fbpx

Tatuoinnin poisto – uusi

Tähän otsikko

Luotettava, sairaalaympäristössä toteutettu tatuoinninpoisto on turvallinen ja tehokas keino päästä eroon ei-halutuista tatuoinneista. Uusimmalla lasertekniikalla tehty tatuoinninpoisto tai tatuoinnin haalistaminen on nyt entistä nopeampaa.

Tatuoinnin vaaleneminen ja sarjahoidon pituus on riippuvainen:

  • millaista väriä on käytetty tatuoinnissa
  • minkä ikäinen tatuointi on
  • miten tatuointi on tehty, esim. miten syvälle ja millaisia neuloja on käytetty
  • omalla aineenvaihdunnalla on myös merkitystä tatuoinnin vaalenemisessa.

Hoidon takeena henkilökunnan osaaminen & laadukas laser

Tehokkaiden ja turvallisten laserhoitojen taustalla on aina laitteiden käyttäjän osaaminen ja koulutus. Huolehdimme henkilökunnan jatkuvasta kouluttautumisesta laserhoitoihin.

Laserhoitojen teho ja turvallisuus perustuu myös laserlaitteen laatuun. Sairaalassamme ovat käytössä uudet ja tehokkaat laserluokka 4 Fotona -laserlaitteet, jotka ovat tarkoitettuja ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Sairaala Innovassa erityisesti tatuoinnin poistamiseen tarkoitettu laser

Sairaalassamme on eritysesti tatuoinnin poistoon tarkoitettu Fotona laservalolaite, joka kattaa kaikki värit. Lisäksi käytämme FracTat-menetelmää, jolloin tatuoinnin poistuminen nopeutuu ja tarvittavien hoitokertojen määrä todennäköisesti vähenee.

FracTat-menetelmällä laserilla rikotaan ihon pinta, jotta väripigmentti päästään käsittelemään tehokkaasti. Tämän jälkeen väripigmentti pilkotaan laserin avulla pieniin osiin. Värit kulkeutuvat käsittelyn jälkeen aineenvaihdunnan mukana pois kehosta.

Millaisia tatuointeja laserilla voi poistaa?

Useimmat tatuoinnit soveltuvat poistoon.

Musta on väreistä helpoin poistaa.
Valkoista tai beigeä tatuointia voi olla kuitenkin erittäin vaikea, ellei jopa mahdotonta poistaa.

Laserhoidon onnistuneeseen poistoon vaikuttavat eniten tatuoinnin sijainti, syvyys, ihon kunto, oma aineenvaihdunta sekä tatuoinnissa käytetyn värin koostumus.

Sairaala Innovassa tatuoinninpoistoja tekevät

Vastaanottokäynti & hoitosuunnitelma

Hoito aloitetaan plastiikkakirurgin arviointikäynnillä. Ensimmäinen laserhoito voidaan toteuttaa jo tällä vastaanottokäynnillä. Ihon kunto tarkastetaan ja poistettavaksi toivotun tatuoinnin laatu arvioidaan: mitä värejä tatuoinnissa on käytetty, kuinka laaja kuva on ja soveltuuko se poistettavaksi laserilla.

Hoitava lääkäri tekee sinulle henkilökohtaisen hoitoarvion tapaamalla sinut kasvokkain, koska

  • sinä osaat parhaiten kertoa mihin toimenpiteellä tulisi vaikuttaa
  • hoitava lääkäri osaa suositella tahtotilasi ja tavoitteesi perusteella parhaita hoitomenetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Vain tapaamalla sinut voimme tehdä sinulle sopivimman mahdollisen hoitosuunnitelman tavoitteen, kustannuksen, riskitekijöiden ja terveydentilasi kannalta.
  • vastaanotolla plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin toimenpiteeseen liittyvin kysymyksiin.

Vastaanotolla saat paljon tietoa mm.

