fbpx

Luomen poisto

Luomen poisto

Kaikilla ihmisillä on luomia. Suurimmalle osalle ihmisiä luomet eivät aiheuta mitään haittaa, mutta joskus luomen poisto voi kuitenkin olla tarpeellista lääketieteellisin tai esteettisin perustein.

Luomenpoiston lääketieteelliset syyt 

voivat liittyä esimerkiksi mahdollisesti ihosyöpää aiheuttaviin luomiin ja ihomuutoksiin. Ihosyövätkin saattavat olla alkuvaiheessaan vähäoireisia, ja siksi epäilyttävät luomet on tärkeää tarkastuttaa ja poistaa ajoissa.

Syöpämuutosten suhteen kokenut plastiikkakirurgi pystyy usein tekemään kerralla onnistuneen luomen poiston, ja mahdollisilta uusintatoimenpiteiltä voidaan välttyä.

Luomenpoiston esteettiset syyt

Luomen poisto on hyvä vaihtoehto, jos luomet tai ihomuutokset ovat näkyvällä paikalla kehossasi, tai ne häiritsevät esimerkiksi kokonsa tai kutinan takia.

Yleensä luomen poistoon hakeudutaan plastiikkakirurgille, jolloin varmistetaan paras ja huomaamaton lopputulos.

Luomia on erilaista

Hyvälaatuiset luomet

Myös hyvänlaatuisten luomien poisto kannattaa, jos ne ovat sinua häiritsevästi näkyvällä paikalla, tai luomet hankautuvat, ärtyvät tai rikkoutuvat. Hankausalueilta luomia poistetaan mukavuussyistä, mutta hankaus ei ole suoranaisesti syöpäriski.

Varsiluomi 

Varsiluomi on ihosta kohollaan oleva pieni, roikkuva ”näppy”. Yleisimmin näitä näppyjä esiintyy kasvojen, kaulan ja kainaloiden alueella. Varsiluomet eivät ole edes varsinaisesti luomia, vaan ihopoimuja. Varsiluomien poisto ei välttämättä vaadi edes puudutusta ja toimenpide on nopea. Varsiluomet ovat harmittomia.

Koholuomi 

Koholuomi on ihosta koholla oleva pigmenttiluomi. Myös koholuomet ovat usein harmittomia.

Tarkkailua vaativat, epäilyttävät luomet

Oma luomien tarkkailu tulee keskittää pieniin ihon tasolla oleviin ja tummiin luomiin. Suurin osa ihosyövistä muodostuu terveeseen ihoon.

Kiinnitä erityistä huomiota siis iholle ilmestyneisiin uusiin ja muista poikkeaviin luomiin. Jos iholle on ilmestynyt tällainen uusi luomi, sitä kannattaa aina näyttää ihotautilääkärille tai plastiikkakirurgille. Jos luomi kasvaa nopeasti ja on erivärinen kuin muut luomet, se voi olla pahanlaatuinen. Varaa aika luomitarkastukseen.

Milloin luomet kannattaa tarkastaa?

Varmin tapa selvittää millaisesta luomesta on kysymys, on varata aika Sairaala Innovan plastiikkakirurgille luomitarkastukseen. Ei kannata jäädä odottamaan, jos luomi on alkanut

 • kasvaa nopeasti
 • muuttua reunoiltaan epäsymmetriseksi
 • vaihtaa väriä
 • kutisee
 • vuotaa tai
 • kipeytyy

 

Aina jos huomaat luomen, joka on erilainen kuin muut luomet, sitä kannattaa näyttää ihotautilääkärille tai plastiikkakirurgille.

Hyvänlaatuisen luomen poistaminen

Myös hyvänlaatuisen luomen poisto kannattaa, jos se aiheuttaa esteettistä haittaa tai hankautuu ja rikkoutuu helposti.

Hyvänlaatuiset koholuomet poistetaan yleensä laserilla, koska lopputuloksesta tulee usein esteettisesti kaunis; laser siis polttaa luomen pois.

Luomen poisto kasvoista

Kun luomi poistetaan kasvoista, toimenpiteen tekee yleensä plastiikkakirurgi.

Plastiikkakirurgi osaa arvioida parhaimman tavan poistaa luomi, niin että siitä jää kasvoihin mahdollisimman pieni jälki.

Pieneen toimenpiteeseen voit varata suoraan ajan

Pieneen toimenpiteeseen voit varata useimmiten suoraan ajan; erillistä suunnittelukäyntiä ei tarvita.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Isompien ihomuutosten ja luomien kohdalla vastaanottokäynti on kuitenkin tarpeellinen.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain,
 • koska sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Hoito alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 
Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.
 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisen ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Luomen poisto

Luomen poisto kirurgisesti

 • Ei tarvita etukäteisvalmisteluja. 
 • Samalla käynnillä voidaan poistaa useita luomia samalla kertaa.
 • Luomi poistetaan kivuttomasti paikallispuudutuksessa.
 • Luomen poisto kestää yleensä noin 15–30 minuuttia, ja siinä ajassa tehdään jo kaikki toimenpiteen esivalmistelut ja puudutus.
 • Tarvittaessa otamme luomesta koepalan, ja selvitämme onko luomi hyvän- vai pahanlaatuinen.

 

Luomen poisto laserilla

Luomet voidaan poistaa myös laserilla. Lue lisää, kuinka Sairaala Innovassa tehdään luomen poisto laserilla.

Toipuminen luomen poistosta

Paraneminen kestää muutaman viikon. Arpi vaalenee yksilöllisesti, joskus vielä yli vuoden päästä luomen poistosta. Useimmiten lopullinen arpi on pieni viivamainen jälki.

Sairaalassa haava ommellaan kiinni. Ihoteippi laitetaan suojaamaan haavaa ja vetämään haavan reunoja yhteen.

