fbpx

Hörökorvat ja korvanlehdet

Hörokorvat ja korvanlehdet

Korvanlehtileikkaus on vaihtoehto, jos

 • Sinulla on hörökorvat
 • Korvanlehdissä on arpeumia esimerkiksi lävistysten jäljiltä
 • Korvakorun reikä on repeytynyt
 • Korvanlehdet ovat venyneet.

 

Hörökorvat ja korvanlehdet

Hörökorvilla tarkoitetaan normaalia enemmän ulkonevia korvanlehtiä. Normaalin ja poikkeavan korvalehden ulkonemisen raja on aina yksilöllinen. Häiritseväksi koettu korvalehtien asento saattaa olla synnynnäistä tai jonkun onnettomuuden aiheuttama.

Korvalehtien asentoa voidaan korjata kirurgisin keinoin ja yleensä leikkauksen tavoitteena on saada korvalehdet vähemmän huomattavaksi.

Korvanlehtien arpikorjaukset

Nykyään korvalehtiin tehdään monenlaisia kosmeettisia toimenpiteitä ja lävistyksiä, jonka seurauksena korvalehtien arpikorjaukset ovat varsin yleisiä toimenpiteitä.

Arpeutumat johtuvat tavallisesti korvanlehtien lävistyksistä. Korvalehden kaikki osat ovat alttiita myös arven liikakasvulle, ja joskus lävistyksen tai muun syyn seurauksena korvanlehteen syntyy epätoivottu ja häiritsevä arpi tai jopa arpikasvain eli keloidi.

Korvan arpikasvaimen hoito on haasteellista ja kirurgisen poiston lisäksi tarvitaan myös muita liitännäishoitoja.

Repeytynyt korvakorun reikä

Tyypillinen vamma on korvakorun repäisemä korvakorureikä ja sen korjaus. Tässä tapauksessa uuden reiän saa tehdä vasta noin puolen vuoden kuluttua, kun kudos kestää korun painon.

Venyneet korvanlehdet

Korvanlehden kirurginen muodon palautus voi tulla kyseeseen, jos korvan lehden muoto on muuttunut ja iho venynyt, esimerkiksi erilaisten lävistysten seurauksena.

Usein korvalehtien muoto on palautettavissa kirurgisesti varsin luonnolliseksi.

Kenelle hörokorvaleikkaus sopii?

Leikkaus sopii kaikille, joita korvanlehtien ulkonema häiritsee, vaikka korvan rakenne ja muoto olisivatkin normaaleja. Hörökorvaan liittyy aina korvaruston rakenteellinen poikkeama, joka korjataan leikkauksella.

Lasten hörökorvaleikkaukset pyritään tekemään usein jo ennen kouluikää, mutta siten että korvanlehti olisi jo saavuttanut lopullisen kokonsa.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme korvanlehtiin liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Hörökorvaleikkaukset ja muut korvanlehtitoimenpiteet alkavat aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa hörökorva- ja korvanlehtileikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Hörokorvaleikkaus toimenpiteenä

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja se kestää 1–2 tuntia.

 

Yleisimmässä leikkausmenetelmässä korvarustoa ei varsinaisesti katkaista, vaan sitä muotoillaan ompelein. Joskus korvaruston muoto kuitenkin saattaa palautua entiselleen ja tarvitaan uusi, rustoa muovaileva leikkaus.

Toipuminen

Sairaalassa. Kotiutus heti toimenpiteen jälkeen.

Kotona

 • Korvan seudulle tulee turvotusta ja mustelmaa leikkauksen jälkeen, mutta ne poistuvat muutamassa viikossa.
 • Alue voi olla kivulias, tavalliset kipulääkkeet riittävät yleensä kivunlievitykseen.
 • Ensimmäisen 2 viikon aikana käytetään tukipantaa tai -sidettä koko ajan. Kolmannen ja neljännen viikon aikana tukisiteen käyttöä jatketaan yöaikana.
 • Töihin voi palata heti kun tukiside ei häiritse. Tukiside on yllensä varsin huomaamaton etenkin naisilla.
 • Saunominen on kielletty ennen ompeleiden poistoa

 

Tikkien poistaminen. Tikit poistetaan viikon kuluttua.

Hörökorvaleikkauksen vaikutukset ovat useimmiten pysyviä

Tulokset ovat useimmiten pysyviä ja lopputuloksena luonnollisen näköinen korva.

Joskus korvaruston muoto kuitenkin saattaa palautua entiselleen ja tarvitaan uusi, rustoa muovaileva leikkaus.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan hörökorva- ja korvanlehtileikkausten hinnat täältä.

Hörökorvien korjausleikkaus – usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä hörökorvat oikein ovat?

Leikkaus suoritetaan yleensä, etenkin aikuisille, paikallispuudutuksessa. Nukutus voi olla myös joskus vaihtoehto etenkin pienimpien lasten kohdalla.

Hörökorvien korjaus voidaan tehdä sekä lapsille että aikuisille. Toimenpidettä suositellaan yleensä lapsille ennen kouluun menoa. Korvien korjaus voidaan kuitenkin tehdä aivan hyvin myös aikuisena. 

Leikkaus kestää tyypillisesti noin 1 tunnin, riippuen tarvittavan korjauksen laajuudesta.

