fbpx

Onko plastiikkakirurgia hyvä vaihtoehto myös nuorelle?

Plastiikkakirurgimme Kristiina Hietanen vastaa ylläpitämässään Kauneuden jäljillä -blogin uusimmassa postauksessa kysymykseen, onko plastiikkakirurgia hyvä vaihtoehto myös nuorille.

ONKO PLASTIIKKAKIRURGIA HYVÄ VAIHTOEHTO MYÖS NUORELLE?

Plastiikkakirurgian mahdollisuuksien ja yleisen tietoisuuden myötä korjaavan ja esteettisen kirurgian toimenpiteet ovat tulleet kysytymmäksi myös nuorten, alle 30-vuotiaiden keskuudessa. Myös julkisessa terveydenhuollossa hoidetaan tietyin lääketieteellisin perustein nuorten aikuisten elämänlaadullisia plastiikkakirurgisia aiheita, kuten rintojen liikakasvua. 

Tässä kirjoituksessa en käsittele onnettomuuksien jälkeisiä korjauksia tai vakavien synnynnäisten tilojen korjaavaa kirurgiaa, jotka luonnollisesti vaativat iästä huolimatta plastiikkakirurgisia korjauksia. Kirjoitus keskittyy siis lähinnä esteettisiin ja suhteellisiin elämänlaatua parantaviin toimenpiteisiin. Sanaa suhteellinen käytän tässä siksi, että esimerkiksi toiselle nimenomaan isot rinnat tuovat elämänlaatua kun toiselle ne taas pienentävät sitä. Ollemmehan kaikki niin erilaisia, ja hyvä niin.

Nuoren ihmisen elämänlaatu on yhtä tärkeää kuin vanhemmankin. Nuorten esimerkiksi alle 30-vuotiaiden plastiikkakirurgisissa toimenpiteissä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon tiettyjä seikkoja. Ennen kirurgiaan etenemistä on esimerkiksi hyvä miettiä ja tiedostaa, että elämän varrella keho ja kudosominaisuudet muuttuvat. Mm. ikääntyminen, painonvaihtelu, raskaudet, synnytykset ja imetykset muuttavat kehoa ja kehonkuvaa jopa radikaalisti. Ikääntymisen myötä saatetaan menettää alun perin hyväkin leikkaustulos esimerkiksi yläluomileikkauksen kohdalla. Myös rintojen kohotuksen jälkeen painovoiman ja kudosten ikääntymisen vaikutus rintojen roikkumisen etenemiseen jatkuu. Haluttua tulosta ylläpitämään voidaan siis tarvita uusintatoimenpiteitä. Yläluomileikkauksen kohdalla uusintaleikkaus on suhteellisen helppo toteuttaa, mutta esimerkiksi rintojenkohotus voi olla jo haastavampi. Joskus uusintatoimenpiteet voivat olla myös riskialttiimpia kuin ensimmäiset toimenpiteet esimerkiksi haavojen paranemisen kannalta. Olen valitettavasti törmännyt tilanteisiin, joissa on haluttu jopa kolmatta rintojenpienennysleikkausta jo alle 30-vuotiaana.  Tällaisiin tilanteisiin ja uusintatoimenpiteisiin liittyy jo huomattavia niin lääketieteellisiä kuin lopputuloksen kannalta esteettisiäkin riskejä. 

Nuorten kohdalla kannattaa miettiä tarkkaan ja realistisesti millaisia muutoksia kehossa mahdollisesti lähivuosina voi tapahtua. Esimerkiksi jos raskaus tai voimakas laihdutus on suunnitteilla kannattaa plastiikkakirurgisia toimenpiteitä todennäköisesti  odotuttaa niiden jälkeiseen aikaan. Rintoihin kohdistuvat  toimenpiteet voivat myös häiritä imetyskykyä. Kaikki leikkauksiin liittyvät riskit eivät myöskään ole ulkoisesti näkyviä vaan leikkauksiin liittyy aina esimerkiksi tunnottomuuden tai tuntoaistimuksen muutoksia iholla tai muulla leikkauksen anatomisella alueella. Täydellisesti emme tietenkään voi elämää hallita tai tietää mitä tuleman pitää enkä tarkoita, että kaikki pitäisi olla ennalta suunniteltua. Etenkin nuoren kohdalla on kuitenkin hyvä miettiä tarkkaan ja perusteellisesti toimenpiteen tarve, riskit ja sen todellinen hyöty elämänlaatuun. 

