Gynekologinen perustutkimus
Gynekologi on mukana ja tukena naisen kaikissa elämänvaiheissa, eikä gynekologin vastaanotolle saapumista tarvitse jännittää.
Ensikertalaiset ovat hyvin tervetulleet, sillä gynekologimme Rosemarie Iirellä on vuosien kokemus gynekologikäyntiä jännittävien naisten ja ensikertalaisten kanssa, vaginismus-ongelmien tilanteissa, tai seksuaalitrauman kokemuksien jälkeen.
Milloin gynekologisen perustutkimukseen kannattaa tulla?
Perustutkimus tulee yleensä aiheelliseksi, kun nuoren seksielämä alkaa ja yhdyntöjä on jo ollut. Sisätutkimusta ei tarvitse tehdä aina, kun nuori nainen käy gynekologin vastaanotolla.
Nuorella on aina oikeus keskustella gynekologin kanssa kahden kesken, vaikka vastaanotolle olisikin tultu yhdessä äidin kanssa.
Gynekologiseen perustutkimukseen kannattaa tulla, jos sinulla ilmenee kutinaa, kirvelyä, alavatsakipua, vuotohäiriöitä, virtsaamisvaikeuksia tai muuta normaalista poikkeavia vaivoja.
Gynekologilla on hyvä käydä, vaikka mitään vaivoja ei olisikaan. Rutiinitarkastus on hyvä tehdä esimerkiksi 1–2 vuoden välein.
Mitä gynekologiseen perustutkimukseen kuuluu?
Tutkimus kestää noin 20–30 minuuttia ja siihen sisältyy mm.:
- ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen arviointi
- kohdunkaulan arviointi
- sisätutkimus (tunnustellaan kohtu ja munasarjat)
- rintojen ja vartalon imusolmukkeiden arviointi ja
- vatsan tunnustelututkimus.
Perustutkimukseen voidaan tarpeen mukaan liittää myös gynekologinen ultraäänitutkimus, PAPA-koe ja muita laboratorio- ja sukupuolitautitestejä.
Gynekologin vastaanotto nyt myös etänä
Vastaanotto voidaan järjestää myös etävastaanottona videon tai puhelimen kautta. Silläkin tavalla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja ja suunnitella hoitoja.
Lue lisää etävastaanotostamme.
Innovan kokenut gynekologi
Sairaala Innovan Rosemarie Iirella on seksologin, gynekologin ja seksuaaliterapeutin koulutus.
Lisäksi Rosemariella on vuosien kokemus lantionpohja-alueen vaivojen hoidosta.