fbpx

Kasvojenkohotus

Kasvojenkohotus eli facelift

Kasvojenkohotus tehdään yleensä esteettisin perustein ja tavoitteena on nuorentaa kasvoja ja ilmettä. Toimenpiteellä tarkoitetaan usein keskikasvojen ja kasvojen alaosan ihon ja ihonalaiskudoksen kohotusta.

Kasvojenkohotukseen voi liittää muitakin leikkauksia, esimerkiksi silmäluomien ja huulten alueen leikkauksia sekä rasvansiirtoja. Myös esimerkiksi TCA (etikkahappokuorinta) voi olla hyödyllinen yhdistää leikkaukseen ihon laadun parantamiseksi.

Kasvojenkohotukseen on usein syytä yhdistää myös kaulan alueen kohotus ja kiristys, koska ihon vanhenemisen merkit näkyvät yleensä ensimmäisenä kaulalla.

Toimenpiteen lopputulos säilyy jopa vuosikausia, vaikka se ei ikääntymistä pysäytäkään. Kasvojenkohotuksen voi uusia tarvittaessa, mutta plastiikkakirurgin suositusta noudattaen.

Kenelle kasvojenkohotus sopii?

Syitä kasvojenkohotukseen on useita, esimerkiksi

 • Raju laihtuminen
 • Ikääntyminen
 • Suuri altistuminen auringonvalolle ja tästä aiheutunut ihon rypistyminen sekä vanheneminen
 • Iho on menettänyt kimmoisuuttaan ja ohentunut.
 • Painovoiman takia löystynyt iho on kerääntynyt alakasvoille ja kaulan alle.
 • Jos oma, peilissä näkyvä kuva ei vastaa omaa mielikuvaa omasta iästä.

 

Kasvojenkohotukseen tulevat useimmiten 45–70-vuotiaat miehet ja naiset, mutta toimepiteellä voi saada hyviä tuloksia vielä yli 70-vuotiaillekin.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Kasvojenkohotus alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa.

 

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa, ja millaista lopputulosta olet hakemassa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

Vastaanotolla käydään läpi toimenpiteeseen soveltuvia menetelmiä ja leikkaukseen sisältyviä riskejä, ja arvioidaan lopputuloksena saatava muutos. Plastiikkakirurgi tutkii myös kasvojen luustoa, syväkudoksia ja ihon juostavuutta.

 

Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

 

Luonnollinen, tehokas ja näkyvä lopputulos voi olla haasteellista saavuttaa, joten on tärkeää varmistua etukäteen leikkauksen tavoitteista ja plastiikkakirurgin näkemyksestä leikkauksen suhteen. Epärealistisiin odotuksiin perustunut ei-toivottu lopputulos on myös leikkausriski.

Sairaala Innovassa kasvojenkohotuksia tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarvion tekemisellä, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Miksi Sairaala Innovassa ei ole ilmaisia hoitoarvioita?

Innovan plastiikkakirurgi tekee sinulle aina henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Vain sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulee vaikuttaa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. 
 • Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
 • Olemme huomanneet, että hyvän lopputuloksen ja korkean asiakastyytyväisyyden lähtökohtana on hyvä ja rehellinen hoidon suunnittelu, joka vaatii aikaa ja osaamista.
 

Kasvojenkohotus – ennen ja jälkeen

Yleensä kaulan ja kasvojen kohotuksessa tavoitellaan nuorekkaampaa ulkonäköä. 

Monesti iho on etenkin alakasvoilla, leuan alla ja kaulalla löystynyt ja roikkuva. Toimenpiteeseen voi olla tarpeen yhdistää rasvaimua ja usein on mielekästä kiristää ja muotoilla myös kaulan alueella sijaitsevaa platysma-lihasta.

Usein leikkauksen tavoitteena on palauttaa nuorekas leukalinja ja kasvojen ryhti. Oikean leikkaustekniikan valinnalla on olennainen vaikutus lopputulokseen.

Tälle plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle on tehty alakasvojen ja kaulan kohotus. Alempi kuva on kaksi viikkoa leikkauksesta, joten turvotusta ja mustelmaisuutta on vielä havaittavissa.

Tulos vaikuttaa jo nyt hyvälle sekä asiakkaan että kirurgin mielestä. Lopputulos kehitty tyypillisesti useiden kuukausien ajan aina vuoteen asti.

Naisen kasvojen alaosa kuvattuna edestä ja sivulta ennen kaulan kohotusta ja kasvojen kohotusta, sekä niiden jälkeen.

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkalle on tehty kaulan ja alakasvojen kohotus. Kuvat ennen toimenpidettä sekä lopputulos kolmen kuukauden jälkeen.

Kuva ennen toimenpidettä sekä lopputulos kolmen kuukauden jälkeen.

Naisen kaula ja leuka sivusta kuvattuna ennen kaulan kohotusleikkausta ja sen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä.

Kasvojenkohotus toimenpiteenä

Toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa tai voimakkaasti rentouttavassa lääkityksessä, ja kasvojenkohotusleikkaus kestää noin 3–5 tuntia.

