fbpx

Rasvansiirto

Rasvansiirto on yleistynyt viime vuosina

Rasvansiirrolla voidaan korjata esimerkiksi ikääntymisen, painonlaskun tai raskauden aiheuttamaa ihon venymistä tai veltostumista. Hieman tavoitteesta ja kohdealueesta riippuen rasvansiirto voi olla mahdollinen hoikallakin ihmisellä.

Rasvansiirrosta ei jää suuria arpia ja yleensä toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä siirretään kehon omaa rasvaa, joten hylkimisreaktiota ei voi tulla. Tämä voi olla mahdollista muiden täyteaineiden kanssa.

Viime vuosina rasvansiirto on kehittynyt toimenpiteenä ja yleistynyt.

Rasvansiirto sopii kaikille, joilla on omaa rasvaa riittävästi

Samalle hoitoalueelle joudutaan usein siirtämään rasvaa useammankin kerran, siksi rasvaa on oltava kehossa riittävästi.

Toisella hoitokerralla rasvaa jää yleensä alueelle ensimmäistä kertaa enemmän, koska hoitoalueella verenkierto on vilkastunut ja rasva pehmentynyt.

Rasvansiirto toimii erityisen hyvin löysässä ja hyvän verenkierron omaavan kudoksessa.

Lähtökohtaisesti mitä paksumpi iho- ja rasvakudos on, niin sitä enemmän sinne mahtuu siirrettävää rasvaa ja lopputulos on parempi. Ohueen rasva- ja ihokudokseen vastaavasti ei voida kerralla siirtää samaa määrää rasvaa, ja siksi rasvansiirtoja voidaan tarvita useampia. Lisäksi kaiken kaikkiaan rasvan tarttuminen kudokseen on yksilöllistä; usein 70–80 % siirretystä rasvan määrästä jää kudokseen.

 

Rasvansiirto rintoihin

Rasvansiirrolla voidaan esimerkiksi muotoilla, suurentaa ja korjata rintoja. Yleisimpiä tilanteita rasvansiirtokorjaukseen rinnoissa ovat esimerkiksi imetyksen, iän tai syöpäleikkauksen takia tulleet  muutokset. Rasvansiirrolla rinnat voidaan yleensä muotoilla halutun mallisiksi, mutta anatomia ja rasvanmäärä rajoittavat saavutettavaa lopputulosta.

Rasvansiirto voi olla implanttileikkausta turvallisempi, koska keholla ei ole hylkimisreaktiota omaan rasvaan. Rasvansiirrolla rinnoista voidaan myös muotoilla luonnollisemman muotoiset ja poistaa samalla rintojen epäsymmetria.

Yhdellä rasvansiirtokerralla rinnat suurenevat maksimissaan noin yhdellä kuppikoolla.

Jos kehossasi ei ole riittävästi omaa rasvaa, voimme yhdistää rasvansiirtoon silikoni-implantin, mikäli toivottu rintojen koko ei ole saavutettavissa pelkällä omalla rasvalla.

Rintojen suurentaminen rasvansiirrolla on hyvä vaihtoehto samalla, jos kehosi jollekin muulle alueelle tehdään rasvaimu. Käytännössä saat yhdellä toipumisella kahden toimenpiteen hyödyt!

Rasvansiirto rintoihin voidaan tehdä sekä nukutuksessa että paikallispuudutuksessa.

Rasvansiirto kasvoihin

Rasvansiirrolla hoidetaan yleensä huulien juonteita, silmien- ja poskien roikkumista. Rasvansiirrolla voidaan häivyttää joissain tapauksissa myös tummia silmänalusia ja muita kasvojen värivirheitä. Useimmiten kysymys on ryppyjen poistamisesta ja ihon kimmoisuuden palauttamisesta.

Parhaimmillaan rasvansiirrolla voidaan korjata myös kokonaisia vaurioita kasvojen kudoksissa. Ikääntyminen voi myös viedä mukanaan tilavuutta kasvoista, ja seurauksena posket voivat painautua hieman kuopalle. Rasvansiirrolla kasvot voidaan palauttaa nuorekkaammaksi.

Rasvansiirto on täyteaineisiin verrattua pitempikestoinen ratkaisu, eikä siihen ei liity esim. minkäänlaisia allergiariskiä. Ja kehon oma rasva on myös muihin täyteaineisiin verrattuna merkittävästi edullisempaakin.

Rasvansiirto kasvoihin tehdään yleensä paikallispuudutuksella.

Rasvansiirto pakaroihin (BBL; Brazilian Butt Lift)

Brazilian Butt Lift tarkoittaa käytännössä pakaroiden kohottamista ja muotoilua rasvansiirron avulla.