  • erilaisista hoitovaihtoehdoista
  • toimenpiteeseen valmistautumisesta
  • toimenpiteiden kulusta
  • riskitekijöistä
  • miten toipumiseen kannattaa varautua kotioloissa
  • toimenpiteen vaikutuksien näkymisestä

Tärkeää on, että olemme täysin rehellisiä toisillemme odotuksista ja niiden saavuttamisesta, valitun toimenpiteen riskitekijöistä ja toipumisprosessista. Parhaan hoitomuodon valinnassa ja suunnittelussa otamme huomioon mm. mahdolliset sairaudet, allergiat ja lääkitykset.

Tatuoinnin poiston hoitokerran kulku

Riippuen laserin tehosta tatuoinnin poisto saattaa olla kivuliasta.

Ennen laserointia käsiteltävälle alueelle levitetään puuduttavaa rasvaa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös paikallispuudutusta, mutta pientä nipistelyä voi siitä huolimattakin tuntua.

Yksi FracTat-laserhoitokerta käsittää 2-3 laserointia samalle alueelle, ja viiden minuutin tauon kertojen välissä, että iho ehtii viilentyä.

Koko hoitokerta kestää hoitoalueen koosta riippuen 20-60 minuuttia. Lähtökohtaisesti varaamme puolen tunnin aikoja, jolloin ehdimme käsitellä noin kämmenen kokoisen alueen.

Hoidon päätteeksi iho käsitellään hoitovoiteella.

Kauanko tatuoinnin poisto kokonaisuutena kestää?

Täydellinen tatuoinnin poisto vaatii keskimäärin 6-12 hoitokertaa.

Hoitokertojen välissä pitää aina odottaa noin 2-3 kuukautta.

Lopullinen hoitokertojen määrä riippuu omasta aineenvaihdunnasta, tatuoinnin iästä ja käytetyn värin määrästä sekä laadusta.

Eli koko tautuoinnin poistoon kannattaa varautua noin vuoden kestävänä projektina.

Toipuminen hoitokerran jälkeen

Tatuoinninpoiston voi tehdä huomaamattomasti arjen lomassa.
Toimenpiteestä seuraa sivuvaikutuksia.

Sairaalassa

Pääset lähtemään kotiin heti toimenpiteen jälkeen.

Kotona

Punoitus ja turvotus käsitellyllä alueella on normaalia toimenpiteen jälkeen. Reaktio laskee muutamassa päivässä. Hoidon jälkeistä mahdollista ihon kuumotusta voidaan lievittää viileillä kääreillä.

Vesikellojen muodostuminen on myös yleistä. Jälkioireet häviävät noin viikossa.

Toimenpiteen jälkeen on tärkeää pitää iho puhtaana ja rasvata sitä muutaman kerran päivässä.

Laserhoidon jälkeen käsitelty ihoalue tulee suojata voimakkaalta auringolta noin 4-5 viikon ajan, sillä alue voi palaa tai pigmentoitua herkästi. Suosittelemme käyttämään SP50 -aurinkosuojakerrointa hoidetulla ihoalueella.

Saunaa, uimista ja hikoilua on hyvä välttää joitakin viikkoja aina hoitokerran jälkeen kunnes iho on toipunut.

Liikunta on sallittua ja jopa suositeltavaa.

Ennen ja jälkeen

Usein kysyttyjä kysymyksiä tatuoinninpoistosta

Mihin laserhoito perustuu tatuoinninpoistossa?

Tatuoinnin poistoon käytetään korkean intensiteetin lasersädettä, joka hajottaa tatuoinnissa olevan pigmentin. Hajonnut pigmentti imeytyy ja eliminoituu elimistön immuunijärjestelmään.

Tatuoinnin poistamiseen tarvittavien istuntojen määrä riippuu useista tekijöistä, kuten tatuoinnin koosta ja käytetyistä väriaineista, tatuoinnin sijainnista ja potilaan ihotyypistä. Keskimäärin tatuoinnin poistaminen kokonaan kestää 5-10 hoitokertaa.

Tatuoinnin poistaminen laserilla voi olla epämiellyttävää, ja jotkut potilaat kuvailevat sen tunteena kuin kuminauha napsahtaisi ihoa vasten. Useimmat potilaat pitävät toimenpidettä kuitenkin siedettävänä ja voivat hallita epämukavuutta paikallispuudutteilla tai jäähdyttämällä ihoa toimenpiteen aikana.

