fbpx

Rasvaimu

Rasvaimu

Rasvaimu eli rasvanpoisto on huomaamaton toimenpide kehonmuokkauksessa. Toimenpiteellä poistettu rasva ei tule takaisin, ja rasvaimun tulos on pysyvä; kaikkia rasvasoluja ei kuitenkaan ole mahdollista, tai edes toivottavaa poistaa.

Toimenpide ei korvaa laihduttamista, vaikka sillä poistetaankin ylimääräisiä rasvakertymiä.

Rasvaimu on turvallinen toimenpide ja komplikaatioriskit ovat hyvin pieniä. Siitä huolimatta toimenpiteeseen voi liittyä jonkin verran riskejä, joista keskustellaan ensimmäisellä vastaanottokäynnillä.

Kenelle rasvaimu sopii?

Toimenpide sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.

Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin nuorehkoilla henkilöillä, joilla iho on vielä kimmoisa ja löysä iho vetäytyy hyvin. Toimenpiteen jälkeen ihoa voidaan poistaa myös leikkauksella.

Rasvaimu ei ole hoitomuoto, jolla voi korjata ylipainoa, ja toimenpiteeseen tulevan henkilön olisi hyvä olla jo melko lähellä ihannepainoaan. Se ei siis voi korvata terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa painonpudotuksessa.

Kenelle rasvaimu ei sovi?

Jotkin sairaudet voivat olla esteenä toimenpiteelle. Viimeistään plastiikkakirurgin vastaanotolla selviää, voidaanko sinulle tehdä rasvaimu.

Mille alueille rasvaimun käyttö on suosittua

Rasvaimua käytetään useimmiten:

 • Vatsan ja kylkien alue
 • Sisä- tai ulkoreisien kiinteytys
 • Kaksoisleuan poistoon
 • Kaulan ja rinnan alueelle
 • Lantion alueelle
 • Olkavarsiin

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme rasvaimuun liittyvät hoidot aina hoitoarvion tekemisellä.

Plastiikkakirurgi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgile, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.

 

Rasvaimuhoito alkaa aina tapaamisella toimenpiteen tekevän plastiikkakirurgin kanssa, Vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

 

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

 • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
 • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
 • Toimenpiteiden kulusta
 • Riskitekijöistä
 • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
 • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
 • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

 

On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Miksi Sairaala Innovassa ei ole ilmaisia hoitoarvioita?

Innovan plastiikkakirurgi tekee sinulle aina henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

 • Vain sinä osaat parhaiten kertoa, mitkä kohdat kehossasi koet haitaksi tai vaivaksi, johon toimenpiteellä tulee vaikuttaa.
 • Plastiikkakirurgi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. 
 • Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
 • Olemme huomanneet, että hyvän lopputuloksen ja korkean asiakastyytyväisyyden lähtökohtana on hyvä ja rehellinen hoidon suunnittelu, joka vaatii aikaa ja osaamista.
 

Sairaala Innovassa rasvaimuja tekevät

Hoito aloitetaan aina hoitoarviolla, varaa sitä varten 30 minuutin vastaanottoaika.

Ennen toimenpidettä

Vastaanotolla käymme läpi myös sen, miten sinun tulee valmistua rasvaimuun jo ennen toimenpidettä. Valmistautumiseen kuuluu mm.

 • Tupakoinnin välttäminen
 • Tiettyjä lääkityksien välttäminen
 • Ihon hoidon ja kiinteyttämisen aloittaminen jo ennen toimenpidettä
 • Kotiinkuljetuksen järjestäminen toimenpiteen jälkeen.
 • Kotiin asioiden järjestäminen ensimmäisen vuorokauden ajaksi.

Toimenpide

Toimenpide kestää yleensä 1–4 tuntia.

Pienet rasvaimut tehdään lähes aina paikallispuudutuksella. Isommat, laajojen alueiden toimenpiteet tehdään yleensä nukutuksessa, jolloin Sairaala Innovan oma anestesialääkäri on mukana koko leikkauksen ajan.

