fbpx

Yläluomileikkaus

Yläluomileikkaus eli lippaluomileikkaus

Yläluomileikkaus on yleisin plastiikkakirurginen silmäluomileikkaus, jolla on mahdollista nuorentaa ja piristää ulkonäköä.

Ikääntyessä yläluomiin kertyy ylimääräistä ihoa, joka tyypillisesti aiheuttaa väsyneen ilmeen ja aiheuttaa usein myös näkökentän kaventumista. Ongelmia esiintyy myös silmäluomia meikatessa.

Pahimmillaan ylimääräinen iho voi peittää näkökentän kokonaan, ja silloin kyseessä on selvä toiminnallinen haitta. Ylimääräinen iho silmäluomissa ja näkökentän kaventuminen aiheuttaa usein myös päänsäryn oireita.

Yläluomileikkaus korjaa roikkuvan ja ylimääräisen ihon yläluomista. Toimenpiteen tavoitteena on palauttaa silmäluomille luonnollinen kaareva muoto, samalla kun näkökenttä avartuu.  

Joskus anatomiasta ja tilanteesta riippuen yläluomileikkaukseen on mielekästä yhdistää myös otsankohotus tai kulmakarvojenkohotus.

Yläluomileikkaus ei kuitenkaan pysäytä ikääntymistä, mutta toimenpide voidaan tarvittaessa tehdä uudelleen.

Kenelle yläluomileikkaus sopii?

Yläluomileikkaus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.

Tyypillisimpiä asiakkaita ovat toiminnallista haittaa kokevat ihmiset. Usein toimenpiteessä toivotaan lisänä myös ulkonäön parannusta. Yleisimmin toimenpiteeseen tulevat viisikymppiset naiset ja yli kuusikymppiset miehet, mutta toimenpidettä voidaan tehdä tilanteesta riippuen kaikenikäisille täysi-ikäisille.

Yläluomileikkaus on yleisin miehille tehtävä plastiikkakirurginen toimenpide.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme yläluomiin liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

Yläluomileikkaus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa.. Vastaanotolla arvioidaan lopputuloksena saatava muutos, ja käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Sairaala Innovassa yläluomileikkauksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Viisi syytä miksi Innova on sinulle sopiva valinta

 1. Turvallinen valinta – Sinusta huolehditaan toimenpiteen suunnittelusta jatkoseurantaan asti.

 2. Nopea hoitoonpääsy ja toimiva etävastaanotto

 3. Vertailun kestävät hinnat

 4. Kokeneet, koulutetut ja vastuuntuntoiset kirurgit ja muut ammattilaiset

 5. Sairaalakäyttöön suunnitellut viihtyisät hoitotilat

Yläluomileikkaus – ennen ja jälkeen

 

Kuvassa on plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakas, jolle on tehty ylä- ja alaluomileikkaus sekä kulmakarvojen kiinnitys. Toimenpide tehtiin päiväkirurgisena paikallispuudutuksessa.

Yläkuva on otettu ennen toimenpidettä ja alempi kuva 10 kuukautta toimenpiteen jälkeen.

Akuutti toipumisvaihe kuvatusta leikkauksesta kestää noin 1-2 viikkoa. Lopullisen tuloksen kehittyminen voi viedä useita kuukausia, jopa 12 kuukauteen asti.

Sekä asiakas, että kirurgi olivat hyvin tyytyväisiä saavutettuun lopputulokseen.

Naisen kasvot edestä kuvattuna ennen silmäluomileikkausta ja sen jälkeen.

Kuvassa on plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakas, jolle on tehty yläluomileikkaus.

Naisen kasvot ja silmät ennen yläluomileikkausta ja sen jälkeen.

Kuvassa on plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakas, jolle on tehty yläluomileikkaus.

Naisen kasvot ja silmät edestä kuvattuna ennen yläluomileikkausta ja sen jälkeen.

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen potilaalle tehty yläluomille ihon ja rasvanpoisto. Kuvan tulokset 6 kuukautta toimenpiteen jälkeen.

Naisen silmät ennen yläluomileikkausta ja sen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Asiakaskokemus Sairaala Innovan yläluomileikkauksesta

Sydämellinen kiitos Kristiina & tiimi.

Olin joulukuussa yläluomileikkauksessa ja heti oli tunne että olen osaavissa käsissä.
Tunnelma oli miellyttävä ja lämminhenkinen.

Ompeleitten poiston jälkeen kävin 3 kertaa kasvolymfassa, joka tuntui toimivalta ja erittäin rentouttavalta.

Hymyjä ja hyvää tuulta jatkossakin teidän tiimille ♥️.