Lasertatuoinnin poiston yleisin sivuvaikutus on tilapäinen punoitus ja turvotus hoidetulla alueella. Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä arpeutumista tai ihon värimuutoksia.

Vaikka laserilla voi poistaa tehokkaasti useimmat tatuoinnit, jotkin tatuoinnit voivat olla vaikeampia poistaa kuin toiset. Vaikeita on erityisesti sellaiset, joissa on tietyn värinen muste tai jotka sijaitsevat tietyillä kehon alueilla.

Lasertatuoinnin poistaminen on yleensä turvallista, kun sen suorittaa koulutettu ja kokenut lääkäri käyttäen asianmukaisia laitteita ja tekniikoita.

Jokainen lasertatuoinnin hoitokerta kestää tyypillisesti 10-30 minuuttia tatuoinnin koosta ja rakenteesta riippuen.

On yleensä suositeltavaa odottaa vähintään 6-8 viikkoa tatuoinnin ottamisen jälkeen ennen kuin laserpoisto aloitetaan. Näin varmistutaan että hoidettu alue paranee kunnolla.

Kyllä, on mahdollista poistaa useita tatuointeja kerralla laserhoidolla, kunhan ne ovat kehon eri alueilla eivätkä mene päällekkäin.

Vaikka arpeutuminen on harvinaista, tatuoinnin laserpoisto voi aiheuttaa arpia, varsinkin jos käsiteltyä aluetta ei hoideta kunnolla paranemisprosessin aikana.

Laserointi ei yleensä aiheuta infektiota, koska lasersäde on steriili eikä tunkeudu ihoon tarpeeksi syvälle aiheuttamaan infektiota. Asianmukainen jälkihoito on kuitenkin tärkeää tulehduksen estämiseksi.

Poisto voi joskus aiheuttaa ihon vaalenemista tai tummumista hoidetulla alueella, erityisesti potilailla, joilla on tummempi iho. Tämä on kuitenkin yleensä väliaikaista ja häviää ajan myötä.

Lasertatuoinnin poisto voi joskus aiheuttaa tilapäistä karvojen lähtöä hoidetulle alueelle, mutta karvat kasvavat yleensä takaisin muutamassa kuukaudessa.

Lasertatuoinnin poiston hinta vaihtelee tatuoinnin koon ja monimutkaisuuden, tarvittavien hoitokertojen lukumäärän mukaan. Tatuoinnin poistava lääkäri voi antaa vastaanotolla arvion tarvittavien hoitokertojen määrästä. Hoitokerran hinnat löydät hinnastostamme.

On yleensä suositeltavaa välttää voimakasta harjoittelua ja hikoilua 24-48 tunnin ajan toimenpiteen jälkeen, jotta käsitelty alue alkaa parantua parhaalla mahdollisella tavalla.

Paranemisprosessi laserhoidon jälkeen on aina yksilöllistä ja vaihtelee mm. tatuoinnin koon ja sijainnin sekä käytetyn lasertyypin mukaan.

Yleensä toipumisprosessiin kuuluu useita eri vaiheita:

  • Punoitus ja turvotus: Välittömästi laserhoidon jälkeen alue voi olla punainen, turvonnut ja kosketusherkkä. Tämä on normaali reaktio ja yleensä häviää muutamassa päivässä.
  • Rakkulat: Joillakin ihmisillä saattaa esiintyä rakkuloita tai ihon kuoriutumista käsitellyllä alueella, varsinkin jos hoidossa käytettiin korkean intensiteetin laseria. Tämä on myös normaali reaktio ja paranee yleensä itsestään muutaman viikon kuluessa.
  • Rupi: Kun rakkulat häviävät, käsitellylle alueelle voi muodostua rupia tai kuoria. On tärkeää välttää näiden rupien raapimista, koska se voi lisätä infektioriskiä ja aiheuttaa arpia.
  • Haalistuminen: Seuraavien viikkojen aikana tatuointi haalistuu vähitellen, kun kehon immuunijärjestelmä poistaa mustehiukkaset. Halutun haalistumistason saavuttaminen voi kestää useita laserhoitoja.
  • Lopulliset tulokset: Tatuoinnin poistamisen lopulliset tulokset voivat kestää useita kuukausia, ennen kuin ne tulevat täysin havaittaviksi, sillä keho jatkaa mustehiukkasten poistamista. Joissakin tapauksissa voi olla jäljellä arpia tai värimuutoksia, varsinkin jos tatuointi oli suuri tai värikäs.

