Arpikorjaukset

Ihomme altistuu elämämme aikana erilaisille traumoille ja tapaturmille. Välillä ihoon jää tapaturmasta häiritsevä arpi. Tämä voi aiheuttaa harmia sekä toiminnallisesti usein ihoa kiristämällä tai esteettisesti poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi.

Plastiikkakirurgisin keinoin arpia voidaan hoitaa jälkikäteen, mutta usein arville kannattaa ensin antaa mahdollisuus kypsyä riittävän pitkään. Arven korjausajankohtaa ja menetelmää täytyy aina arvioida yksilöllisesti.

Keloidiarpien hoito on haasteellista niiden suuren uusiutumisriskin vuoksi. Pelkällä kirurgisella arven poistolla tai korjauksella ei yleensä päästä järkevään lopputulokseen vaan  hoitoon pitää aina yhdistää joku liitännäishoito.

Arpia voidaan hoitaa myös lääkeainein, joista yleisimmin käytetty on triamsinoloni.

Myös laservaloa voidaan käyttää arpien hoidossa joko itsenäisesti tai yhdistämällä toiseen hoitomenetelmään.

Kirurgisesti tehtävät arpikorjaukset vaativat yksilöllistä hoidon suunnittelua, hyvää leikkausteknistä osaamista ja syvää anatomista ymmärrystä, jotta hoidolla voidaan saavuttaa toivottu lopputulos. Näistäkin huolimatta arpeutuminen on aina ennustamaton, yksilöllinen ja arvaamaton prosessi.

Arpikorjauksen jatkohoito paikallishoidoin on olennaista ja tähän on syytä myös asiakkaan sitoutua. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio ovat tarpeellisia ennen leikkausta ja muita arpihoitoja, jotta riskeistä ja saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua. Arpien hoito vaatii suunnittelukäynnin, jonka aikana voidaan mahdolliset hoidot jo aloittaa.

Arpia hoitavat sairaalassamme plastiikkakirurgimme.

 

Tavoitteenamme on löytää kokonaisvaltainen hyvinvointisi elämän eri tilanteissa.