 

Sairaala Innovan oma anestesialääkäri seuraa tilaasi koko leikkauksen ajan ja vielä sen jälkeen. Kasvojenkohotusleikkaus voi vaatia yöpymisen Innovan vuodeosastolla.

 

Kasvojenkohotuksessa komplikaatiot ovat verraten harvinaisia mutta mahdollisia. Esimerkiksi haavatulehdus, epäsymmetria tai kasvohermon vaurioituminen väliaikaisesti ovat mahdollisia, vaikkakin harvinaisia ongelmia. Huomioonotettavaa on jo ennen leikkausta olemassa olleet kasvojen epäsymmetriat, ja jotka eivät välttämättä korjaannu tai muutu leikkauksessa.

 

Vaihtoehtoja ikääntymismuutosten hoitoon on olemassa

Kasvojen ikääntymismuutoksia voidaan hoitaa tilanteesta riippuen myös kohotusleikkausta pienemmillä toimenpiteillä, kuten 

 • laserhoidolla 
 • TCA eli trikloorietikkahappokuorinnalla
 • täyteainepistoksilla tai 
 • rasvansiirrolla.

Samalla kertaa tehtävät lisätoimenpiteet ovat mahdollisia

Kasvojenkohotuksen yhteydessä on mahdollisuus tehdä myös muita plastiikkakirurgisia toimenpiteitä kasvojen alueelle; esimerkkinä silmäluomileikkaukset, sekä otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkaukset.

Toipuminen

Kasvojenkohotuksen jälkeen toipumisaika on yleensä 2–6 viikkoa.

 

Sairaalassa

Välittömästi leikkauksen jälkeen kasvoille laitetaan vuorokaudeksi sidos tukemaan ja suojaamaan kudoksia. Joskus käytämme myös erityisiä näkyviä ompeleita estämään verenvuotoja.

Potilas voidaan kotiuttaa vielä leikkauspäivänä, mutta joskus on syytä varautua myös sairaalassa yöpymiseen.

Sairaala Innovan vieressä on hotelli, josta osa potilaistamme on varannut huoneen yhdeksi yöksi toimenpiteestä toipumiseen ennen kotimatkaa. Hotelliin pääset suoraan Innovan tiloista kulkematta juurikaan ulkotilojen kautta.

 

Sairausloma

Mahdollisen sairausloman pituus on noin 2–4 viikkoa. Yleensä esteettisin perustein tehty kasvojenkohotus ei oikeuta työnantajan hyväksymään sairauslomaan.

 

Kotona

 • Jälkihoidossa tärkeää on ihon hyvä hoito. Voiteiden käyttö kannattaa aloittaa jo ennen leikkausta.
 • Leikkauksen jälkeen voi esiintyä kipuja, jota hoidetaan kipulääkkeillä.
 • Useimmiten leikkauksen jälkeisenä päivänä kasvojen alueella on joitain mustelmia sekä turvotusta. Turvotus voi olla voimakastakin. Turvotuksen katoamista voi nopeuttaa kasvojen lymfahoidolla. Suurin osa mustelmista häviää kahden viikon kuluessa leikkauksesta.
 • Meikkejä voit alkaa käyttää jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.
 • Ensimmäisen toipumisviikon aikana voit käydä suihkussa ja tehdä kevyitä askareita.
 • Ensimmäisen viikon jälkeen poistetaan tikit, ellei leikkauksessa ole käytetty itsestään sulavia ompeleita.
 • Erityistä painetekstiilihoitoa käytetään 4 viikkoa etenkin yöaikaan tukemaan kudoksia ja vähentämään turvotusta.

 

Leikatun alueen iholla voi esiintyä tunnottomuutta vielä puoli vuotta leikkauksen jälkeen.

 

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on heti leikkauksen jälkeisenä päivänä, sekä 3–6 kuukauden päästä leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla. Hoitajan tekemä kontrolli on 1–2 viikkoa leikkauksesta.

Kasvojenkohotuksen tulokset alkavat näkyä muutamassa kuukaudessa

Kasvojenkohotuksen lopullinen tulokset alkava näkyä heti leikkauksen jälkeen. Muutaman kuukauden kuluttua toimenpiteestä suurin turvotus kudoksista ja kasvoilta väistyy. Lopullinen tulos on nähtävillä vasta 12 kuukakutta toimenpiteestä.

Ajanvaraus

Varaa aika haluamallesi plastiikkakirurgille tästä.

Kasvojenkohotus: hinnat

Katso Sairaala Innovan kasvonkohotus-toimenpiteiden hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvojenkohotuksesta

Mikä on kasvojenkohotus ja miten se toimii?

Kasvojenkohotus on kirurginen toimenpide, joka on suunniteltu vähentämään kasvojen ja kaulan näkyviä ikääntymisen merkkejä. Toimenpide sisältää

 • kasvojen kudosten, ihonalaisen rasvakalvon ja rasvan sekä tarvittaessa lihasten nostamisen
 • ylimääräisen ihon poistamisen ja
 • ihon kiristämisen luomaan sileämmän ja nuorekkaamman ulkonäön.

