fbpx

WAL-rasvaimu

WAL-menetelmä on hellävarainen rasvaimutekniikka

WAL-rasvaimu-ja -siirtotekniikalla (Water Assistant Liposuction) tarkoitetaan veden avulla tapahtuvaa rasvaimua ja rasvan irrottelua siirtoa varten. 

Menetelmässä käytetään steriiliä keittosuolaliuosta, puudutetta sekä verenvuotoa vähentävää adrenaliini-liuosta, joka suihkutetaan kudokseen. Menetelmä on varsin hellävarainen ja usein rasvaimut voidaankin tämän ansiota tehdä paikallispuudutuksessa ilman syvempää nukutusta. 

Menetelmä vähentää myös mustelmien ilmaantumista perinteisempiin rasvaimumenetelmiin verrattuna. Sairaala Innovassa on käytössä WAL-menetelmää hyödyntävä Bodyjet ® rasvaimu-laitteisto.

Lue lisää rasvaimusta täältä

WAL – usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on vesiavusteinen rasvaimu?

Vesiavusteinen rasvaimu (WAL, Water Assisted Liposuction) on rasvaimumenetelmä, jossa käytetään ohutta vesisuihkua rasvasolujen irrottamiseen ja poistamiseen kehosta.

 

Toisin kuin perinteinen rasvaimu, jossa käytetään kanyylia rasvasolujen hajottamiseen, WAL-menetelmässä käytetään ohutta vesisuihkua rasvasolujen irrottamiseen ympäröivästä kudoksesta. Tämä tekee toimenpiteestä vähemmän invasiivisen ja vähentää ympäröivän kudoksen vaurioitumisen riskiä ja mustelmaisuutta/verenvuotoa toimenpiteen jälkeen.

Menetelmää pidetään yleensä vähän invasiivisena toimenpiteenä, ja potilaat kokevat tyypillisesti vain vähän kipua toimenpiteen aikana. Potilaat kokevat usein kipuja ja arkuutta toimenpiteen jälkeen, mutta nämä voidaan usein hoitaa reseptivapailla kipulääkkeillä.

Toimenpiteen pituus riippuu poistettavan rasvan määrästä ja erityisistä hoidettavista alueista. Useimmat WAL-toimenpiteet kestävät kuitenkin 1–3 tuntia.

Toipumisaika vaihtelee toimenpiteen laajuuden ja hoidettavien alueiden mukaan. Useimmat potilaat voivat kuitenkin palata töihin ja normaaliin arkeen muutaman päivän tai viikon kuluessa toimenpiteen jälkeen.

WAL-menetelmää pidetään yleisesti turvallisena toimenpiteenä, jossa komplikaatioiden riski on vähäinen. Kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, on kuitenkin aina olemassa infektion, verenvuodon tai esimerkiksi ei-toivotun tuloksen riski.

Joitakin tuloksia näkyy heti toimenpiteen jälkeen. Voi kuitenkin kestää useita viikkoja jopa kuukausia , ennen kuin toimenpiteen lopulliset tulokset näkyvät, sen jälkeen kun turvotus ja mustelmat häviävät.

Menetelmää voidaan käyttää useimpien kehon alueiden, hoitoon, ml. vatsa, lantio, reidet, sääret ja käsivarret.

Kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, on aina olemassa infektion, verenvuodon tai muiden komplikaatioiden riski. WAL:iin liittyviä riskejä pidetään kuitenkin yleensä pieninä.

 

Vaikka WAL voi poistaa rasvasoluja kehosta pysyvästi, on tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa, jotta estetään jäljellä olevien rasvasolujen laajentuminen ja uusien ylimääräisten rasva-alueiden muodostuminen.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä

Pelko että vettä pääsee keuhkoihin

Tämä on yleinen pelko, mutta on tärkeää huomata, että toimenpiteessä käytetty vesi sekoitetaan anestesialiuokseen, eikä se ole puhdasta vettä. Käytetty vesiliuos suihkutetaan vain rasvaimualueelle. Lisäksi käytettyä nestemäärään seurataan toimenpiteen ajan, jotta elimistöön ei pääse muodostumaan  varsinaista keuhkoihin imeytyvää nesteylimäärää.  Potilasta seurataan myös tarkasti toimenpiteen aikana ja sen jälkeen komplikaatioiden välttämiseksi.

WAL ei ole painonpudotusmenetelmä, eikä se sovellu liikalihaville potilaille. Se on tarkoitettu potilaille, jotka ovat lähellä ihannepainoaan, mutta joilla on sitkeitä rasvataskuja, jotka eivät reagoi ruokavalioon ja liikuntaan.

WAL käyttää hellävaraista vesisuihkua rasvasolujen irrottamiseen, mikä johtaa vähäiseen verenvuotoon. Itse asiassa WAL-menetelmää pidetään alhaisen riskin toimenpiteenä verrattuna perinteiseen rasvaimuun.

Hoidon aikana poistetut rasvasolut poistetaan pysyvästi, joten ne eivät tule takaisin. Potilaiden on kuitenkin edelleen tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa, jotta jäljellä olevat rasvasolut eivät laajenisi.

WAL suoritetaan paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa , joten potilaiden ei pitäisi kokea kipua toimenpiteen aikana. Toimenpiteen jälkeen potilaat voivat kokea  kipua tai arkuutta, mutta tätä voidaan hallita kipulääkkeillä.

Vaikka menetelmää käytetään yleisesti rasvan poistamiseen vatsasta, sitä voidaan käyttää myös muilla kehon alueilla, ml. reidet, lantio, käsivarret ja selkä. Vatsanontelon sisäistä rasvaa WAL-menetelmällä ei voida poistaa – vain vatsanahkaa puristettaessa sormien väliin jäävää ihonalaista rasvaa voidaan käsitellä WAL-menetelmällä-.

Tehdyt viillot ovat hyvin pieniä, joten arpeutuminen on vähäistä. Itse asiassa monet potilaat huomaavat, että arvet ovat tuskin havaittavissa paranemisen jälkeen.

Vaikka WAL voikin tarjota merkittäviä tuloksia, se ei ole nopea korjaus. Potilaiden on silti ylläpidettävä terveellistä ruokavaliota ja liikuntaharrastuksia, että rasvaimulla saavutetut tulokset säilyvät.

Vaikka kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy komplikaatioriskiä, WAL:ia pidetään turvallisena ja tehokkaana toimenpiteenä, kun sen suorittaa ammattitaitoinen ja kokenut plastiikkakirurgi.

Vaikka naiset ovat yleisimpiä WAL-potilaita, myös miehet voivat hyötyä WAL-menetelmästä. Itse asiassa hoito voi olla erityisen tehokas miehille, joiden rinnassa tai vatsassa on ylimääräistä rasvaa, joka ei reagoi ruokavalioon ja liikuntaan.