fbpx

Arpien poisto

Arpien poisto

Elämä jättää erilaisia jälkiä ihollemme.

Ne voivat olla vammoista tai ihon venymisestä syntyneitä arpia tai leikkausarpia. Myös ihon tulehdukset vaurioittavat ihoa ja parantuessaan jättävät jälkeensä pysyvän jäljen eli arven.

Arpi voi myös kiristää ja sijaita luontaisten ihon linjojen vastaisesti. Myös akne voi jättää ihoon pysyvän arven.

Arpien poistossa on hyvä muistaa, että niiden poisto tai korjaus voidaan tehdä yleensä vasta noin vuoden päästä arven syntymisen jälkeen. Arvet paranevat hitaasti ja arven poistoa ei kannata aloittaa, ennen kuin arpi on kokonaan parantunut ja kypsynyt. Arven korjausajankohta ja menetelmä arvioidaan aina yksilöllisesti.

Tällä sivulla on tietoa:

 • Arpien poistosta
 • Aknearpien poistosta
 • Kuopalla olevien arpien ja
 • Keloidin hoitamisesta.

Hoitoarvio tehdään aina kasvokkain

Jokainen kirurginen toimenpide jättää aina arven ja sen vuoksi arpien poiston kannattavuus ja mahdolliset riskit tulee aina arvioida etukäteen. Siksi ennen leikkausta hoitoarvio ja vastaanottokäynti ovat aina tarpeellisia.

Me Sairaala Innovassa aloitamme arpien poistoon ja korjaukseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska,

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, ja joihin toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, sekä millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

Vastaanotolla saat paljon tietoa

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyviin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme toimenpiteen odotuksista, tavoitteista sekä niiden saavuttamisesta – samoin kuin valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Joissain tapauksissa vastaanotto voidaan tehdä kätevästi etävastaanottona.

Sairaala Innovassa arpien poistoja tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Etävastaanotto säästää aikaasi

Sairaala Innova on etävastaanoton edelläkävijä.

Etävastaanotolla sujuu kätevästi mm.

 • hoitoarvio esimerkiksi tatuoinnin laseroinnista
 • toimenpiteiden jälkeiset kontrollikäynnit

 

Sinä tarvitset vain älypuhelimen tai tietokoneen, toimivan nettiyhteyden ja pankkitunnukset vahvaan tunnistautumiseen – mitään erillisiä ohjelmia tai latauslinkkejä ei tarvita. 

Kun teet ajanvarausta, muista ilmoittaa että haluat käyttää etävastaanottoa.

 

Arpien poisto kirurgisesti

Kirurgisesti tehtävät arpikorjaukset vaativat yksilöllistä hoidon suunnittelua, hyvää leikkausteknistä osaamista ja syvää anatomista ymmärrystä, että hoidolla voidaan saavuttaa toivottu lopputulos.

Toimenpide tehdään useimmin paikallispuudutuksessa. 

Jos hoidettava alue on laaja, silloin on mahdollisuus esimerkiksi rentouttavaan lääkitykseen ja kipulääkitykseen.

Toipuminen

Pääset lähtemään kotiin noin tunnin kuluttua toimenpiteen jälkeen. Leikkaushaava peitetään haavateipillä, ja jos et ole saanut rauhoittavaa lääkitystä, et tarvitse saattajaa,

Kotona fyysinen rasitus on kielletty viikon ajan, ja hoidetun alueen kuormitusta tulee välttää vielä lääkärin määräämä aika. Suihkussa, saunassa tai uimassa voit käydä yleensä noin 2 viikon päästä toimenpiteestä.

Tikit poistetaan vastaanotolla yleensä noin viikon kuluttua.

Jälkitarkastus on noin 4–6 kuukauden kuluttua vastaanotolla.

Aknearvet poistetaan usemmiten laserhoidolla

Aknearpiin käytetään useimmiten laserhoitoa eli laserhiontaa.

Laserhoito on suosittua, koska laserhoidossa iholle ei yleensä jää arpea. Laserhoidossakin on omat riskinsä sekä rajoitteensa, ja niistä keskustelemme kun tapaamme ensimmäisen kerran vastaanotollamme.

Ennen laserhoitoa iho tulee mielellään suojata auringonpaisteelta noin kuukauden ajan.

Toimenpide tehdään yleensä voidepuudutuksella.

Toipuminen: 

 • Laserhoidon jälkeen iho punoittaa ja turvotusta voi olla muutamien päivien tai viikkojen ajan. 
  Saunomista on hyvä välttää, kunnes punoitusta ei enää ole.
 • Toimenpiteen jälkeen ihoa suojataan auringonvalolta kolmen kuukauden ajan.
 • Auringonvalossa suositellaan käytettäväksi korkeasuojakertoimista (SPF50) aurinkorasvaa.
 • Toipumisaikana ihoa tulee rasvata ja huolehtia ihon kosteutuksesta.

 

Toimenpiteen lopputuloksen näkee yleensä viikkojen ja kuukausien kuluessa, kun turvotus on laskenut ja iho toipunut.

Kuopalla olevia arpia hoidetaan myös rasvansiirrolla

Arven aiheuttama kuoppa voidaan täyttää rasvansiirrolla kehon omalla rasvakudoksella. Lue lisää rasvansiirrosta.