Sairaala Innovassa toimenpiteen tekee aina rasvaimuun erikoiskoulutusta saanut plastiikkakirurgi.

Rasvaimussa ihoon tehdään pienet pistemäiset viillot lähelle hoidettavaa aluetta. Viiltokohdan kautta poistetaan epätoivottua rasvaa imulaitteella. Arpien syntymistä ihon näkyviin kohtiin minimoidaan.

Rasvaimun yhteydessä voidaan tehdä myös rasvansiirtoja esimerkiksi pakaroiden, rintojen tai kasvojen alueelle.

WAL-vesiruiskurasvaimu-menetelmä

Sairaala Innovassa teemme rasvaimun vesiruiskurasvaimu-menetelmällä (WAL; Water Assisted Liposuction). WAL-menetelmä on hellävarainen ja usein etenkin pienemmät rasvaimut tehdään tämän ansiota usein paikallispuudutuksessa ilman nukutusta.

WAL-menetelmässä käytetään steriiliä keittosuolaliuosta, puudutetta sekä verenvuotoa vähentävää adrenaliiniliuosta, jota suihkutetaan kudokseen.

WAL-menetelmä vähentää myös mustelmien ilmaantumista perinteisempiin rasvaimumenetelmiin verrattuna. Innovassa on käytössä WAL-menetelmää hyödyntävä Bodyjet®-rasvaimulaitteisto.

Toipuminen

Toipumisen nopeus riippuu paljon toimenpiteen laajuudesta.

Sairaalassa. Paikallispuudutuksessa tehdyn rasvaimun jälkeen pääset kotiin muutaman tunnin lepäämisen jälkeen vielä samana päivänä. Kotimatkalla on hyvä olla saattaja mukana.

 

Sairausloma. Yleensä sairauslomaa määrätään 1-4 päivää.

 

Kotona

 • Rasvaimun jälkeen esiintyy normaalisti toimenpidealueella arkuutta ja kipua. Kipulääkitykseksi riittävät usein tavalliset reseptivapaat särkylääkkeet. Kipulääkitystä suositellaan käytettäväksi 1-4 päivän ajan.
 • Turvotusta ja mustelmia esiintyy noin 1-2 viikkoa toimenpiteestä. Turvotus on usein kovimmillaan noin viikon kuluessa toimenpiteestä, ja turvotus häviää vähitellen muutamien viikkojen kuluessa.
 • Vältä ensimmäisten viikkojen aikana raskaita töitä.
 • Tavalliset liikuntaharrastukset voit aloittaa parin viikon kuluttua toimenpiteestä.
 • Hoidetulla alueella iho saattaa tuntua herkältä tai tunto saattaa olla hetkellisesti alentunut.
 • Paranemisvaiheen aikana hoidetulla alueella iho saattaa tuntua hieman muhkuraiselta.
 • Parhaan lopputuloksen, turvotuksen vähentämiseksi ja paranemisen edistämiseksi tarvitaan painetekstiilihoitoa. Painetekstiilejä tulee käyttää koko toipumisprosessin ajan eli vähintään noin 6 viikkoa.
 • Plastiikkakirurgimme ovat tavoitettavissa ympäri vuorokauden heti kotiuttamisesta seuraavan päivän ajan.

Rasvaimun vaikutukset ovat pysyviä

Rasvaimun tulokset ovat pysyviä, ja rasvaimun lopputulos riippuu paljon yksilöllisesti siitä, miten löysä iho vetäytyy. Lopputulokset ovat näkyvissä aikaisintaan noin 3 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Rasvaimulla saavutetaan yleisesti parhaat tulokset, kun hoidettava alue on tarkkaan määritelty ja paikallinen.

