fbpx

Happokuorinta

Happokuorinta

Happokuorinta on lääketieteellinen toimenpide, joka tehdään trikloorietikkahapolla (TCA) tai alfahydroksihapolla (AHA), ja jolla voidaan parantaa ihon rakennetta ja ulkonäköä.

Happokuorinnasta käytetään usein myös termejä ”TCA-kuorinta”, ”trikloorietikkahappokuorinta” ja ”kemiallinen kuorinta”.

Happokuorintoja tehdään eri vahvuuksilla; miedoista syväkuorintoihin riippuen käytetyn TCA-liuoksen pitoisuudesta.

 • Laimeampia TCA-pitoisuuksia käytetään usein pienten iho-ongelmien, kuten aurinkovaurioiden, juonteiden ja epätasaisen pigmentaation hoitoon;
 • Vahvempia TCA-pitoisuuksia voidaan käyttää syvien ryppyjen, aknearpien ja vakavien aurinkovaurioiden hoitoon.

AHA-happokuorinta

Teemme myös kevyempiä AHA-happokuorintoja, jotka soveltuvat paremmin nuoremmallekin iholle mm. epäpuhtauksien ja aknen tukihoitoon.

Etenkin voimakkaammissa TCA-kuorinnoissa hoidon vaikutusta voi tehostaa ja optimoida aloittamalla A-vitamiinivoide (0.1 % retinolihappo) TAI C-vitamiiniseerumi (esim. Dermaceutic-sarja tai Environ) viimeistään 2 viikkoa ennen hoitoa. Hoito tauotetaan 3 vuorokautta ennen varsinaista toimenpidettä.

Black peel -hiililaserkuorinta

Yhdistämme kaikkiin happokuorintoihin ihoa heleyttävän ja puhdistavan ”black peel”-hiililaserkuorinnan.

Mihin happokuorinnan teho perustuu?

Hoidossa TCA-liuosta levitetään ihon pinnalle, mikä johtaa ihon kontrolloituun kuoriutumiseen ja ulkokerrosten irtoamiseen. Tämä prosessi stimuloi ihon luonnollista uusiutumista ja paranemismekanismeja, mikä taas parantaa ihon sävyä, rakennetta ja vähentää epätäydellisyyksiä.

Mihin iho-ongelmaan happokuorinta on sopiva hoitomuoto?

Happokuorinta voi sopia erilaisiin iho-ongelmiin ja -ongelmiin. Hoidon soveltuvuus riippuu muun muassa kuorinnan vahvuudesta, trikloorietikkahapon (TCA) pitoisuudesta sekä yksilön ihotyypistä ja tavoitteista.

Happokuorintaa voidaan käyttää kun ihon ongelmana on:

 • Epätasainen ihon sävy ja rakenne. Happokuorinta voi auttaa parantamaan ihon rakennetta edistämällä kuoriutumista ja ulkokerrosten irtoamista. Tästä voi olla hyötyä erityisesti niille, joilla on karkea tai epätasainen iho.
 • Hyperpigmentaatio. Happokuorinta auttaa vähentämään hyperpigmentaatiota, ml. auringonpilkkuja, ikä- ja maksaläiskiä. Hoito edistää pigmentoituneiden solujen irtoamista ja stimuloi uuden ja tasaisemmin pigmentoituneen ihon kasvua.
 • Hienot juonteet ja rypyt. Happokuorinta auttaa pehmentämään hienojen juonteiden ja ryppyjen ulkonäköä. Kuorintaprosessi edistää kollageenin tuotantoa, mikä voi johtaa sileämpään ihoon.
 • Akne ja aknearvet. Happokuorintaa voidaan käyttää lievän tai kohtalaisen aknen hoitoon. Hoito voi myös auttaa vähentämään aknearpia edistämällä ihon uusiutumista. Nuorelle iholle ja aktiiviselle aknelle AHA kuorinta suositeltavampi.
 • Auringon aiheuttamat ihovauriot. Happokuorinnat voivat olla tehokkaita pitkäaikaisen auringolle altistumisen aiheuttamien ihovaurioiden korjaamisessa.
 • Lievä tai kohtalainen ihon löysyys. Happokuorinta stimuloi kollageenin tuotantoa, mikä voi parantaa ihon kiinteyttä ja vähentää hieman ihon löysyyttä.
 • Pinnallinen arpeutuminen. Happokuorinta voi auttaa parantamaan matalien arpien ulkonäköä, kuten aknen tai pienten vammojen aiheuttamia arpia.

Milloin happokuorinta ei sovi?

 • Kesä ei ole hyvä aika happokuorinnalle, koska ihoa on suojattava vähintään 1 kuukausi hoidon jälkeen.
 • Hoitoalueella ei saa olla ihottumaa tai aktiivista tulehdusta. Esimerkiksi huuliherpeksen estolääkitys tulee aloittaa ainakin päivää ennen toimenpidettä, jos sinulla on voimakas huuliherpes taipumus.
 • Henkilöillä, joilla on tummemmat ihonsävyt, tai joilla on tiettyjä sairauksia, voi olla suurempi riski saada komplikaatioita tai lopputuloksena voi olla epätasainen pigmentaatio.
 • Aktiivinen ihosyöpä tai aurinkokeratoosi
 • Verenvuotosairaudet
 • Roaccutan-hoidon lopettamisesta tulee olla kulunut vähintään 6 kk ennen hoitoa.