Yläluomileikkaus toimenpiteenä

Yläluomileikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja toimenpide kestää yleensä noin 60 minuuttia. 

Toimenpiteessä poistetaan useimmiten ikääntymisen aiheuttamaa ylimääräistä ihokudosta ja mahdollisesti rasvaa. Joskus yläluomeen voidaan myös lisätä rasvaa. Etenkin miehillä toimenpiteeseen joskus joudutaan yhdistämään kulmakarvojen kiinnitys parhaan mahdollisen ja pitkäkestoisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Toipuminen

Sairaalassa

Leikkauksen jälkeen levätään lepohuoneessa noin 30-60 minuuttia, ja kylmähoitona käytetään geelipusseja. Leikkauksen jälkeen potilaalle määrätään joskus silmävoidetta tai -tippoja.

Suosittelemme että kotimatka tehtäisiin taksilla tai yksityisautolla, mutta ei itse ajaen. Jos olet saanut rauhoittavan lääkityksen suoneen, tarvitset saattajan. Ota sairaalaan mukaasi aurinkolasit, koska haluat ehkä suojata ja peittää silmiäsi poislähtiessä.

Kotona

 • Leikkauksen jälkeen on turvotusta ja mustelmia 1–2 viikkoa
 • Leikkauksen jälkeen ei yleensä ole merkittäviä kipuja, ja kylmähoito helpottaa parhaiten kipuja ja vähentää turvotusta ja mustelmia.
 • Kotona on hyvä jatkaa kylmähoitoa kahden vuorokauden ajan; valveilla ollessa noin kahden kolmen tunnein välein aina 20 minuutin jaksoissa.
 • Lepääminen on suositeltavaa, ja puoli-istuva lepo- ja nukkumisasento on eduksi.
 • Näyttöpäätteellä voit työskennellä jo seuraavana päivänä.
 • Ensimmäisen kolmen päivän ajan on ehdoton kielto ponnistella tai kumarrella.
 • Toipumisen aikana et saa harrastaa rasittavaa hikiliikuntaa. Uimassa tai saunassa käymiseen tulee kahden viikon tauko.

.

Sairausloma

Sairauslomaa voidaan määrätä 1–2 viikkoa.

Tikkien poisto ja arpihoito

Tikit poistetaan yleensä 5–7 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Arpihoitoa jatketaan vähintään 3 kuukautta rasvauksin. Myös lymfaterapia voi olla toimenpiteen jälkeen hyödyllinen.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on noin kolmen kuukauden kuluttua sinut leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan yläluomileikkausten hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä yläluomileikkauksesta​

Mikä on yläluomileikkaus?

Yläluomen plastiikkakirurgia, joka tunnetaan myös nimellä ylemmän blefaroplastia, on kirurginen toimenpide, jolla poistetaan ylimääräinen iho ja tarvittaessa rasva ylemmiltä silmäluomilta silmän ulkonäön ja toiminnan parantamiseksi.

Toimenpide sopii henkilö, jolla on yläluomessa ylimääräistä ihoa tai rasvaa, mikä saa hänen silmänsä näyttämään väsyneiltä tai aiheuttaa luomelle toiminnallista haittaa. Leikkaukseen hakeutujalla tulisi olla vakaa terveydentila ja realistiset odotukset leikkauksen tuloksista. Useimmat perussairaudet eivät kuitenkaan ole este leikkaukselle. Akuutin infektion kuten flunssan aikana leikkaukseen ei tule hakeutua.

Leikkaus tehdään yllensä paikallispuudutuksessa ja vain hyvin harvoin nukutuksessa. Plastiikkakirurgi tekee viillon ylemmän silmäluomen luonnolliseen taitekohtaan ja poistaa ylimääräisen ihon ja tarvittaessa rasvan. Tämän jälkeen viilto suljetaan ompeleilla.

Kyllä, yläluomen luonnolliseen ihotaipeeseen jää pieni arpi, mutta se yleensä haalistuu ajan myötä ja muuttuu tuskin havaittavaksi.

Useimmat potilaat voivat palata töihin ja normaaliin toimintaan 7-10 päivän kuluessa leikkauksesta. Ennen kuin turvotus ja mustelmat häviävät kokonaan, saattaa kulua useita viikkoja. Lopullinen silmien asettuminen vie useita kuukausia.

