjataan yleisimmin vatsakielekkeellä tai sisäreideltä otetulla kielekkeellä. Pienempi omakudossiirre otetaan selästä, johon on mahdollista yhdistää proteesikorjaus tai rasvansiirto.

Leikkaus tehdään nukutuksessa, ja toimenpide kestää noin 3–4 tuntia. 

Leikkaukseen osallistuu kaksi plastiikkakirurgitiimiä. Sairaala Innovan oma anestesialääkäri on mukana koko toimenpiteen ajan.

Toipuminen

Sairaalassa: Rintarelostruktio on vaativa toimenpide, joka edellyttää 2–3 vuorokauden seurannan sairaalassamme. Rintaproteesi- ja rasvansiirtoleikkauksista sinut todennäköisesti kotiutetaan vielä saman päivän aikana.

 

Sairasloma: Sairaslomaa tarvitaan 4–6 viikkoa työn rasittavuudesta riippuen.

 

Kotona:

 • Rauhallinen liikunta on sallittua ja suositeltavaa heti leikkauksen jälkeen.
 • Rintaliivejä pidetään neljä viikkoa ympäri vuorokauden ja mahdollisesti vielä kaksi viikkoa päivisin.
 • Ylä- tai keskivartaloa enemmän kuormittava liikunta ja rasitus (esim. kuntosaliharjoittelu ja hölkkä) on kielletty neljän viikkoa.
 • Tarkemmat hoito-ohjeet käydään läpi plastiikkakirurgin kanssa vastaanotolla, kun olemme päättäneet rinnan korjausleikkauksen toteutustavasta.

Rinnan korjausleikkauksen jälkeen

Nänni rakennetaan noin  vuoden kuluttua toimenpiteestä.

Nännipiha tatuoidaan muutaman kuukauden kuluttua nännin kohotuksesta. Uuteen rintaan tai nänniin ei tule samanlaista tuntoa kuin omassa rinnassa on ollut.

Toimenpiteistä voi syntyä epämieluisia arpia tai rinnan muoto voi olla toimenpiteen jäljiltä häiritsevä. Usein etenkin terveeseen rintaan tarvitaan symmetrisoiva toimenpide, joka yleensä tehdään myöhemmin, esimerkiksi nännin rakentamisen yhteydessä.

Operoidun rinnan muotoa voi olla mahdollista korjata kirurgisin menetelmin esimerkiksi yhdistelemällä erilaisia rintojen leikkausmenetelmiä ja rasvasiirtoa.

Rinnan korjausleikkaus – ennen ja jälkeen

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen potilaalle on tehty uusi rinta alavatsan ylimääräsestä ihopussukasta. Lisäksi terveen rinnan muoto on symmetrisoitu rinnan kohotustekniikalla toisessa vaiheessa.

Oikealla ylhäällä on nähtävissä lähtötilanne ennen rinnan korjausta. Muissa kuvissa nähdään tilanne 2 vuoden jälkeen korjauksesta.

Naisen rinnat edestä ja sivulta kuvattuna ennen rinnan korjausleikkausta ja sen jälkeen.

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle tehty rinnankorjausleikkaus syövän jälkeen.

Naisen rinnat edestäpäin kuvattuna ennen syövän jälkeen tehtyä rinnan korjausleikkausta ja toimenpiteen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso rinnan korjausleikkauksen hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on rintarekonstruktio?

Rintarekonstruktio on kirurginen toimenpide, jolla pyritään rakentamaan uudelleen rinta tai rinnat, jotka on poistettu syövän tai muun sairauden vuoksi.

Rintojen rekonstruktiokirurgiaa on kahta päätyyppiä: implanttipohjainen rekonstruktio ja rekonstruktio, jossa käytetään potilaan omia kudoksia.

Naiset, joille on tehty koko rinnan poisto tai sen osapoisto, voivat olla hyviä ehdokkaita rintarekonstruktioon. Ihannetapauksessa potilas on hyvässä yleiskunnossa ja hänellä on realistiset odotukset toimenpiteen suhteen.