Pakaroiden kohottaminen sopii niin normaalipainoisille kuin hieman ylipainoisillekin ihmisille; kun haluat isommat tai muuhun kehoon paremmin sopivat pakarat.

Pakarat ovat voineet muuttua esimerkiksi iän, laihtumisen, urheilemisen tai hormonaalisten muutosten takia. Kun haluat saada luonnollisen tuntuiset ja kiinteämmät pakarat, yksi rasvansiirtokerta voi riittää toivottuun lopputulokseen.

Rasvansiirrossa pakaroihin yhdistyy siis kaksi toimenpidettä; ensin rasva kerätään rasvaimulla ja sitten siirretään pakaroihin. Useimmiten rasva kerätään esimerkiksi vatsasta, jenkkakahvoista tai alaselästä.

Rasvansiirto pakaroihin tehdään yleensä nukutuksessa tai rentouttavassa lääkityksessä paikallispuudutuksessa.

Toimenpiteen jälkeen suosittelemme välttämään pitkäaikaista istumista noin 2–4 viikkoa Suosittelemme myös vatsallaan nukkumista noin 4 viikkoa toimenpiteen jälkeen.

Vartalon muotoilu rasvansiirron yhteydessä

Rasvansiirron yhteydessä voimme tehdä vartalon muokkausta rasvaimulla. Rasvaimulla voimme hoitaa esimerkiksi vatsa- ja selkäpoimuja, jenkkakahvoja, kaksoisleukaa ja olkavarsia.

Vartalon muotoilussa voimme poistaa tapauskohtaisesti jopa useita litroja rasvaa, joka ei kuulu niihin paikkoihin, joihin sitä on kertynyt.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme rasvaimuun liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

 

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Rasvansiirtohoito alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa rasvansiirtoja tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Miksi Sairaala Innovassa ei ole ilmaisia hoitoarvioita?

Innovan plastiikkakirurgi tekee sinulle aina henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Vain sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulee vaikuttaa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. 
 • Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
 • Olemme huomanneet, että hyvän lopputuloksen ja korkean asiakastyytyväisyyden lähtökohtana on hyvä ja rehellinen hoidon suunnittelu, joka vaatii aikaa ja osaamista.
 

Ennen rasvansiirtoa

On tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin ohjeita jo ennen rasvaimua:

 • Vältä tupakointia ennen toimenpidettä ja toimenpiteen jälkeen, koska tupakointi estää rasvan kiinnittymistä. Tupakointi kannattaa se lopettaa hyvissä ajoin (ainakin 3 viikkoa) ennen rasvansiirtoa.
 • Vältä tiettyjä lääkityksiä; esimerkiksi kipuläkkeet ja Omega-3-valmisteet.
 • Järjestä itsellesi kotiinkuljetus.
 • Järjestä itsellesi kotihoito ensimmäisen vuorokauden

Rasvansiirtoon kuuluu aina rasvaimu

Rasvaimussa otamme ensin talteen halutun rasvan. Rasvansiirron toisessa vaiheessa teemme hoitoalueelle hyvin pienet pistemäiset haavat ja rasva siirretään kehossa uuteen paikkaan. Haavat suljetaan teipillä. Itse rasvanlaitto rasvainsiirto toimenpiteessä ei juurikaan eroa esimerkiksi täyteainehoidosta, eli rasva laitetaan haluttuun anatomiseen kohtaan tylpällä kanyylilla

Rasvansiirto toimenpiteenä

Rasvaimu ja rasvansiirto tehdään Innovassa yleensä WAL-menetelmällä (Water Assisted Liposution)

Sairaala Innovassa rasvansiirto tehdään WAL-rasvaimu-ja -siirtotekniikalla. WAL tarkoittaa veden avulla tapahtuvaa rasvaimua ja rasvan irrottelua siirtoa varten. Menetelmä on varsin hellävarainen ja usein rasvaimut voidaankin tämän ansiota tehdä paikallispuudutuksessa ilman syvempää nukutusta.  WAL-menetelmä vähentää myös mustelmien ilmaantumista perinteisempiin rasvaimumenetelmiin verrattuna. Sairaalassamme on käytössä WAL-menetelmää hyödyntävä Bodyjet® -rasvaimulaitteisto.

 • Toimenpide kestää 1-4 tuntia toimenpiteen laajuudesta riippuen.
 • Rasvaimu tehdään joko paikallispuudutuksella tai nukutuksessa, jolloin Innovan oma anestesialääkärimme on mukana koko leikkauksen ajan.
 • Innovassa toimenpiteen tekee aina rasvaimuun erikoiskoulutusta saanut plastiikkakirurgi.
 • Rasvaimussa ihoon tehdään pienet viillot lähelle hoidettavaa aluetta.
 • Arpien syntyminen ihon näkyviin kohtiin minimoidaan.