On mahdollista, että rasvaimua pitää täydentää ihon kirurgisella kiristyksellä, joko samassa leikkauksessa tai myöhemmin. Lopputuloksessa olennaista on myös painon pitäminen vakaana; merkittävä lihominen ja laihtuminen vaikuttaa rasvaimun lopputulokseen.

Asiakaskokemuksia rasvaimusta

Kiitos hyvästä palvelusta! Alkuvuodesta kävin konsultaatiossa vatsan rasvaimusta. Minua kuunneltiin ja huoleni otettiin vakavasti. 

Toimenpidepäivänä sain hyvää ja asiantuntevaa hoitoa ja lopputulokseen olen enemmänkin kuin tyytyväinen. 

Voin lämpimästi suositella Sairaala Innovaa!

– Nainen 42 v

Sairaala Innovassa on erittäin ystävällinen ja lämminhenkinen henkilökunta, sekä upeat puitteet. 

Minulle tehtiin rasvaimu jalkoihin, ja pääsin jo samana iltana kotiin.

Toipuminen oli nopeaa ja jalkasäryt jäivät leikkauspöydälle. Elämänlaatu parani huomattavasti ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

– Nainen 45 v, säärien rasvaimu; plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakas.

Rasvaimu – ennen ja jälkeen

Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen asiakkaalle on tehty säärien rasvaimu lipödeeman vuoksi. Jalkojen kivut helpottuivat ja toiminnalliuus jaloissa parani. 

Kuvat ennen toimenpidettä ja 3 kuukautta toimenpiteen jälkeen.

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti eikä nettisivujen sisältöä tule pitää lääketieteellisenä hoitosuosituksena. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen toimenpidettä. 

Hinnasto

Katso Sairaala Innovan WAL-rasvaimun hinnat täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on rasvaimu?

Rasvaimu on kirurginen toimenpide, jolla poistetaan ylimääräistä rasvaa halutuilta kehon alueilta nimensä mukaisesti rasvasoluja imemällä. Usein hoidon pääasiallisiena tavoitteena on parantaa vartalon ja kehon muotoja.

Rasvaimu voidaan tehdä useille kehon alueille, mukaan lukien vatsa, selkä, lantio, reidet, sääret, käsivarret ja leuka.

Rasvaimu sopii niille, joilla on ”itsepäisiä” rasva-alueita, jotka eivät muokkaannu halutunlaisiksi ruokavaliolla ja liikunnalla. Rasvaimu ei siis korvaa painonpudotusta, eikä sitä suositella merkittävän ylipainoisille henkilöille etenkään kokonaisvaltaiseksi painonpudotusmenetelmäksi.

 

Rasvaimu suoritetaan joko nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Toimenpiteeseen liittyy pieniä pistosviiltoja ihoon, joista imukanyyli työnnetään ihon läpi. Rasvaimua voidaan tehdä joko ns. kuivana rasvaimuna tai vesiavusteisesti. Yleensä rasvaimu tehdään vesiavusteisesti, WAL-menetelmää apuna käyttäen.

Ei, rasvaimu ei ole painonpudotusmenetelmä. Se on suunniteltu poistamaan paikallisia ylimääräisiä rasva-alueita ja parantamaan kehon muotoja.

Toipumisaika rasvaimun jälkeen vaihtelee toimenpiteen laajuuden mukaan, mutta useimmat potilaat voivat palata työhön ja kevyeen toimintaan viikon sisällä leikkauksesta. Turvotus, mustelmat ja epämukavuus ovat yleisiä toimenpiteen jälkeen, mutta näitä oireita voidaan hallita kipulääkkeillä ja painevaatteilla

Kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, myös rasvaimuun liittyy riskejä, ml. infektio, verenvuoto ja ei-toivottu lopputulos. Pelkässä rasvaimussa ei poisteta löysää ihoa, joten jos iho on kovin löysä ja roikkuva jo ennen toimenpidettä on rasvaimun riskinä imualueella entistä roikkuvampi iho toimenpiteen jälkeen. Kokenut ja asiaan perehtynyt plastiikkakirurgi pystyy jo toimenpiteen suunnittelussa minimoimaan näitä riskejä

Rasvaimun tulokset ovat yleensä pitkäkestoisia, kun potilas pysyy samassa painossa ja noudattaa terveitä elämäntapoja toimenpiteen jälkeen.

