fbpx

Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus ja laserhoito​

Uuden teknologian kehitys on tuonut tehokkaita, kivuttomia ja polikliinisesti toteutettavia laserhoitoja myös erilaisiin intiimialueen ongelmiin, kuten emättimen kuivuuteen. Laserhoidot intiimialueen oireiden hoidossa yleistyvät; aiheesta on tehty tieteellistä tutkimusta ja tulokset ovat olleet varsin lupaavia tehon suhteen eikä haittavaikutuksia ole juuri todettu.

Laserilla pystytään vahvistamaan emättimen limakalvoja. Laserhoito stimuloi uusien solujen kasvua sekä lisää kollageenin tuotantoa. Lopputuloksena kuivuus ja siitä johtuvat vaivat helpottuvat.

Hoidon takeena henkilökunnan osaaminen ja laadukas laser

Tehokkaiden ja turvallisten laserhoitojen taustalla on aina laitteiden käyttäjän osaaminen ja koulutus. Huolehdimme Sairaala Innovan henkilökunnan jatkuvasta kouluttautumisesta laserhoitoihin.

Laserhoitojen teho ja turvallisuus perustuu myös laserlaitteen laatuun. Sairaalassamme ovat käytössä uudet ja tehokkaat laserluokka 4 Fotona -laserlaitteet, jotka ovat tarkoitettuja ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Kenelle laserhoito sopii?

Yleensä emättimen kuivuus -oireita ilmenee alatiesynnytysten ja vaihdevuosien jälkeen, tai niiden yhteydessä.

Laserhoito saattaa soveltua erityisesti niille potilaille, jotka eivät halua tai voi esimerkiksi rintasyövän vuoksi käyttää paikallisia hormonivalmisteita emättimen kuivuusongelmiin.

Vastaanotto ja hoitoarvion tekeminen

Me Sairaala Innovassa aloitamme emättimen kuivuuteen liittyvät laserhoidot aina hoitoarvion tekemisellä, mutta ensimmäinen hoitokerta voidaan toteuttaa samassa yhteydessä.

Gynekologi tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

  • Sinä osaat parhaiten kertoa plastiikkakirurgille vaivasta, johon toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
  • Gynekologi osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.


Laserhoito alkaa aina siis tapaamisella toimenpiteen tekevän gynekologin kanssa, ja vastaanotolla hän vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

  • Erilaisista hoitovaihtoehdoista
  • Toimenpiteeseen valmistautumisesta
  • Toimenpiteiden kulusta
  • Riskitekijöistä
  • Miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
  • Jälkitarkastuksista ja yhteydenpidosta sinun ja toimenpiteen tehneen plastiikkakirurgin välillä koko toipumisesi ajan.
  • Toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä.


On tärkeää, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Toimenpide

Toimenpide on turvallinen ja kivuton. Hoitokertaan tulee varata aikaa noin 1 tunti.

Laserhoitoon ei tarvita paikallispuudutusta eikä esilääkitystä. Kivuton voidepuudutus tehdään ennen toimenpidettä.

Toipuminen

Sairaalasta pääset lähtemään kotiin heti hoidon jälkeen.

Sairausloma: ei tarvita.

Kotona: Toimenpiteen seurauksena valkovuoto voi lisääntyä.

Vaikutukset

Laserhoidon tulokset ovat huomattavissa yleensä jo 2–4 viikon kuluttua.

Hoito toteutetaan sarjahoitona. Esimerkiksi kolmen kerran hoito kuukauden välein on usein riittävä. Kertaluonteista ylläpitohoitoa saatetaan tarvita vuoden tai kahden välein.

Asiakaskokemus​

”Olen kärsinyt limakalvojen kuivuudesta sekä vaihdevuosien että rintasyövän hoitojen ja -lääkityksen jälkeen viiden vuoden ajan. Plastiikkakirurgi Kristiina Hietasen luona jälkitarkastuksessa käydessäni otin hänen kanssaan puheeksi, että pitääkö jo tämänikäisenä kärsiä yhdyntäkivuista tai suorastaan vältellä seksuaalista kanssakäymistä liukasteista huolimatta kivun ja epämukavuuden takia. 

 

Hän kertoi minulle limakalvojen laserhoidosta, jota aletaan tehdä Sairaala Innovassa. Sama hoito auttaa myös virtsankarkailuun. Innostuin asiasta kovasti. 

 

Pääsin ensimmäisten joukossa kokeilemaan hoitoa. Kävin suosituksen mukaisesti kolmessa hoidossa noin kuukauden välein. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Yhdyntäkivut ovat helpottaneet selvästi samoin virtsankarkailuongelmat. Todella lämpimästi suosittelen meille naisille omaan ja yhteiseen hyvinvointiin investoimista. Elämänlaatuni on parantunut selvästi.

 

– nainen 57 v

Sairaala Innovassa emättimen kuivuutta laserilla hoitavat

Jos haluat vain hoitoarvion ennen toimenpidettä, varaa hoitoarvioon 30 minuutin vastaanottoaika.
Jos haluat että laserhoito aloitetaan heti hoitoarvion jälkeen samalla vastaanottokerralla, varaa 60 minuutin aika puhelimella (puh. 014 522 511). Puhelinajanvaraus avoinna ma-to klo 10-16 ja pe klo 10-15.

Hinnasto

Katso laserhoitojen hinnat täältä.

Myös synnytysten jälkeinen virtsankarkailu on monille tuttu oire. Ensisijainen hoito on lantionpohjan kuntoutus ja lantionpohjan syvien lihasten aktivointi. Toiset saattavat kuitenkin hyötyä lantionpohjan jumpan yhdistämisestä intiimialueen laservalohoitoon. Laservalohoito voi olla vaihtoehto etenkin niille, jotka eivät ole saaneet täyttä vastetta fysioterapialla ja ketkä eivät ole halukkaita leikkaushoitoon.

Virtsakarkailun hoito vaatii usein 3 laserhoitokertaa. Hoito on kivutonta ja se tapahtuu polikliinisesti. Hoidolla pystytään kiinteyttämään, aktivoimaan ja  hoitamaan emättimen seinämiä ja limakalvoja, jolloin virtsankarkailua helpottuu. Tulosta ylläpitävään kertahoitoon on jatkossa varauduttava 1-2 vuoden välein.

Laserin avulla voidaan myös poistaa emättimen alueen erilaisia ihomuutoksia esimerkiksi kondyloomia, jos nämä koetaan häiritseväksi.

Ennen laserhoitoon tulemista on syytä käydä gynekologin perustutkimuksessa ja tarkistaa, että PAPA näyte on otettu edellisen 6 kuukauden sisällä.

Virtsakarkailun ja emättimen kuivuuden hoito ei ole ennaltaehkäisevää vaan hoidolla pyritään vaikuttamaan jo olemassa olevaan oireeseen.

Raskauden ja imetyksen aikana hoitoja ei suositella. Kierukan käyttö ei ole este hoidolle.

Intiimialueen laserhoidoista vastaa plastiikkakirurgimme Kristiina Hietanen.