Toipuminen

Toipumisen nopeus riippuu paljon toimenpiteen laajuudesta.

Sairaalassa. Paikallispuudutuksessa tehdyn rasvaimun jälkeen pääset kotiin muutaman tunnin lepäämisen jälkeen vielä samana päivänä. Kotimatkalla on hyvä olla saattaja mukana.

 

Sairausloma. Rasvansiirron jälkeen sairaslomaa määrätään yleensä 1–7 päivää.

 

Kotona. Rasvaimun ja rasvansiirron jälkeen esiintyy normaalisti arkuutta ja kipua etenkin rasvan imualueella.

 • Kipulääkitykseksi riittävät yleensä tavalliset reseptivapaat särkylääkkeet. Kipulääkitystä suositellaan käytettäväksi 1-4 päivän ajan.
 • Turvotusta ja mustelmia esiintyy noin 1-3 viikkoa toimenpiteestä. Turvotus on usein kovimmillaan noin viikon kuluessa toimenpiteestä, ja turvotus häviää vähitellen muutamien viikkojen kuluessa.
 • Vältä ensimmäisten viikkojen aikana raskaita töitä.
 • Rasvasiirtoalueiden liikuttamista on hyvä välttää noin viikon ajan.
 • Rasvansiirto-aluetta ei saa puristaa taio painaa noin 4–5 viikkoon, ja esimerkiksi rintojen rasvansiirtoalueella tämä tulee huomioida käytettävien rintaliivien mallissa.
 • Raskasta liikuntaa on hyvä välttää ainakin kahden viikon ajan.
 • Tavalliset liikuntaharrastukset voit aloittaa parin viikon kuluttua toimenpiteestä.
 • Hoidetulla alueella iho saattaa tuntua herkältä tai tunto saattaa olla hetkellisesti alentunut. Tuntoherkkyyttä voi esiintyä jopa kuukausia ja tunnon täydelliseen palautumiseen voi mennä vuosikin.
 • Paranemisvaiheen aikana hoidetulla alueella iho saattaa tuntua hieman muhkuraiselta.
 • Parhaan lopputuloksen, turvotuksen vähentämiseksi ja paranemisen edistämiseksi tarvitaan painetekstiilihoitoa. Painetekstiilejä tulee käyttää koko toipumisprosessin ajan. Rasvansiirron jälkeen hoidetuilla imualueilla käytetään tukevaa vaatetta noin 3-6 viikon ajan.
 • Plastiikkakirurgimme ovat tavoitettavissa ympäri vuorokauden ensimmäisenä vuorokautena kotiuttamisen jälkeen.

 

Jälkitarkastukset. Hoitajan kontrolli 2 viikon päästä, ja leikanneen plastiikkakirurgin kontrolli 3 kuukauden päästä toimenpiteestä.

Rasvansiirron vaikutukset

Lopullinen tulos on arvioitavissa noin 3–4 kuukauden kuluttua, ja tulokset vaihtelevat yksilöllisesti.

Siirretystä rasvasta voi hävitä jopa neljäsosa, siksi ensimmäisellä siirtokerralla rasvaa laitetaan yllensä hieman tarpeellista määrää enemmän, mikäli tämä vain on mahdollista.

Usein rasvansiirto on siis toistettava etenkin esimerkiksi rintojen alueella.

 
Onko rasvansiirrossa riskejä?

Rasvaimu ja rasvansiirto ovat yleisesti ottaen turvallisia toimenpiteitä, mutta joidenkin alueiden toimenpiteisiin voi liittyä merkittäviäkin komplikaatioriskejä.

Komplikaatioriskiä voi pienentää merkittävästi esimerkiksi lopettamalla tupakointi kolme viikkoa ennen toimenpidettä ja olemalla polttamatta kolme viikkoa toimenpiteen jälkeen.

Komplikaatioriskeistä keskustellaan tarkemmin yhdessä vastaanottokäynnillä.

Asiakaskokemus – rasvansiirto rintoihin ja rintaimplanttien poisto

”Kiitos todella nopeasta toimenpiteen järjestymisestä itselle akuutissa ja mieltä painavassa tilanteessa!

Sain etävastaanottoajan todella nopealla aikataululla muutaman päivän päähän ja operaatioon pääsin jo parin viikon sisällä! Etävastaanotolla tilanteeni kartoitus tapahtui ammattitaidolla ja aikaa säästyi kun ei pitkää matkaa tarvinnut matkustaa. Henkilökunta oli todella mukavaa ja koin että minua kohdeltiin arvostavasti!”

Lämmin suositus <3

Hinnasto

Katso rasvaimun ja rasvansiirron hinnat täältä.

Rasvansiirto – usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä se on?