Rintojen rekonstruktio voidaan tehdä samanaikaisesti rinnanpoistoleikkauksen kanssa (välitön rekonstruktio) tai myöhemmin (viivästynyt rekonstruktio).

Leikkauksen pituus riippuu suoritettavan rekonstruktion tyypistä, mutta se kestää tyypillisesti 3–6 tuntia.

Toipumisaika vaihtelee jälleenrakennuksen tyypistä riippuen, mutta kestää joka tapauksessa useita viikkoja. Potilailla voi toipumisaikana olla kipua, turvotusta ja mustelmia, mutta näitä oireita voidaan hallita lääkkeillä ja noudattamalla plastiikkakirurgin antamia hoito-ohjeita.

Ei, rintojen jälleenrakennusleikkaus ei saa vaikuttaa rintasyövän hoitoon. On kuitenkin tärkeää keskustella toimenpiteen ajoituksesta hoitavan syöpälääkärisi kanssa parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Rintojen korjausleikkauksen tavoitteena on luoda mahdollisimman luonnolliselta näyttävät rinnat. Lopputulos riippuu kuitenkin useista tekijöistä, mukaan lukien rekonstruktiotyypistä, plastiikkakirurgin ammattitaidosta, potilaan yksilöllisestä anatomiasta ja potilaan omasta käsityksestä luonnollisista rinnoista.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä xxx

Pelko että tulos ei näytä luonnolliselta

Monet ovat huolissaan siitä, että rintarekonstruktio näyttää keinotekoiselta. Kuitenkin kirurgisten tekniikoiden edistymisenkin myötä plastiikkakirurgit pystyvät usein saavuttamaan varsin luonnollisen näköisiä tuloksia.

Toimenpide tehdään usein sen jälkeen, kun naiselle on tehty rinnanpoisto tai muu rintasyöpähoito. Se on hyvä tapa palauttaa naisen keho ja itsetunto takaisin normaalimmaksi syöpähoidon jälkeen. Rintarekonstruktio auttaa palauttamaan myös rintakehän tasapainoisuutta ja voi osaltaan vaikuttaa myös esimerkiksi niskahartiaseudun kipuihin ja toiminnallisuuteen.

Kuten kaikki leikkaukset, rintojen rekonstruktio voi aiheuttaa epämukavuutta toipumisjakson aikana. Kipuja voidaan kuitenkin yleensä hallita lääkkeillä ja yleensä ne häviää muutamassa viikossa.

Kuten kaikissa leikkauksissa, rintojen rekonstruktiossa on komplikaatioiden riski. Vakavat komplikaatiot ovat kuitenkin harvinaisia, ja niitä voidaan hoitaa.

Rintojen rekonstruktio sisältää usein useamman (yleisimmin 2­–3) toimenpiteen kuukausien tai jopa vuosien aikana, riippuen potilaan yksittäistapauksesta ja halutusta lopputuloksesta.

Kuten mikä tahansa leikkaus, rintarekonstruktiossa syntyy leikkausarpia. Plastiikkakirurgimme ovat kuitenkin taitavia minimoimaan arpia ja tekemään viiltoja alueille, jotka voidaan helposti piilottaa vaatteilla.

Rintojen jälleenrakennusleikkauksesta toipuminen voi kestää useita viikkoja, ja naiset saattavat joutua pitämään vapaata töistä tai rajoittamaan hyvinkin paljon fyysistä aktiivisuutta tänä aikana. Useimmiten 4–6 viikkoa. Useimmat naiset voivat kuitenkin palata normaaliin kevyeen arkeen muutaman viikon sisällä.

Rintojen jälleenrakennusleikkauksella on suuri onnistumis- ja tyytyväisyysprosentti, ja se voi auttaa naisia tuntemaan olonsa itsevarmemmaksi ja mukavammaksi kehossaan rintasyövän hoidon jälkeen.