Paranemisprosessin aikana on tärkeää noudattaa lääkärin antamia jälkihoito-ohjeita. Tämä voi sisältää käsitellyn alueen pitämisen puhtaana ja kuivana, suoran auringonvalon välttämistä ja sellaisten aktiviteettien välttämistä, jotka voivat aiheuttaa liiallista hikoilua tai hankautumista hoidetulla alueella.

Yleisiä pelkoja & väärinkäsityksiä tatuoinninpoistosta

Laser poistaa tatuoinnin kokonaan yhdellä hoitokerralla.

Vaikka laserhoito voi poistaa tatuoinnin tehokkaasti, on aina mahdollisuus, että tatuointi voi ilmaantua uudelleen ajan myötä, erityisesti auringonvalossa.

Vaikka arpeutuminen on mahdollinen riski, se on harvinaista ja voidaan minimoida asianmukaisella jälkihoidolla.

Vaikka jonkin verran kipua on normaalia hoidon aikana, sitä voidaan vähentää puuduttavalla voiteella ja jäähdyttämällä ihoa toimenpiteen aikana.

Laser kohdistuu vain tatuoinnin pigmenttiin, joten ympäröivä iho ei vahingoitu.

Vaikka ihon väliaikaista värjäytymistä voi esiintyä, se on harvinaista ja yleensä paranee itsestään.

Tämä on myytti, eikä sen ole osoitettu tapahtuvan missään tutkimuksissa.

Totta. Musta on yleensä helpoin väri poistaa. Valkoinen ja beige ovat värejä joihin laser ei toimi.

Vaikka potilaat, joilla on tummemmat ihonsävyt, voi olla alttiimpia ihon värjäytymiselle tai arpeutumiselle, laseria voidaan silti käyttää turvallisesti oikeilla säädöillä ja tekniikoilla.

Vaikka laserhoito on yleensä turvallista, raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään tarpeettomia lääketieteellisiä toimenpiteitä raskauden aikana.

Vaikka laserhoito voi hajottaa tatuoinnissa olevat mustehiukkaset, osa mustetta voi jäädä näkyviin, etenkin vanhemmista tatuoinneista.

Vaikka toimenpiteen jälkeen saattaa esiintyä punoitusta ja turvotusta, useimmat ihmiset voivat palata normaaliin arkeen heti hoitokerran jälkeen.

Vaikka tatuoinnin poistaminen laserilla voi olla kallista, hinta vaihtelee tatuoinnin koon ja monimutkaisuuden mukaan sekä täydelliseen poistamiseen tarvittavien istuntojen lukumäärän mukaan.

Vaikka infektio on mahdollinen riski kaikissa lääketieteellisissä toimenpiteissä, se on harvinaista laserhoidossa ja todennäköisyyttä voi minimoida asianmukaisella jälkihoidolla.

Vaikka laserhoito voi poistaa tatuoinnin tehokkaasti, on aina mahdollisuus, että tatuointi voi ilmaantua uudelleen ajan myötä, erityisesti auringonvalossa.

Vaikka hoidon jälkeen saattaa esiintyä vähäistä ihon kuoriutumista ja rakkuloita, tämä on normaali osa paranemisprosessia ja sen pitäisi hävitä itsestään.

Toimenpide ei aiheuta ihokarvojen lähtöä, koska laser kohdistuu vain tatuoinnin pigmenttiin, ei karvatuppiin.

Tatuoinnin poistaminen laserilla on yleensä turvallista. Mutta hoitomuoto ei ehkä sovi henkilöille, joilla on esimerkiksi keloidiarpia tai autoimmuunihäiriöitä.

Vaikka lasertatuoinnin poistaminen voi olla pitkä prosessi, monet potilaat ajattelevat, että lopputulos on vaaditun ajan ja vaivan arvoinen.