Kotona

 • Ennen tikinpoistoa sinun pitää välttää hikiliikuntaa, uimista ja saunomista 1­–2 viikon ajan.
 • Suihkussa voit käydä normaalisti.
 • Ihoa pitää suojata auringolta ainakin 6 kuukauden ajan vielä paranemisen jälkeenkin.
 • Käytä suojaavaa vaatetusta ja aurinkovoidetta riittävän isolla suojakertoimella (SPF50).

 

Tikinpoisto. Tikit poistetaan 7–10 vuorokauden päästä toimenpiteestä.

Asiakaskokemus luomen poistosta

Kävin luomen poistossa Kristiinalla. Nenässäni on ollut jo lähes 10 vuoden ajan luomi. Lähikoina se oli kasvanut ja alkanut häiritsemään itseäni. Ihmiset usein kysyivät, että olenko tökännyt kynällä nenään. 

 

Päädyttiin plastiikkakirurgin kanssa poistamaan luomi laserilla. Ennen poistoa nenä puudutettiin ja luomesta otettiin koepala. Luomen poisto laserilla oli täysin kivuton. Luomi oli todella syvällä, joten poiston jälkeen nenässä oli muutaman päivän ajan pieni kuoppa.

 

Paranemisprosessi lähti kuitenkin nopeasti käyntiin ja alle kuukauden toipumisella nenässä on vain hyvin pieni arpi toimenpiteen jäljiltä. Olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen ja iloinen, että luomi on vihdoin poissa.

Sairaala Innovassa luomia poistavat

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Hinnasto

Katso luomen poiston ja Sairaala Innovan muiden kirurgisten toimenpiteiden hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luomen poistosta​

Mikä on luomenpoistoleikkaus?

Luomenpoistoleikkaus on kirurginen toimenpide, jolla poistetaan ihosta yksi tai useampia luomia.

Leikkauksen kesto riippuu luomien koosta ja sijainnista. Tyypillisesti toimenpide kestää puolesta tunnista tuntiin.

Toimenpide suoritetaan paikallispuudutuksessa, joten potilaat voivat tuntea painetta tai vain lievää kipua.

Kyllä, luomen poistamisesta jää arpi. Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi voi kuitenkin minimoida arpeutumista käyttämällä kehittyneitä tekniikoita ja huolellista haavansulkemista. Yleensä arpi vaalenee ajan kanssa ja muuttuu vähemmän huomattavaksi.

Toipumisaika on tyypillisesti 1-2 viikkoa. Potilaat voivat kokea lievää turvotusta, mustelmia ja epämukavuutta tänä aikana.

Useimmat potilaat voivat palata töihin joko toimenpidepäivänä tai muutaman päivän sisällä toimenpiteen jälkeen. Potilaiden tulee kuitenkin välttää voimakasta rasitusta ja haavan venytystä vähintään viikon ajan.

Voit jatkaa normaaleja aktiviteetteja, kuten liikuntaa ja urheilua, tilanteesta riippuen 1-2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Vältä kuitenkin sellaista toimintaa, joka voi ärsyttää haavaa tai aiheuttaa painetta haavalle.

Kuten mikä tahansa kirurginen toimenpide, luomenpoistoon leikkaamalla liittyy mahdollisia riskejä ja komplikaatioita. Näitä ovat verenvuoto, infektio, arpeutuminen ja muutokset ihon värissä tai rakenteessa.

Täysin poistettujen luomien ei pitäisi kasvaa takaisin. Kuitenkin, jos joitain luomisoluja jää jäljelle, luomi voi muodostua. Plastiikkakirurgi neuvoo vastaanotolla, kuinka haavaa hoidetaan ja mihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota oikeanlaisen paranemisen varmistamiseksi.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä luomen poistosta​

Arpeutumisen pelko

Vaikka arpeutuminen on aina mahdollista kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, on olemassa erilaisia tekniikoita, joita voidaan käyttää arpeutumisen minimoimiseksi.

Jotkut ovat huolissaan, että leikkaus on tuskallinen Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, ja potilaiden tulisi kokea vain erittäin lieviä kipuja toimenpiteen aikana.

Kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä on aina komplikaatioiden riski, mutta luomenpoistossa riski on yleensä pieni. Komplikaatioita voivat olla infektio, verenvuoto ja allergiset reaktiot puudutusaineelle.

Kaikki luomet eivät ole syöpää, vaikka on tärkeää seurata luomia sellaisten muutosten varalta, jotka voivat viitata ihosyöpään. Useimmat luomet ovat hyvänlaatuisia ja ne voidaan poistaa turvallisesti esteettisistä syistä.

Jos luomi poistetaan kokonaan, sen ei pitäisi kasvaa takaisin. Jos luomea ei kuitenkaan ole poistettu kokonaan ja jos samalle alueelle muodostuu uusi luomi, se on ehkä poistettava uudelleen.

On monia kotihoitoja, joiden väitetään poistavan luomia, mutta nämä menetelmät eivät yleensä ole kovin tehokkaita ja voivat jopa olla haitallisiakin.

Jotkut saattavat epäröidä mennä toimenpiteeseen, jota he eivät tunne. On tärkeää keskustella kaikista huolenaiheista tai kysymyksistä leikkaavan plastiikkakirurgin kanssa vastaanotolla ennen toimenpidettä.

On monia kotihoitoja, joiden väitetään poistavan luomia, mutta nämä menetelmät eivät yleensä ole kovin tehokkaita ja voivat jopa olla haitallisiakin.

Jokainen luomi on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen lähestymistavan poistamiseen. On tärkeää keskustella kokeneen plastiikkakirurgin kanssa parhaan menetelmän määrittämiseksi