Leikkaus kestää tyypillisesti noin 1 tunnin, riippuen tarvittavan korjauksen laajuudesta.

Viillot tehdään yleensä korvan taakse, joten kaikki arvet jäävät piiloon.

Useimmat potilaat voivat palata töihin tai kouluun viikon sisällä leikkauksesta, riippuen korjauksen laajuudesta ja yksilöllisestä toipumisesta.

Kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, tässäkin leikkauksessa on olemassa riskejä ja mahdollisia komplikaatioita; ml. tulehdus, verenvuoto ja arpeutuminen. Nämä riskit ovat kuitenkin suhteellisen pieniä, ja niitä voidaan minimoida kokeneen plastiikkakirurgin osaamisella ja noudattamalla huolellisesti annettuja hoito-ohjeita.

 

Lopulliset tulokset näkyvät yleensä muutaman kuukauden sisällä leikkauksesta, kun turvotus on kokonaan laskenut. Joskin paranemisprosessi voi jatkua esimerkiksi arpien vaalenemisen suhteen pitkäänkin jopa vuoteen asti. Huomattavan korvan asennonkorjauksen näkee heti toimenpiteen jälkeen.

 • Välittömästi leikkauksen jälkeen potilaan korvat kääritään sidoksella, mikä suojaa niitä ja edistää paranemista.
 • Potilaan tulee levätä ja välttää rasittavaa toimintaa tai raskaita nostoja ensimmäisen viikon leikkauksen jälkeen.
 • Noin 3-5 vuorokauden kuluttua sidos poistetaan, ja potilaalle voidaan antaa esimerkiksi päänauha ensimmäiseksi kuukaudeksi, että korvien uusi muoto säilyy.
 • Potilas voi kokea kipua, turvotusta ja mustelmia korvissa ja ympäröivillä alueilla, mutta näiden oireiden pitäisi vähitellen parantua ensimmäisten viikkojen aikana.
 • Hoitajalle varataan tavallisesti seurantakäynti viikonkuluttua leikkauksesta. Tällöin  tarkistetaan paranemisen edistyminen ja poistetaan mahdolliset ompeleet.
 • Useimmat potilaat voivat palata töihin tai kouluun viikon sisällä leikkauksesta riippuen korjauksen laajuudesta ja yksilöllisestä paranemisprosessista.
 • Potilaan tulee välttää kaikkia toimintoja vähintään kuuden viikon ajan leikkauksen jälkeen, jotka voivat painaa tai rasittaa korvia, kuten kontaktiurheilua tai tiukasti istuvat kypärät ja hatut.
 • On tärkeää noudattaa tarkasti plastiikkakirurgin ohjeita, mukaan lukien määrättyjen lääkkeiden ottaminen, korvien pitäminen puhtaina ja kuivina ja seurantakäynneillä käyminen asianmukaisen paranemisen varmistamiseksi.
 • Lopulliset tulokset näkyvät tyypillisesti muutaman kuukauden sisällä leikkauksesta, kun turvotus on kokonaan laskenut. Korvien asennonkorjaantumisen voi havaita heti leikkauksen jälkeen. Arpien lopullinen kypsyminen voi viedä vuoteen asti.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiähörökorvien korjausleikkauksesta

Kivun pelko

Yksi yleinen pelko on, että leikkaus on tuskallinen. Leikkauksen aikana käytetään tehokkaita puudukkeita, leikkaustilanne on rauhallinen ja rentouttavaa lääkitystä on mahdollista saada. Leikkauksen jälkeen on odotettavissa jonkin verran kipuja, ja leikkaava plastiikkakirurgi määrääkin yleensä kipulääkkeitä kivun hallitsemiseksi.

Jotkut saattavat olla huolissaan siitä, että leikkaus jättää havaittavia arpia. Leikkausviillot tehdään kuitenkin korvan taakse, joten kaikki arvet ovat piilossa, eivätkä näy lainkaan. Lisäksi asianmukainen kirurginen tekniikka ja oikein valitut ommel-aineet vähentävät arpeutumisen riskiä.

Jotkut saattavat olla huolissaan siitä, että leikkaus johtaa epäluonnolliseen tai keinotekoiseen ulkonäköön. Ammattitaitoinen ja kokenut plastiikkakirurgi osaa tehdä niin luonnollisen näköisen lopputuloksen ja leikakusta edeltävällä plastiikkakirurgin vastaanottokäynnillä käydään odotettava lopputulos lävitse. 

Useimmat potilaat voivat palata töihin tai kouluun viikon sisällä leikkauksesta, riippuen korjauksen laajuudesta.

Jotkut saattavat uskoa, että hörökorvaleikkaus on tarkoitettu vain lapsille, mutta se voidaan tehdä myös aikuisillekin, jotka haluavat korjata korvien ulkonäköä.

Kyseessä on suhteellisen turvallinen toimenpide, kun sen suorittaa pätevä ja kokenut plastiikkakirurgi. Leikkaus suoritetaan useimmiten paikallispuudutuksessa päiväkirurgisena toimenpiteenä.

On tärkeää, että odotuksesi ovat realistisia ja että valitset pätevän ja kokeneen plastiikkakirurgin. Niillä varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen. On myös tärkeää, että keskustelet kaikista peloista tai huolenaiheista plastiikkakirurgin kanssa vastaanotolle ennen toimenpidettä.