fbpx

Laihtumisen jälkeinen vartalon korjaaminen

Laihtumisen jälkeinen vartalon korjaaminen

Suuren laihdutuksen jälkeen koko kehoon jää monia muutoksia. Yleisin ongelma on ylimääräinen, venyttynyt iho. Pahimmillaan ihopoimut saattavat haitata terveyttä ja seksuaalielämää, rajoittaa liikkumista ja vaikeuttaa hygieniasta huolehtimista.

Löystynyt iho voi aiheuttaa myös toiminallisia vaivoja, kuten ihopoimujen hautumista ja hankausta. Laihtumisen myötä löystynyttä vartalon ihoa voidaan muokata kirurgisilla ihon poistoilla.

Ihopoimuja jää tyypillisesti kaulalle, olkavarsiin, reisien sisäsivuille, alavatsalle, rintoihin ja alaselkään pakaroiden seutuun. Kaikkia näitä ylimääräisiä ihopoimuja voidaan muotoilla kirurgisesti. Tyypillisesti muotoilussa poistetaan ylimääräistä roikkuvaa ihoa ja poistetaan rasvaimulla alueelta ylimääräinen rasvakudos.

Yleisin käsiteltävä alue on vatsanseutu, mutta tilanteesta ja hoidon tavoitteista riippuen myös muut alueet, kuten selkä/lannealue voi olla mielekästä käsitellä.

Yleisesti laihtumisen jälkeisessä vartalon korjaamisessa puhutaan

 • Abdominoplastiasta eli vatsan kirityksestä
 • Alavartalon kohotusleikkauksesta (body lift) tai
 • Kylkien ja vyötärön kudosylimäärän poistaminen (vyölipektomia; belt lipectomia).

Yleensä toimenpiteisiin yhdistetään myös rasvaimu, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos. Lue lisää abdominoplastiasta.

Kenelle toimenpide sopii?

Laihtumisen jälkeinen korjausleikkaus saattaa sopia sinulle, jos

 • Pysyvä painotavoite on saavutettu
 • Paino on pysynyt vähintään vuoden ajan tasaisena laihtumisen tai lihavuusleikkauksen jälkeen.
 • Painoindeksi on alle 30-32
 • Potilaalla on oma halu plastiikkakirurgiseen hoitoon
 • Potilaalle, jolla on vakaa aineenvaihdunta
 • Kun ihopoimut hankaloittavat elämää tai ovat esteettinen haitta.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme laihtumisen jälkeiseen vartalon korjaamiseen liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Vartalon korjaushoidot alkavat aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa, Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa vartalon korjausleikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Vartalon korjaaminen toimenpiteenä

Toimenpiteet tehdään yleensä nukutuksessa. 

Ennen toimenpidettä tupakoimattomuus ja hyvä proteiinipitoinen ravitsemus on olennaista paranemisen optimoimiseksi.

Toipuminen

Leikkausalueet ovat suuria, mutta toipuminen usein käynnistyy verraten nopeasti.  Pienet haavanparanemisongelmat ovat suurten leikkausalueiden vuoksi yleisiä. mutta näissä tavallisesti paikallishoito riittää tilanteen rauhoittamiseksi. 

Sairaala. Kotiin pääset joko leikkauspäivänä tai useimmiten leikkausta seuraavana päivänä hakijan kanssa.

 

Sairausloma. Sairausloman tarve on yleensä 2-4 viikkoa.

 

Kotona

 • Toipuminen kestää 3-4 viikkoa.
 • Mustelmia esiintyy noin 2-3 viikon ajan
 • Turvotusta on noin 2-3 viikon ajan
 • Tukiliivejä on käytettävä 4-6 viikkoa toimenpiteen jälkeen.
 • Rauhallisen kävelyn saat aloittaa toimenpidettä seuraavana päivänä.
 • Fyysistä rasitusta tulee välttää vähintään kahden viikon ajan.
 • Tikit poistetaan 2 viikon kuluttua, yleensä käytetään kuitenkin sulavia ompeleita
 • Painavien taakkojen nostamista tulee välttää 4-6 viikkoa
 • Kuntosaliharjoittelua voit jatkaa kuuden viikon päästä.

­­­­

 

Jälkitarkastus

 • Mahdollinen tikkien poistaminen ja haavojen tarkistus 2 viikon kuluttua toimenpiteestä hoitajan vastaanotolla.
 • Jälkikontrolli 4-6 kuukauden kuluttua leikanneen plastiikkakirurgin luona.

 

 

Vaikutukset

Kirurgisen lopputuloksen pysyvyyteen ja tulokseen vaikuttaa olennaisesti toimenpiteen jälkeiset painon vaihtelut. Jos paino ei enää nouse, korjausleikkauksilla on pysyvä vaikutus.

Lopullinen tulos nähdään 3–6 kuukauden päästä. Pienet arvet ovat pysyviä, mutta ne yleensä  vaalenevat ajan myötä.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan pistoshoitojen hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä on plastiikkakirurgia laihtumisen jälkeen?

Vartalon korjaaminen on sarja toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on poistaa ylimääräinen iho ja rasva kehon eri osista merkittävän painonpudotuksen jälkeen.

Yleisimmät painonpudotuksen jälkeen tehdyt toimenpiteet ovat  vatsan ja selän muotoilu, rintojen kohotus, käsivarsien kohotus, reisien kohotus sekä kaulan- ja kasvojenkohotus.

Leikkauksen ajoitus painonpudotusleikkauksen jälkeen riippuu useista tekijöistä, kuten laihdutuksen määrästä, painonpudotuksen pysyvyydestä ja potilaan yleisestä terveydentilasta. Yleensä suositellaan odottamaan vähintään 12-18 kuukautta painon lopullisen stabiloitumisen jälkeen ennen vartaloa korjaavia toimenpiteitä.

