fbpx

Gynekomastia

Gynekomastia eli miesten rintojen liikakasvu

Rintojen liikakasvu on yleinen ongelma nuorilla ja vanhoilla miehillä hormonitasapainon muuttuessa. Osittain vaiva voi liittyä myös painonmuutoksiin tai ylipainoon, sekä tiettyihin lääkityksiin.

Tavallisesti miesten rintojen tai rintakehän kirurgisen muokkaamisen syynä on kehosta häiritsevästi ulkoneva rintojen alue. Gynekomastia on yleistä, ja se voi koskea jopa 40–60 prosenttia miehistä.

Usein kysymys on siitä, että ylipaino on lisännyt rintojen kokoa, tai sitten rintarauhaskudosta on vain normaalia enemmän. Kyse voi olla myös anatomisesti normaalista piirteestä, joka saatetaan kokea epämiellyttävänä.

Hoitovaihtoehtoja ovat usein joko rasvaimu yhdessä tai erikseen ylimääräisen ihon poiston kanssa.

Gynekomastia-leikkaus on useimmiten sairaudenhoitona tapahtuvaa kirurgiaa.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme gynekomastiaan liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

Gynekomastian hoito alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanotolla arvioidaan lopputuloksena saatava muutos.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa gynekomastia-leikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Toimenpide paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa

 

Jos toimenpiteessä poistetaan vain rasvakudosta, se toteutetaan rasvaimuna (WAL, Water Assisted Liposuction) ja yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää noin 1-2 tuntia. Lue lisää rasvaimusta täältä.

 

Jos toimenpiteessä poistetaan myös rintarauhaskudosta tai ylimääräistä ihoa, gynekomastia-leikkaus tehdään plastiikkakirurgian ja rasvaimun yhdistelmänä. 

Tämä vaihtoehto tehdään yleensä myös paikallispuudutuksessa, mutta myös nukutus on mahdollinen. Silloin leikkauksessa on mukana koko toimenpiteen ajan Sairaala Innovan oma anestesialääkäri.

Toipuminen

Kotiutuminen. Pääset lähtemään kotiin vielä samana päivänä saattajan kanssa.

Sairausloma. Sairausloman tarve on noin 1-2 viikkoa.

Kotona

 • Leikkauksen jälkeen rinnassa voi tuntua arkuutta, jota hoidetaan kipulääkityksellä.
 • Leikkauksen jälkeisen vuorokauden jälkeen voit jo nousta ylös ja kävellä.
 • Mustelmia ja turvotusta voi esiintyä 2–3 viikon ajan.
 • Käytä tukivaatetta 4–6 viikkoa ympäri vuorokauden vähentämään turvotusta.
 • Vältä fyysistä rasitusta ja urheilua noin 3–4 viikkoa. Normaalit arkiaskareet ja kevyt arkiliikkuminen on suositeltavaa.
 • Arpienhoitoa rasvalla ja /tai haavateipillä on syytä jatkaa vähintään 3 kuukauden ajan, tai niin kauan kun arvet ovat punoittavat. arpine vaaleneminen on yksilöllistä ja voi kestää jopa 12–24 kuukautta.

 

Tikkien poisto. Tikit poistetaan noin viikon kuluttua toimenpiteestä, mikäli poistettavia tikkejä on käytetty. Yleisemmin käytämme itsestään sulavia ommelaineita.

 

Kolme jälkitarkastusta. Ensimmäinen jälkitarkastus on hoitajan luona samalla kun tikit poistetaan.

Toinen jälkitarkastus on noin kuuden kuukauden kuluttua toimenpiteestä leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Gynekomastia-hoidon vaikutus

Rintakehän lopullinen muoto on nähtävissä noin 6–12 kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Lopputulos on usein pysyvä.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan gynekomastia-leikkauksen hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on gynekomastia?

Gynekomastia on tila, jossa miesten rinnat suurenevat. Se voi ilmaantua missä iässä tahansa, mutta yleisintä se on murrosikäisillä ja vanhemmilla miehillä. Gynekomastia voi johtua hormonaalisesta epätasapainosta, lääkkeistä, sairauksista tai ylipainosta. Monissa tapauksissa syy jää tuntemattomaksi.

Mikäli rinnat suurenevat pelkästään rasvan kertymisen seurauksena rintakehälle puhutaan pseudogynekomastiasta.