On olemassa useita erilaisia kasvojenkohotustoimenpiteitä, esimerkiksi syvä kasvojenkohotus, mid-face-lift eli keskikasvojen kohotus, alakasvoille painottuva kohotus sekä kaulan kohotus. Jokainen toimenpide kohdistetaan tietyille kasvojen ja kaulan alueille haluttujen tulosten saavuttamiseksi.

Kasvojenkohotus sopii  henkilölle, joka on hyvässä kunnossa ja jolla on näkyviä ikääntymisen merkkejä kasvoissa ja kaulassa, ja joihin he haluaisivat puuttua. Parhaassa tapauksessa potilaalla tulee olla realistisia odotuksia siitä, mitä toimenpiteellä voidaan saavuttaa. Lisäksi heidän tulee olla sitoutuneita ylläpitämään tuloksiaan terveellisten elämäntapojen avulla.

Toipumisprosessi kasvojenkohotuksen jälkeen voi vaihdella yksilöstä ja toimenpiteen laajuudesta riippuen. Yleensä potilaat voivat odottaa turvotusta ja hentoa mustelmaisuutta. Kipua voidaan hallita kipulääkkeillä. Potilaiden on vältettävä rasittavaa toimintaa ja noudatettava erityisiä jälkihoito-ohjeita hyvän paranemisen varmistamiseksi.

Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy jonkinasteista arpeutumista, mutta ammattitaitoinen plastiikkakirurgi pitää huolen minimoidakseen arpeutumisen ja varmistaa, että viillot ovat hyvin piilossa kasvojen luonnollisissa muodoissa.

Kasvojenkohotuksen tulokset voivat kestää 5–10 vuotta riippuen esim. iästä, ihon laadusta ja elämäntavoista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kasvojenkohotus ei voi pysäyttää luonnollista ikääntymisprosessia, ja jonkinasteisia juonteita ja ryppyjä voi lopulta tulla takaisin.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, kasvojenkohotusleikkaukseen liittyy riskejä, mukaan lukien infektio, verenvuoto ja heikko haavan paraneminen. Nämä riskit ovat kuitenkin verraten harvinaisia, ja ammattitaitoinen plastiikkakirurgi minimoi riskejä asianmukaisella leikkausta edeltävällä suunnittelulla ja leikkaustekniikalla.

Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen, kuten tasapainoinen ruokavalio, nesteytyksen ylläpitäminen, säännöllinen liikunta ja tupakoinnin välttäminen, voivat auttaa pidentämään kasvojenkohotuksen tuloksia. Lisäksi potilaat voivat halutessaan suorittaa ei-kirurgisia toimenpiteitä, kuten pistoshoitoja, laserhoitoja tai esimerkiksi happokuorintaa ylläpitääkseen kasvojenkohotusleikkauksella saatuja tuloksia.

Yleisiä pelkoja ja väärinkäsityksiä

Pelko näyttää luonnottomalta tai "muovaukselta"

Toipumisaika voi vaihdella, mutta odotettavissa on, että joudut ottamaan vapaata töistä ja aktiviteeteista noin 1–2 viikoksi.

Itse leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, mutta myös rentouttava lääkitys ja puudutus ovat mahdollisia. Toipumisjakson aikana saattaa esiintyä pieniä kipuja, jotka pysyvät hallinnassa plastiikkakirurgin määräämällä kipulääkityksellä.

Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi minimoi aina arpeutumista ja keskustelee potilaan kanssa parhaista tekniikoista arpeutumisen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.

 

Vaikka kasvojen kohotustoimenpiteet yhdistetään yleisesti vanhempiin potilaisiin, niistä voi olla hyötyä myös niille nuoremmille potilaille, joilla on roikkuva iho tai muita ongelmia kasvoissa. Kasvojenkohotus ei kuitenkaan yleensä ole ensisijainen vaihtoehto etenkään alle 40-vuotiaille.

Myös miehet voivat hyötyä kasvojenkohotusleikkauksista saavuttaakseen nuorekkaamman ulkonäön.

Myös miehet voivat hyötyä kasvojenkohotusleikkauksista saavuttaakseen nuorekkaamman ulkonäön.

Myös miehet voivat hyötyä kasvojenkohotusleikkauksista saavuttaakseen nuorekkaamman ulkonäön.

Vaikka kasvojenkohotus voi tuoda pitkäaikaisia tuloksia, ikääntymisen vaikutuksilta ei lopulta voi paeta. Lisätoimenpiteet voivat olla tarpeen tulosten säilyttämiseksi.

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, kasvojenkohotusleikkaukseenkin liittyy riskejä ja mahdollisia komplikaatioita. Näitä riskejä voidaan kuitenkin minimoida kokeneen plastiikkakirurgin ammattitaidolla ja huolellisesti noudatetuilla hoito-ohjeilla.

Vaikka kasvojenkohotukset voivat olla kalliita, Sairaala Innova tarjoaa erilaisia maksuvaihtoehtoja tehdäkseen toimenpiteestä savutettavamman suuremmalle joukolle ihmisiä. Lisäksi usein heti oikein valittu hoito säästää rahaa, kun mahdollisesti halutun tuloksen kannalta tehottomat välivaiheen hoidot jäävät pois.