Rasvansiirto on plastiikkakirurginen toimenpide, jossa rasvaa kerätään yhdeltä kehon alueelta rasvaimulla, ja siirretään sitten toiselle kehon alueelle. Tavoitteena on volyymin ja tilavuuden lisääminen, ääriviivojen parantaminen tai ihon laadun parantaminen.

Rasvansiirtoa voidaan käyttää eri kehon alueiden, kuten rintojen, pakaroiden, kasvojen, käsien ja jalkojen ääriviivojen, tilavuuden tai ihon laadun vahvistamiseen.

Rasvansiirto suoritetaan paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Plastiikkakirurgi käyttää rasvaimua poistaakseen rasvaa luovutuspaikalta. Kerätty rasva käsitellään ja ruiskutetaan halutulle alueelle. Rasvansiirroissa rasva voidaan käsitellä myös mikrorasvaksi tai nanorasvaksi toimenpiteen tavoitteesta riippuen.

 

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, rasvansiirtoon liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita. Kokeneen plastiikkakirurgin suorittaessa toimenpiteen riskit ovat kuitenkin varsin pienet. Rasvansiirrossa tulee kuitenkin aina huomioida, että kaikki siirretty rasva ei tyypillisesti jää kehoon. Kun hoidon tavoitteena on tilavuuden suurentaminen, tulee varautua useampaan hoitokertaan.

Siirretyt rasvasolut muodostavat uuden verenkierron uuteen paikkaansa ja säilyvät tyypillisesti pysyvästi. Osa siirtyneestä rasvasta saattaa kuitenkin imeytyä elimistössä ajan myötä, joten jotkut potilaat saattavat tarvita lisätoimenpiteitä haluttujen tulosten ylläpitämiseksi. Rasvasiirto ei myöskään pysäytä ikääntymistä tai painonmuutoksia, jotka on niin ikään huomioitava tuloksen pysyvyydessä.

Toipumisaika vaihtelee toimenpiteen laajuuden ja käsiteltyjen alueiden mukaan. Potilaille tulee todennäköisesti turvotusta, mustelmia ja pieniä kipuja hoidetuille alueille. Potilaiden tulee välttää raskasta liikuntaa 2–4 viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Myös painetta siirtoalueelle tulee välttää 4 viikon ajan.

Potilaiden tulisi välttää tupakointia ja alkoholia ainakin 2-3 viikkoa toimenpiteen jälkeen, koska ne voivat haitata paranemisprosessia. Potilaiden tulee myös välttää paineistamasta hoidettavaa aluetta 4 viikon ajan.

Kyllä, rasvansiirto voidaan yhdistää muihin plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin, kuten rintojen suurennukseen tai kasvojenkohotukseen kokonaisvaltaisemman tuloksen saavuttamiseksi.

Sopivalla potilaalla on hyvä perusterveys, riittävästi ylimääräistä rasvaa luovutuspaikalla ja realistiset odotukset lopputuloksista.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Pelko kivuista

Vaikka toipumisjakson aikana saattaa esiintyä pieniä kipuja, itse toimenpide ei yleensä satu lainkaan, koska se suoritetaan paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Rasvansiirto ei ole laihdutusratkaisu, vaan pikemminkin tapa parantaa tiettyjen kehon alueiden muotoa ja tilavuutta. Potilailla tulee olla realistiset odotukset toimenpiteen suhteen

Kun rasvansiirron suorittaa ammattitaitoinen plastiikkakirurgi, rasvansiirrolla saadaan luonnollisen näköisiä tuloksia, jotka parantavat potilaan ulkonäköä näyttämättä kuitenkaan liioitellulta tai luonnottomalta.

Vaikka rasvansiirto voi tuottaa dramaattisiakin ja pitkäkestoisia tuloksia, se ei kuitenkaan ole välttämättä nopea korjaus. Toimenpide vaatii huolellista suunnittelua, valmistelua ja jälkihoitoa optimaalisten tulosten saavuttamiseksi; ja joskus myös useamman hoitokerran.

Rasvansiirtoon liittyy pieniä viiltoja, mutta arpeutuminen on tyypillisesti vähäistä ja helposti piilotettavissa.

Vaikka rasvansiirrosta johtuvat komplikaatiot ovat harvinaisia, joillakin potilailla voi esiintyä verenvuotoa, infektioita tai muutoksia ihon tuntemuksessa tai tasaisuudessa. Näistä riskeistä keskustellaan perinpohjaisesti plastiikkakirurgin vastaanotolla ennen toimenpiteen suorittamista.

On tärkeää, että potilaat keskustelevat kaikista peloistaan tai huolistaan plastiikkakirurginsa kanssa ennen toimenpidettä, koska keskusteleminen voi auttaa lievittämään ahdistusta ja varmistamaan siten onnistuneen lopputuloksen.