fbpx

Ihosairauksien kirurginen hoito

Ihosairauksien kirurginen hoito

Me Sairaala Innovassa hoidamme plastiikkakirurgisesti hankalia ja normaalia elämää haittaavia, erilaisia ihosairauksia. Yleisimmin hoidamme ihosairauksista esimerkiksi HS-tautia ja pakaravaon paiseita.

HS-tauti eli märkäinen hikirauhastulehdus (Hidradenitis suppurativa)

HS-tauti on krooninen ja tulehduksellinen ihosairaus, joka ei johdu huonosta hygieniasta eikä tartu. Tyypillisesti tulehdusta esiintyy erityisesti taivealueilla kuten kainaloissa, nivusseudussa, pakaravälissä ja joskus rintojen alla. HS-taudin tarkkaa syytä ei tunneta.

HS-taudin oireena ovat käytävämäisiä onteloita hikirauhasiin tekevät märkäpaiseet.

HS-tauti tunnetaan vielä melko huonosti. Osasyynä voi olla, että HS-tautia ei osata diagnosoida oikein ja erikoissairaanhoitoon pääsy voi olla hankalaa.

Itsehoitoon kuuluu elintapamuutosten lisäksi oireilevien alueiden suihkuttelu, antibakteeriset paikallishoidot ja hankauksen välttäminen.

Lääkehoitona käytetään paikallisia antimikrobi- ja aknelääkkeitä, sisäisiä pitkiä antibioottikuureja tai muita tulehdusta hillitseviä lääkkeitä sekä kirurgiaa.

Vastaanotto ja HS-taudin hoitoarvion tekeminen

Jo HS-taudin epäily on ensisijaisesti syy hakeutua ihotautien erikoislääkärin hoitoarvioon. Varhainen toteaminen ja ajoissa aloitettu hoidolla on monia etuja, mm. arpeutumisen estäminen.

Ensisijaisen hoitoarvion tekee aina ihotautilääkäri tai plastiikkakirurgi.

Sairaala Innovassa ensimmäinen tapaaminen ja kirurgisen hoidon arvio voidaan tehdä plastiikkakirurgin kanssa kätevästi myös etävastaanotolla.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut vastaanotolla tai etävastaanotolla, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, ja joihin toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, sekä millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vastaanoton perustella voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Ihosairauksien kirurginen hoito alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

 

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • toimenpiteiden kulusta
 • riskitekijöistä
 • miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Plastiikkakirurgia on hyvä vaihtoehto HS-tautiin

Itsehoito. HS-taudin itsehoitoon kuuluvat elintapamuutokset kuten tupakoinnin lopettaminen, antibakteeriset paikallishoidot, alueen suihkuttelu ja hankauksen välttäminen

Paikallishoito. Paikallisena lääkehoitona käytetään akne- ja mikroantibioottilääkkeistä, tai tulehdusta hillitsevää lääkitystä.

Kirurginen hoito. HS-taudin hoidossa kirurgisella hoidolla on merkittävä asema, ja sillä voidaan helpottaa sekä paiseen tulehdusta ja sen aiheuttamaa kipua. Laajimmillaan hoito voi tarkoittaa oireilevan alueen poistamista ja sulkemista kielekkeellä. Ja ihonsiirrolla voidaan korvata puuttuvaa ihoa.

Plastiikkakirurgiset menetelmät antavat useita erilaisia hoitomahdollisuuksia, ja hoitomuoto valitaan aina tilanteen ja HS-taudin laajuuden mukaan.

Joissain HS-taudin tapauksissa plastiikkakirurgialla saatetaan päästä hoidettavan alueen täydelliseen oireettomuuteen.

Laserhoito. HS-tautia ja etenkin sen aiheuttamia arpia voidaan hoitaa myös laserhoidolla.

Toipuminen

Terveelliset elämäntavat, painonhallinta ja tupakoimattomuus ovat myös hoidon onnistumisen ja toipumisen kannalta tärkeitä kulmakiviä.

Tupakoinnin lopettaminen. Tupakoinnin lopettaminen on oleellinen osa jo itsehoitoakin, ja leikkaushoidon tapauksessa tupakointi heikentää haavojen paranemista. Siksi suosittelemme kaikki leikkaukseen tulevia asiakkaitamme lopettamaan tupakoinnin jo hyvissä ajoin ennen toimenpidettä.

Ravinto. On myös mahdollista, että erityisesti sokerista, vehnästä ja maitotuotteista luopuminen ruokavaliossa voi helpottaa HS-tautia.

Pakaravaon paise eli Sinus pilonidalis

Pakaravaon paisetta esiintyy yleisimmin nuorilla miehillä, ja se on varsin kivulias vaiva. Tunnusmerkkinä on aristava patti, ja paikallinen, varsinkin istuessa tuntuva kipu pakaravaossa peräaukon yläpuolella on vaivan oire.

Pakaravaon paise on krooninen tulehdus. Paise syntyy, kun esim. ihokarvat ovat muodostaneet ihonalaiseen kudokseen onkalon, joka tulehtuu helposti. Vaivan syntymistä edistävät ylipaino, istumatyö ja karvainen pakaravako.

 

Hoitoarvion tekeminen

Pakaravaon paisetta epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Vastaanottokäynti asiaan perehtyneen plastiikkakirurgilla on aina tarpeellinen ennen leikkausta, ja kirurginen hoito vaatii aina yksilöllisen arvion.

Pakaravaon paiseen hoitovaihtoehtoja

Antibioottihoito. Antibioottihoito ei yksinään paranna tulehdusta.

Leikkaushoito: Paise avataan yleisimmin paikallis- tai selkäydinpuudutuksessa, mutta hoitoon on useita kirurgisia leikkausmenetelmiä. Jos paise uusiutuu usein, se voidaan yleensä poistaa leikkauksella. Sinus pilonidalis voi olla leikkauksesta huolimatta hyvin vaikeahoitoinen. Leikkaushoidonkin jälkeen tulee noudattaa tarkasti annettuja paikallishoito-ohjeita.

Laserhoito: Paiseiden hoito voi onnistua hyvin myös laserhoidolla. Laserhoidolla on suuri merkitys myös karvojen poistossa pakaroiden alueelta, jotta uusia paiseonteloita ei pääsisi syntymään.

Toipuminen kirurgisen leikkauksen jälkeen

Leikkaushoidon jälkeen haava-alue voi olla kipeä muutamia päiviä, jopa viikkoja. Hoidosta huolimatta vaiva uusiutuu herkästi.

Jälkihoidossa on huomioitava painonhallinta, istumatyön ergonominen suunnittelu ja työn tauotus. Myös pakaravaon puhtaudesta huolehtiminen ja karvojen poisto laserilla ehkäisevät vaivan uusiutumista.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Sairaala Innovassa ihosairauksia kirurgisesti hoitavat

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan plastiikkakirurgisten toimenpiteiden hinnat täältä.