Hoitoarvio ja vastaanotto

Happokuorintaan voit varata suoraan ajan vastaanotolle. 

Vastaanotolla arvioimme mm. ihotyypin, sairaushistorian ja muut tekijät määrittääksemme, onko happokuorinta sinulle sopiva hoitomuoto. Jos haluat kokonaisvaltaisen arvioin erilaisista tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista, kannattaa varata konsultaatioaika plastiikkakirurgille. Silloin voimme tarkemmin määrittää mikä on oikea ja tehokas hoitomuoto juuri sinulle yksilöllisesti.

Sairaanhoitaja räätälöi yksilöllisen kuorinnan vahvuuden ja levitystekniikan huolellisesti asiakkaan ihotyypin ja halutun lopputuloksen mukaan.

Muistathan aina kertoa mahdolliset perussairaudet ja lääkitykset sinua hoitavalle henkilölle.

TCA-happokuorinta toimenpiteenä

Naisen otsalle tehdään happokuorintaa.

Vastaanotolla iho puhdistetaan, ja hoitoaluetta ympäröivät alueet ja silmät suojataan huolellisesti. Kaikkiin kuorintoihin tehdään laserilla hiilikuorinta, joka on kivuton ihoa puhdistava toimenpide. Halutessaan hiilikuorinnan voi jättää pois hoidosta.

Hoidossa TCA-liuosta levitetään pumpulipuikolla hoidettavalle alueelle, ja tarvittavien levityskertojen määrä arvioidaan yksilöllisesti.

Puudutusta ei happokuorinnoissa tarvita. Kuorinta aiheuttaa iholla pientä ja asiaankuuluvaa kirvelyä ja polttelua. Ihon kuoriutumisreaktio pysäytetään TCA:n vaikutuksen neutraloivalla voiteella. Samalla ihon kirvely loppuu melko nopeastikin.

Hoidon jälkeen kasvoille levitetään vielä ihoa hoitava kosteuttavaa voidetta.  Kasvoja ei saa pestä hoidon jälkeen 12 tuntiin. Tämän jälkeen ihon hoitoa jatketaan hoidon jälkeen saatavilla ohjeilla.

Happokuorintahoito tehdään tilanteesta riippuen joko kertahoitona tai sarjahoitona.

Hoito sisältää:

 • ihon tarkistus
 • ihon puhdistus
 • glukolihappokuorinta
 • TCA-kuorinta tavoitteen mukaan valitulla vahvuudella
 • neutraloiva ja rauhoittava loppuvoide.

AHA-happokuorinta toimenpiteenä

Hellempi AHA-happokuorinta sopii kaikille ihotyypeille ja on ihanteellinen ihon epäpuhtauksien, epätasaisuuksien, värivirheiden ja alkavien ikääntymismuutosten hoitoon. 

Lisäksi iho saadaan kirkkaammaksi ja silmin nähden heleämmäksi. Hedelmähappokuorinnan jälkeen iho ei kuoriudu voimakkaasti, joten toipumisaikaa ei ole.  

Paras tulos saadaan sarjahoidolla esimerkiksi 2–3 viikon välein 3 hoidon sarjana. AHA-happokuorinta on loistava tapa aloittaa tutustuminen happokuorintoihin ja Dermaceutic-ihonhoitosarjaan.

Hoitoon kuuluu 21 vuorokauden Dermaceutic-tuoteryhmän kotihoitotuotteet, jotka valitaan tavoitteesi ja ihotyyppisi mukaan. Näin happokuorinnan teho saadaan optimoitua. 

Hoito sisältää:

 • ihon puhdistus (kasvot ja kaula)
 • hedelmähappokuorinta kasvoille ja kaulalle (glykolihappo, mantelihappo/maitohappo ja salisyylihappo, PH 1.9) 
 • loppuvoide
 • 21 vuorokauden kotihoitotuotteet oman ihonhoidon tavoitteen ja -tyypin mukaan

Toipuminen

Happokuorinnan jälkeen potilas on heti työkykyinen. Ihon punotusta ja hilseilyä voi esiintyä muutamia päiviä.

Kotona

 • Iho kuivuu ja kuoriutuu noin 5–7 vuorokauden ajan
 • Jo hoitopäivänä tai seuraavana päivänä hoidetun alueen iho muuttuu tummemman punaiseksi. Yleensä kuoriutuminen alkaa 3 vuorokauden kuluttua hoidosta.
 • Kuoriutuvaa ihoa ei saa nyppiä, vaan sen täytyy irrota itsekseen.
 • Kuivaa ihoa on hoidettava sopivalla kosteus- tai perusvoiteella.
 • Potilas on koko ajan työkykyinen, mikäli sosiaalinen haitta ei estä töitä.

Happokuorinnan vaikutukset

Tulokset näkyvät hiljalleen 1–3 kuukauden kuluttua, ja kun ihon kollageenisynteesi aktivoituun. Noin viikon kuluttua voidaan nähdä ihon kirkastumista , kun iho on kuoriutunut ja punoitus on hävinnyt.

Sairaala Innovassa happokuorintahoitoja tekevät

Varaa happokuorintaan 30 minuutin vastaanottoaika.

Hinnasto

Katso happokuorinnan hinnat täältä.

Sairaala Innovasta myös huolella valitut kotihoitotuotteet, joiden teho ja hinta-laatusuhde on jo etukäteen arvioitu.