fbpx

Vaginismi

Vaginismi on täysin tiedostamaton tilanne

Vaginismi määritellään jatkuvaksi tai toistuvaksi vaikeudeksi sallia esimerkiksi peniksen tai sormen viemistä emättimeen.

Vaiva on hyvin usein alidiagnosoituna vaikeahoitoinen ja pitkäaikainen yhdyntäkipuja aiheuttava vaiva. Vaginismi on täysin tiedostamaton tilanne, jossa lantionpohjan lihaksisto tekee emättimeen jännitystilan, joka estää penetraation.

Seuraukset tiedostamattomasta lantionpohjan jännittymisestä

Penetraation pelko aiheuttaa ahdistusta, mikä taas johtaa lantionpohjan tiedostamattomaan jännittymiseen. Ja sillä on erilaisia seurauksia, mm.

  • Yhdynnät muuttuvat jopa mahdottomiksi.
  • Vaginismi aiheuttaa stressiä, parisuhdeongelmia ja lapsettomuutta.
  • Lopulta potilas voi alkaa vältellä kokonaan intiimiä läheisyyttä ja seksiä.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Potilaan kannattaa hakeutua gynekologille, kun yhdyntä ei onnistu tai aiheuttaa kipua, ahdistusta tai pelkoa. Gynekologi arvioi potilaan tilanteen ja suunnittelee potilaan kanssa yhdessä jatkohoitoa.

Vaginismin hoito

Hoidoksi on syytä yhdistää erilaisia hoitomuotoja, kuten seksuaaliterapeutin, gynekologin, seksologin ja fysioterapeutin antamat hoidot. Useimmiten tarvitaan pitkäaikaista seksuaaliterapeutin antamaa terapiaa. 

Hyväksyvällä ja turvallisella parisuhteella on iso merkitys terapian tukena. Jos potilaan taustalla on koettua seksuaalista tai muuta väkivaltaa, tarvitaan myös traumaterapiaa.

Sairaala Innovan kokenut gynekologi
Rosemarie Iire

Sairaala Innovan Rosemarie Iirella on seksologin, gynekologin ja seksuaaliterapeutin koulutus.

Lisäksi Rosemariella on vuosien kokemus lantionpohja-alueen vaivojen hoidosta.

Hänen vastaanotolla toteutetaan paitsi lääkärin hoidot, myös fysioterapian hoidot, seksuaaliterapian, pariterapian ja traumaterapian hoidot.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologi Rosemarie Iiren vastaanotolle tästä.

Hinnasto

Katso hinnasto täältä.