Lääkäri voi diagnosoida gynekomastian fyysisellä tutkimuksella ja huomioimalla sairaushistorian. Muiden syiden poissulkemiseen voidaan käyttää myös veri- ja kuvantamiskokeita.

Gynekomastialeikkaus, joka tunnetaan myös nimellä miesten rintojen pienennys, on kirurginen toimenpide, jossa poistetaan ylimääräistä rintakudosta ja rasvaa sekä tarvittaessa ihoa rintakehän alueelta.

Toimenpide voidaan tehdä rasvaimulla tai kirurgisella leikkauksella tai niiden yhdistelmällä. Leikkauksen tyyppi riippuu poistettavan rintakudoksen, rasvan ja ihon määrästä.

Joissakin tapauksissa gynekomastia voi todella hävitä itsestään, etenkin painoa pudotettaessa. Monissa tapauksissa tarvitaan kuitenkin leikkausta tilan korjaamiseksi.

Toimenpiteen jälkeen on odotettavissa jonkin verran kipuja, mutta niitä voidaan hallita kipulääkkeillä.

Toipumisaika vaihtelee, mutta useimmat potilaat voivat palata työhön ja normaaliin toimintaan 1–2 viikon kuluessa. Raskasta nostelua ja rasittavaa liikuntaa tulee välttää 3–4 viikon ajan.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, tähänkin leikkaukseen liittyy riskejä, mukaan lukien verenvuoto, infektio, arpeutuminen ja muutokset nännin tai rintojen tuntemuksessa.

Tulokset ovat yleensä pysyviä, kunhan potilas ylläpitää terveitä elämäntapoja ja välttää tiettyjen lääkkeiden käyttöä, jotka voivat aiheuttaa gynekomastiaa.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Kivun pelko

Jotkut uskovat, että gynekomastialeikkaus on erittäin tuskallinen ja vaatii pitkän toipumisajan. Paikallispuudutusta, nukutusta ja kipulääkkeitä käytettäessä useimmat potilaat kokevat kuitenkin vain lieviä kipuja, ja voivat palata normaaliin arkeen muutaman päivän kuluessa.

Monet ihmiset pelkäävät, että gynekomastialeikkaus jättää suuria arpia rintakehään. Vaikka jotkut arvet ovat väistämättömiä, plastiikkakirurgimme käyttävät minimaalisesti invasiivisia tekniikoita, jotka johtavat mahdollisimman pieniin ja huomaamattomiin arpiin.

Jotkut ovat huolissaan, että he menettävät nännin herkkyyden leikkauksen jälkeen. Tämä on riski leikkauksen suhteen; toki riski riippuu käytetystä tekniikasta.

Vaikka ylipaino voi edistää gynekomastiaa, se ei ole ainoa syy. Hormonaaliset epätasapainot, jotkin lääkkeet ja geneettiset tekijät voivat kaikki johtaa miesten rintakudoksen ylikehittymiseen.

Jotkut miehet saattavat tuntea häpeää tai häpeää keskustella gynekomastiastaan muiden kanssa. Tai he voivat olla huolissaan siitä, että heidät jotenkin tuomitaan tai leimataan. Gynekomastia on kuitenkin yleinen sairaus, joka vaikuttaa moniin miehiin, eikä hoitoon hakeutumista ole mitään hävettävää.

Vaikka liikunta ja painonpudotus voivat auttaa vähentämään gynekomastiaa, ne eivät useinkaan riitä poistamaan ylimääräistä rintakudosta kokonaan.

Jotkut saattavat olettaa, että gynekomastialeikkaus on kohtuuttoman kallista. Katso Innovan hinnasto ja tutustu erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin, jotka voivat tehdä toimenpiteeseen tulemisen helpommaksi.

Vaikka toimenpide voi varmasti parantaa miehen ulkonäköä ja itseluottamusta, se voi olla myös lääketieteellisesti tarpeellista tapauksissa, joissa liiallinen rintakudos aiheuttaa fyysistä epämukavuutta tai kipua.

Jotkut ihmiset ovat huolissaan anestesian riskeistä leikkauksen aikana. Nykyaikaiset anestesiatekniikat ovat kuitenkin erittäin turvallisia, eivätkä useimmat potilaat koe haittavaikutuksia.

Vaikka se onkin suhteellisen yksinkertainen leikkaus, se vaatii kokeneen plastiikkakirurgin saavuttaakseen optimaaliset tulokset.