Huomion arvoista ennen leikkausta on myös, että nuoremmilla henkilöillä ihon kudosominaisuudet ovat monesti sellaiset, että arpien kypsyminen eli niiden muuttuminen vaaleaksi ja huomaamattomammaksi saattaa kestää ikäihmistä pidempään.  Näin ollen näkyville paikoille syntyvien arpien kanssa täytyy pystyä elämään pidempään toimenpiteen jälkeen.  Kirurginen toimenpide on aina peruuttamaton. Erilaisiin tai ohimeneviin trendeihin mukaan lähteminen voi myös kaduttaa pitkällä aikavälillä, etenkin kun puhutaan plastiikkakirurgiasta. 

Plastiikkakirurgian vaikutukset henkiseen hyvinvointiin voivat nuoremmilla olla myös erilaiset kuin vanhemmilla. Mahdollisten komplikaatioiden kokeminen ja sairastaminen voi olla helpompaa elämänkokemuksen myötä. Toki meidän kaikkien henkiset vahvuudet ovat hyvin erilaisia yksilöstä riippuen eikä niin sanottu henkinen kypsyys liity aina henkilön ikävuosiin. Joka tapauksessa itsetunnon on hyvä olla niin kehittynyt, että sen hyvinvointi ei ole pelkästään plastiikkakirurgisen lopputuloksen varassa, jos esimerkiksi kirurgian tulos onkin ei-toivottu. 

Nuorten kohdalla on tärkeää  muistaa myös, että niin sanotun normaaliin variaatio eli vaihtelu on suurta. Tosiin sanoen usein on kyse aivan normaalista ruumiinrakenteesta eikä niinkään sairaudesta. Tietyt sairausdiagnoosin lääketieteelliset kriteerit olisi tietysti  hyvä täyttyä mitä nuoremmalle toimenpiteitä suunnitellaan. Joskus potilaani ja asiakkaani ovat olleetkin yllättyneitä ja suorastaan helpottuneita pelkästään kuullessaan, että tilanne on aivan normaali eikä leikkausta välttämättä tarvita tai edes suositella.

Toisaalta lienee todennäköistä, että kukaan ei turhaan suunnittele tai toivo itselleen kirurgista toimenpidettä, jota kohtaan usein koetaan kuitenkin pelkoa. Usein plastiikkakirurgialla saadaankin myös nuorien kohdalla merkittävää hyötyä, mutta esityö ja tarkkaakin tarkempi harkinta on kohdallaan mitä nuoremmasta henkilöstä on kysymys. Lopulta vain potilas tai asiakas itse elää leikkauksen jälkeisen tilanteen ja kehon kanssa. 

Itse laitan poikkeuksetta nuoremmat asiakkaani harkitsemaan toimenpidettä vielä uudelleen ja vasta toisen harkinnan jälkeen saatamme päätyä toimenpiteisiin. Pitkän ajan kuluessa tyytyväisimpiä nuoria leikkausasiakkaitani ovat olleet esimerkiksi hörökorva- ja labiaplastia-asiakkaat. Näiden leikkausten tulokset eivät ole nimittäin herkästi muuttuvia tai menetettäviä kehon ikääntyessä tai elintapojen muuttuessa. 

Kertaakaan en ole vielä ollut pettynyt siihen, että asiakas onkin päätynyt luopumaan toimenpiteestä. Toisaalta muutaman kerran olen törmännyt tilanteeseen , että olen kokonaistilanteen vuoksi niin sanotusti suostunut tekemään pyydetyn toimenpiteen ja lopputulos onkin yllättänyt jopa minut, siis positiivisesti. Asiakkaan ja potilaan kokonaistilanteen arviointi ja asiakkaan oman näkemyksen kuuntelu onkin ensiarvioisen tärkeää myös plastiikkakirurgin työssä.

Muita uutisia

Heinäkuun aukioloajat

Sairaala Innova on kesälomilla alkaen ma 1.7.2024. Normaaleihin aukioloaikoihin palaamme taas ma 29.7. alkaen. Palvelemme asiakkaitamme kuitenkin kahtena päivänä heinäkuussa: Nettiajanvaraus toimii koko heinäkuun normaalisti.

Lue lisää »

Uutta Sairaala Innovassa

Pienten tatuointien poisto laserilla 210 € Jos sinulla on pieni (noin 5×5 cm alueella oleva), ei-toivottu tatuointi, ja haluat päästä siitä eroon. Sairaanhoitajiemme tekemänä pienen

Lue lisää »

Kesäkampanja: cryolipo-hoidot -20 %

Tiesitkö että: Cryolipolla voidaan vähentää ei-toivottuja rasvakertymiä mm. Hoidolla saatujen tulosten pysyvyyden tueksi suosittelemme terveellisiä elämäntapoja, terveellistä ja monipuolista ruokavaliota sekä säännöllistä ateriarytmiä. On tärkeää

Lue lisää »