Useimmat potilaat kokevat vähäistä kipua, turvotusta ja mustelmia toipumisjakson aikana.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, yläluomileikkaukseenkin liittyy riskejä, mukaan lukien infektio, verenvuoto ja ei-toivottu arpeutuminen tai ei-toivottu lopputulos. Nämä riskit ovat kuitenkin pieniä ja komplikaatiot harvinaisia, kun toimenpiteen suorittaa  kokenut ja asiaan perehtynyt plastiikkakirurgi. Myös potilas on noudatettava huolellisesti annettuja hoito-ohjeita.

Yleensä ylimääräinen iho ylemmillä silmäluomilla voi todellakin kaventaa näkökenttää. Tämän ylimääräisen ihon poistaminen voi kasvattaa näkökenttää, ja ammattitaitoinen plastiikkakirurgi ymmärtää ymmärtää silmäluomen ja näön välisen suhteen.

Yläluomen plastiikkakirurgian tulokset ovat pitkäkestoisia, mutta eivät kuitenkaan välttämättä pysyviä. Esimerkiksi ikääntyminen ja auringon aiheuttamat vauriot voivat vaikuttaa silmien ulkonäköön. Leikkaus ei pysäytä vanhenemista.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä

Arpeutumisen pelko

Vaikka yläluomen leikkauksen tulokset voivat kestää useita vuosia, ikääntymisprosessi jatkuu ja jonkinasteista luonnollista yläluomen riippumista tai roikkumista voi tapahtua ajan myötä

Jotkut saattavat olla huolissaan siitä, että leikkauksen jälkeen heidän yläluomensa näyttävät liian kireiltä tai luonnottomilta. Sairaala Innovan plastiikkakirurgit tekevät toimenpiteen niin, että lopputuloksena on luonnollisen näköiset silmät, mikä parantaa ulkonäköäsi sen sijaan, että leikkaus muuttaisi sitä radikaalisti.

Kuten kaikissa leikkauksissa, komplikaatioiden riski on aina olemassa. Kokeneen plastiikkakirurgin toiminta ja ohjeidenmukainen jälkihoito vähentävät komplikaatioiden riskiä huomattavasti.

Vaikka leikkaus voi parantaa roikkuvien tai riippuvien silmäluomien ulkonäköä, se ei ratkaise kaikkia mahdollisia silmien ongelmia. Esimerkiksi silmäpussit tai rypyt silmien ympärillä vaativat lisähoitoja tai -toimenpiteitä, myöskään silmien kuivuusoireita leikkaus ei poista ja aluksi silmien kuivuus voi jopa pahentua.

Useimmiten leikkaus tehdään myös lääketieteellisistä syistä, kuten silmäluomien roikkumisen kaventaman näkökentän parantamiseksi.

Jotkut saattavat olla huolissaan käytettävästä yleisanestesiasta tai puudutuksesta. Nukutus on kuitenkin yleensä turvallista, ja Sairaala Innovan oma anestesialääkäri valvoo elintoimintojasi koko leikkauksen ajan turvallisuutesi varmistamiseksi. Allergiset reaktiot puuduteaineille ovat harvinaisia, etenkin jos puuduteaineita on käytetty aikaisemmin esimeriksi hammaslääkärikäynnin yhteydessä.

Vaikka toipumisaika vaihtelee henkilöittäin, useimmat potilaat voivat odottaa palaavansa normaaliin toimintaan viikon tai kahden sisällä leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeisten ohjeiden noudattaminen voi edistää paranemista ja lyhentää toipumisaikaa.

Vaikka tämä on harvinainen komplikaatio, jotkut ihmiset ovat huolissaan siitä, etteivät he pystyisi sulkemaan silmiään kokonaan leikkauksen jälkeen. Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi suunnittelee ja toteuttaa leikkauksen niin, että silmäluomet myös sulkeutuvat toimenpiteen jälkeen. Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä viikkoina silmien sulkemisen vaikeus on normaalia ja leikkaukseen kuuluvaa.

Useimmat potilaat raportoivat vähäisestä epämukavuudesta toimenpiteen aikana ja sen jälkeen. Plastiikkakirurgi voi määrätä kipulääkkeitä tai rentouttavaa lääkitystä kipujen hallitsemiseksi. Usein toimenpide on kuitenkin koettu odotettua helpommaksi ja ihmiset yllättyvät toimenpiteen kivuttomuudesta ja helppoudesta.

Vaikka tämä on harvinainen komplikaatio, jotkut ihmiset ovat huolissaan siitä, etteivät he pystyisi sulkemaan silmiään kokonaan leikkauksen jälkeen. Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi suunnittelee ja toteuttaa leikkauksen niin, että silmäluomet myös sulkeutuvat toimenpiteen jälkeen. Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä viikkoina silmien sulkemisen vaikeus on normaalia ja leikkaukseen kuuluvaa.