Keloidi ja sen hoito

Joskus arvessa voi esiintyä liikakasvua. Voimakkaampaa liikakasvun muotoa kutsutaan keloidiksi. Keloidi on siis arpi, joka on kasvanut ympäristöönsä nähden suhteettoman suureksi ja yli alkuperäisen arven rajan.

Erityisen altis alue keloidin syntymisen on decolté-alue (rintalastan seutu). Arven liikakasvu ei välttämättä esiinny heti haavan parannuttua.

Keloidin hoitaminen

Diagnoosi on yleensä nopeasti tehtävissä plastiikkakirurgin vastaanotolla tai etävastaanotolla.

Keloidin hoitaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Keloidiarpien hoito on haasteellista niiden suuren uusiutumisriskin vuoksi. Pelkällä kirurgisella arven poistolla ei yleensä päästä järkevään lopputulokseen, vaan hoitoon pitää aina yhdistää joku toinenkin hoitomuoto.

Arpien poisto -hinta

Katso Sairaala Innovan kirurgisen arpikorjauksien hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä arpien poistosta​

Millaiset arvet voidaan poistaa plastiikkakirurgisella leikkauksella?

Plastiikkakirurgiaa voidaan käyttää monen tyyppisten arpien poistamiseen, mukaan lukien keloidiarvet, hypertrofiset arvet ja vammojen takia syntyneet arvet.

On olemassa useita erilaisia tekniikoita, joita voidaan käyttää arpien poistamiseen, mm. kirurginen leikkaus, ihonsiirto ja kielekeleikkaus.

Ei ole. Arpien hoitoon on olemassa myös ei-kirurgisia hoitoja, kuten laserhoito. Plastiikkakirurgia on kuitenkin usein tehokkain vaihtoehto vakaville tai syville arville. Toki huomioitavaa on kuitenkin se, että kirurgisesta arven hoidostakin syntyy aina arpi, mutta hoidon tavoitteena on saada toiminnallisesti parempi ja kauniimpi arpi aikaiseksi.

Toipumisaika riippuu arven koosta ja sijainnista, sekä sen poistamiseen käytetystä leikkauksesta. Yleensä leikkauksen jälkeen on turvotusta, mustelmia ja pieniä kipuja useiden päivien ajan leikkauksen jälkeen. Lisäksi potilaisen on vältettävä rasittavaa toimintaa ja suojattava hoidettu alue sen koko paranemisen aikana, yleensä 1–2 viikkoa.

Vaikka plastiikkakirurgia voi parantaa huomattavasti arpien ulkonäköä, se ei todennäköisesti poista niitä kokonaan. Monet potilaat kuitenkin huomaavat, että arpi on huomattavasti vähemmän havaittavissa ja helpompi peittää leikkauksen jälkeen.

Kuten kaikkiin leikkauksiin, arvenpoistoleikkaukseenkin liittyy riskejä (esim. tulehdus, verenvuoto ja arpeutuminen). Kirurgi keskustelee kaikista riskeistä kanssasi vastaanotolla ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen kesto riippuu arven koosta ja sijainnista, sekä sen poistamiseen käytetystä leikkausmenetelmästä. Jotkut leikkaukset voidaan suorittaa jopa 30 minuutissa, kun taas toiset voivat kestää useita tunteja.

Useimmat arvenpoistoleikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa. Jotkut potilaat saattavat kuitenkin tarvita nukutusta, varsinkin jos hoidetaan laajempaa aluetta. Nukutuksen tarpeesta keskustellaan leikkaavan plastiikkakirurgin kanssa vastaanotolla. Sairaala Innovassa on omat kokeneet nukutuslääkärit, jotka suunnittelevat nukutuksen yksilöllisesti, ja ovat mukana koko toimenpiteen ajan ja seuraavat myös heräämistä.

Tulokset ovat tyypillisesti pysyviä. Jos potilaalle kuitenkin kehittyy uusia arpia tulevaisuudessa, lisähoito voi olla tarpeen.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä.

Kivun pelko

Jotkut ihmiset saattavat olla huolissaan siitä, että arpien poistaminen kirurgisesta toimenpiteestä on tuskallista.

Ironista kyllä, jotkut ihmiset saattavat olla huolissaan siitä, että arpien poistaminen plastiikkakirurgialla johtaa entistä näkyvämpiin arpien syntymiseen.

Vaikka plastiikkakirurgia voi parantaa monien arpien ulkonäköä, sillä ei voi poistaa arpia ihan kokonaan.

Arpien hoitoon on saatavilla monia ei-kirurgisia hoitoja, kuten laserhoito tai mikroneulaus.

Arvenpoistoleikkaus on monimutkainen toimenpide, jonka paraneminen voi viedä aikaa ja vaatii huolellista jälkihoitoa.

Jotkut saattavat olla huolissaan nukutuksen käytöstä arvenpoistoleikkauksen aikana.

Joissakin tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen myös toiminnallisista syistä, kuten jos arpi estää esimerkiksi liikkumista.

Arpien poistoleikkaus voi olla kallista, ja jotkut ihmiset saattavat olla huolissaan kustannuksista.

Sairaala Innovalla on erilaisia mahdollisuuksia rahoittaa leikkaus ja tarkan hinnan saat aina plastiikkakirurgin vastaanotolla

Monet saattavat uskoa, että kun heillä on arpi, he eivät voi tehdä mitään sen ulkonäön parantamiseksi. Arpien ulkonäön parantamiseen on kuitenkin monia vaihtoehtoja, mukaan lukien plastiikkakirurgia.