Joissakin tapauksissa laihtumisen jälkeinen plastiikkakirurgia voidaan kattaa vakuutuksella, jos se katsotaan lääketieteellisesti tarpeelliseksi, esimerkiksi ihotulehdusten lievittämiseksi tai liikkuvuuden parantamiseksi. Useimpia toimenpiteitä ei kuitenkaan todennäköisesti kata vakuutus. Asiaa kannattaa tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä ja korvaus riippuu oman vakuutuksen ehdoista.

Toimenpiteeseen liittyvät riskit ovat samankaltaisia kuin muidenkin esteettisten toimenpiteiden riskit, mukaan lukien verenvuoto, infektio ja arpeutuminen. Painonpudotusleikkauksen saaneilla potilailla voi kuitenkin olla lisäriskejä ravitsemuksellisten puutteiden ja kehon fysiologian muutosten vuoksi.

Vaikka leikkaus voi parantaa ulkonäköä painonpudotuksen jälkeen, sillä ei välttämättä pysty poistamaan kaikkea ylimääräistä ihoa. Irrotettavan ihon määrä riippuu potilaan yksilöllisestä tilanteesta ja painonpudotuksen laajuudesta.

Ei ole lainkaan harvinaista, että potilaat tarvitsevat useita toimenpiteitä saavuttaakseen halutut tulokset. Tarvittavien toimenpiteiden määrä ja tyyppi riippuvat yksilön tavoitteista sekä ylimääräisen ihon ja rasvan määrästä.

Toipumisaika leikkauksen jälkeen vaihtelee mm. leikkauksen tyypistä ja laajuudesta riippuen. Potilaiden kannattaa varautua vähintään muutaman viikon poissaoloa töistä ja välttää rasittavaa toimintaa useiden viikkojen ajan tai pitempään.

Saavutetun painon ylläpitäminen myös leikkauksen jälkeen on tärkeää parhaan mahdollisen tuloksen varmistamiseksi. Huomattava painonnousu voi aiheuttaa ihon uudelleen venymistä, mikä saattaa vaatia lisäleikkausta.

On tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa kokonaisterveytesi optimoimiseksi. Sinun tulee myös lopettaa tupakointi tarvittaessa ja keskustella käyttämistäsi lääkkeistä tai lisäravinteista leikkaavan plastiikkakirurgisi kanssa.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Komplikaatioiden pelko

Jotkut ihmiset uskovat virheellisesti, että leikkaus on puhtaasti esteettistä ja tarpeetonta. Monille potilaille leikkaus kuitenkin parantaa heidän elämänlaatuaan vähentämällä ylimääräisestä ihosta aiheutuvaa epämukavuutta, parantamalla liikkuvuutta ja vähentämällä liialliseen ihoon liittyviä lääketieteellisiä ongelmia.

Toimenpiteellä saa pysyviä tuloksia mikäli painonhallinta pysyy vakaana eikä painon vaihtelua ilmaannu leikkauksen jälkeen. Myös ikääntymisen myötä keho saattaa muuttaa muotoaan.

Monet ovat huolissaan kivusta erityisesti toipumisjakson aikana.

Jotkut uskovat virheellisesti, että heidän on pudotettava huomattava määrä painoa ennen leikkausta. Toimenpide voidaan kuitenkin tehdä jo kohtuullisenkin painonpudotuksen jälkeen, joskin normaalipaino edesauttaa parhaita tuloksia ja vähentää leikkaukseen liittyviä komplikaatioriskejä.

Jotkut ihmiset pelkäävät anestesiaa ja ovat huolissaan siihen liittyvistä riskeistä. Innovan omat anestesialääkärit suunnittelevat nukutuksen aina yksilöllisesti ja ovat mukana koko toimenpiteen ajan.

Jotkut ihmiset uskovat, että heidän on odotettava tietty aika laihdutuksen jälkeen ennen plastiikkakirurgiaan. Leikkauksen mahdollinen ajankohta on kuitenkin aina yksilöllinen asia. Painon stabiloitumista suositellaan kuitenkin vuoden ajaksi ennen kirurgiaa parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jotkut ovat huolissaan siitä, että heidät tuomitaan toimenpiteen jälkeen, kun he eivät ole pystyneet laihduttamaan pelkän ruokavalion ja liikunnan avulla. Aisa on kuitenkin henkilökohtainen ja usein leikkauksen jälkeen motivaatio myös painonhallintaan jatkossa on suuri.

Jotkut uskovat, että leikkaus on kohtuuttoman kallis, eikä se ole kaikkien saatavilla. On kuitenkin olemassa vaihtoehtoja leikkauksen rahoittamiseen, kuten erilaiset rahoitusvaihtoehdot. Lisäksi leikkausta tulee ajatella kertakustannuksena.

Monet ovat huolissaan mahdollisesta arpeutumisesta, varsinkin jos he ovat jo laihtuneet merkittävästi ja heillä on paljon löysää ihoa. Arpeutumisen haitta on yleensä pienempi kuin leikkausta edeltävä ihoylimäärästä johtuva haitta. Oikealla suunnitellulla ja kudoskäsittelyllä voidaan vähentää i-toivotun arpeutumisen riskiä.

Jotkut ihmiset uskovat virheellisesti, että leikkaus on puhtaasti esteettistä ja tarpeetonta. Monille potilaille leikkaus kuitenkin parantaa heidän elämänlaatuaan vähentämällä ylimääräisestä ihosta aiheutuvaa epämukavuutta, parantamalla liikkuvuutta ja vähentämällä liialliseen ihoon liittyviä lääketieteellisiä ongelmia.