Intiimialueen ja inkontinenssin hoito laserilla

Laservaloa on käytetty ja tutkittu lääketieteessä jo vuosikymmeniä. Uuden teknologian kehitys on tuonut tehokkaita ja kivuttomia sekä polikliinisesti toteutettavia laserhoitoja myös erilaisiin intiimialueen ongelmiin kuten emättimen kuivuuteen ja virtsankarkailuun. Yleensä tällaisia oireita ilmenee alatiesynnytysten ja vaihdevuosien jälkeen tai niiden yhteydessä.

Laservalohoidot intiimialueen oireiden hoidossa ovat yleistymässä, mutta ovat tällä hetkellä vielä kokeellisia hoitoja. Alustavia tutkimuksia aiheesta on kuitenkin tehty  ja tulokset ovat olleet varsin  lupaavia tehon suhteen eikä haittavaikutuksia ole juuri todettu.

Yleensä hoidot toteutetaan sarjoissa esimerkiksi emättimen kuivuusongelmassa 3 kerran hoito kuukauden välein on usein riittävä, joskin kertaluonteista ylläpitohoitoa saatetaan tarvita vuoden tai kahden välein. Laserin avulla pystytään vahvistamaan emättimen limakalvoja ja kuivuus helpottuu.

Laservalohoito saattaa soveltua tässä tarkoituksessa etenkin niille, jotka eivät voi esimerkiksi rintasyövän vuoksi käyttää paikallisia hormonivalmisteita emättimen kuivuusongelmiin. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 90% hoidetuista hyötyy hoidosta.

Myös synnytysten jälkeinen virtsankarkailu on monille tuttu oire. Ensisijainen hoito on lantionpohjan kuntoutus ja lantionpohjan syvien lihasten aktivointi. Toiset saattavat kuitenkin hyötyä lantionpohjan jumpan yhdistämisestä intiimialueen laservalohoitoon. Laservalohoito voi olla vaihtoehto etenkin niille, jotka eivät ole saaneet täyttä vastetta fysioterapialla ja ketkä eivät ole halukkaita leikkaushoitoon.

Virtsakarkailun hoito vaatii usein 3 laserhoitokertaa. Hoito on kivutonta ja se tapahtuu polikliinisesti. Hoidolla pystytään kiinteyttämään, aktivoimaan ja  hoitamaan emättimen seinämiä ja limakalvoja, jolloin virtsankarkailua helpottuu. Tulosta ylläpitävään kertahoitoon on jatkossa varauduttava 1-2 vuoden välein.

Laserin avulla voidaan myös poistaa emättimen alueen erilaisia ihomuutoksia esimerkiksi kondyloomia, jos nämä koetaan häiritseväksi.

Ennen laserhoitoon tulemista on syytä käydä gynekologin perustutkimuksessa ja tarkistaa, että PAPA näyte on otettu edellisen 6 kuukauden sisällä.

Virtsakarkailun ja emättimen kuivuuden hoito ei ole ennaltaehkäisevää vaan hoidolla pyritään vaikuttamaan jo olemassa olevaan oireeseen.

Raskauden ja imetyksen aikana hoitoja ei suositella. Kierukan käyttö ei ole este hoidolle.

Intiimialueen laserhoidoista vastaa plastiikkakirurgimme Kristiina Hietanen. 

Olen kärsinyt limakalvojen kuivuudesta sekä vaihdevuosien että rintasyövän hoitojen ja -lääkityksen jälkeen viiden vuoden ajan. Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen luona jälkitarkastuksessa käydessäni otin hänen kanssaan puheeksi, että pitääkö jo tämänikäisenä kärsiä yhdyntäkivuista tai suorastaan vältellä seksuaalista kanssakäymistä liukasteista huolimatta kivun ja epämukavuuden takia. Hän kertoi minulle limakalvojen laserhoidosta, jota aletaan tehdä Sairaala Innovassa. Sama hoito auttaa myös virtsankarkailuun. Innostuin asiasta kovasti. Pääsin ensimmäisten joukossa kokeilemaan hoitoa. Kävin suosituksen mukaisesti kolmessa hoidossa noin kuukauden välein. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Yhdyntäkivut ovat helpottaneet selvästi samoin virtsankarkailuongelmat. Todella lämpimästi suosittelen meille naisille omaan ja yhteiseen hyvinvointiin investoimista. Elämänlaatuni on parantunut selvästi.