Kyllä, rasvaimu tehdään usein yhdessä esimerkiksi vatsanahkan kiristysleikkauksen (abdominoplastia) tai rintojen pienennyksen kanssa optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Rasvaimu on laihdutusmenetelmä

Rasvaimu ei ole painonpudotusmenettely. Se on suunniteltu poistamaan paikallisia ylimääräisiä rasva-alueita ja parantamaan kehon muotoja. Rasvaimu ei korvaa terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa.

Vaikka rasvaimun jälkeen on odotettavissa jonkin verran pientä kipua, useimmat potilaat pitävät toimenpidettä kuitenkin siedettävänä. Kipuja voidaan hallita kipulääkkeillä ja yleensä ne häviävät muutamassa viikossa, jo päivien aikana kipu helpottuu.

Rasvaimu ei ole vain naisille. Myös miehet voivat hyötyä toimenpiteestä ja käyttävät sitä yleisesti ylimääräisen rasvan poistamiseen vatsasta, kyljistä ja rinnoista.

Rasvaimu poistaa ylimääräistä rasvaa, mutta se ei poista löysää ihoa. Joskus toimenpide yhdistetään esim. vatsanahkan kiristysleikkaukseen, jotta voidaan samalla kertaa hoitaa sekä ylimääräistä rasvaa että löysää ihoa. Ihon roikkuminen rasvaimun jälkeen riippuu huomattavasti jokaisen yksilöllisistä kudosominaisuuksista ja jälkihoidon tarkasta toteuttamisesta.

Kuten kaikkiin leikkauksiin, rasvaimuun liittyy riskejä. Ammattitaitoisen ja kokeneen plastiikkakirurgin valitseminen, ja leikkauksen jälkeisten ohjeiden noudattaminen kuitenkin minimoivat näitä riskejä. Myös oma henkilökohtainen terveydentila vaikuttaa riskeihin leikkauksen suhteen.

Rasvaimu on toimenpiteenä kohtuullisen nopea ratkaisu tietyille hallituille rasva-aluille, mutta ei  painonpudotukseen. Toipuminen ja alueen lopullinen muokkautuminen vaatii kuitenkin aikaa ja omistautumista terveen painon ja elämäntapojen ylläpitämiseen.

Vaikka rasvaimulla voi poistaa ylimääräisiä rasvasoluja, jäljellä olevat rasvasolut voivat silti laajentua ja supistua painon nousun tai laskun myötä. Terveen painon ylläpitäminen rasvaimun jälkeen on ratkaisevan tärkeää tulosten säilyttämisen kannalta.

Rasvaimua ei ole suunniteltu poistamaan selluliittia, jonka aiheuttaa ihon alla oleva sidekudos. Rasvaimu voidaan kuitenkin yhdistää esim. laserhoitoon, joka parantaa selluliitin ulkonäköä.

Rasvaimussa tehdään pieniä pistoviiltoja, joiden kautta kanyyli työnnetään ihon alle, vaikka viillot ovat pieniä, ne jättävät silti arpia. Nämä arvet ovat kuitenkin tyypillisesti varsin huomaamattomia ja haalistuvat ajan myötä.

Vaikka rasvaimu voidaan suorittaa monille kehon alueille, kaikki alueet eivät välttämättä sovellu toimenpiteeseen. Innovan plastiikkakirurgit osaavat arvioida jokaisen potilaan yksilölliset tarpeet ja määrittää parhaan hoitotavan. Joskus rasvaimua parempi vaihtoehto voi olla myös Innovan tarjoama kylmä- eli kryolipolyysihoito.