fbpx

Plastiikkakirurgiaa ulkomailta – vaarallista vai ei?

Olen huomannut viime aikoina mediassa suhteellisen paljon kokemuksia plastiikkakirurgisista toimenpiteistä ulkomailla. Suuressa osassa näistä tapauksista ulkomaille on hakeuduttu halvemman leikkauksen tai hoidon perässä. On totta, että joissain maissa laadukastakin kirurgiaa voidaan tarjota halvemmalla mm halvempien tarvike- ja työvoimakustannuksien vuoksi. Suomessakin hinnat saattavat vaihdella rajustikin tekijästä, yrityksestä, paikkakunnasta ja toimenpiteestä riippuen. En ole itse kuullut epäonnistunutta kokemusta ulkomailta jos sinne on hakeuduttu esimerkiksi erikoisosaajan tai osaamisen vuoksi. Toimenpiteen riskit riippuvat paljon tehtävän  toimenpiteen laajuudesta ja luonteesta, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. 

On selvää, että monissa maissa kuten esimerkiksi Turkissa tai Yhdysvalloissa tehdään paljon enemmän kauneuskirurgiaa kuin meillä täällä Suomessa ja kirurgit ovat varmasti leikkausmäärien suhteen ainakin osittain paljon kokeneempia kuin Suomalaiset kirurgit. Kirurgia on kuitenkin muutakin kuin pelkät suuret potilasmäärät ja tutkintopaperi, kirurgia on käsityötä, näkemystä, ymmärrystä asiakkaan tavoitteista, kudosominaisuuksista ja kudoskäsittelystä sekä haavojen että arpien paranemisprosesseista. 

Mainittakoon vielä, että ulkomailla voi olla vaikea varmistua edes leikkaavan lääkärin tutkinnosta tai varsinaisesta ammatista. Lisäksi kirurgia on mitä suurimmissa määrin tiimityötä. Toisin sanoen yksikään ”guru” maailmassa ei voi suoriutua yksin kirurgisesta toimenpiteestä, sillä siihen  tarvitaan mm. tilojen ja välineiden siistijöitä, joilla turvataan puhtausvaatimukset. Lisäksi  tarvitaan hoitohenkilökuntaa ketkä huolehtivat asiakkaan ja toimenpiteessä tarvittavat tavarat siihen kuntoon, että toimenpide on turvallista tehdä. Tarvitaan laadukkaita instrumenttejä (leikkausvälineitä) ja paljon kertakäyttötavaraa kuten liinoja ja erilaisia suojaustarvikkeita. Tarvitaan myös laadukkaita lääkkeitä ja nukutuslaitteistoa suonesisäisine nesteineen, tippakanyyleineen ja muine tarvikkeineen. Näin kun asian kirjoittaa auki lienee selvää, että laatu maksaa eikä ilmaista pihviä ole tässäkään asiassa.

Olen varma, että myös ulkomailla saa hyvin laadukasta ja osin todennäköisesti jopa ´laadukkaampaa´ esteettistä kirurgiaa kuin meiltä Suomesta. Meidänkin, etenkin esteettinen plastiikkakirurgian opetus tapahtuu suurilta osin ulkomailla tai ulkomaisin voimin. 

Ennen ulkomaille leikkaukseen hakeutumista kannattaa kuitenkin huomioida nuo taustatekijät esimerkiksi puhtaus ja laatukriteerit voivat maakohtaisesti vaihdella samoin kuin valvovien viranomaisten laatu ja aktiivisuus. Myös bakteerikannat voivat olla erilaisia. Kirjallisuudesta tiedetäänkin, että ulkomailla suoritettuihin leikkauksiin liittyy lisääntynyt hankalasti hoidettavien tulehdusten riski  mm. harvinaisempien ja erilaisten  bakteerikantojen vuoksi. Kaikki ihoa lävistävä toiminta aiheuttaa väistämättä tulehdusriskin ja riski lisääntyy edelleen jos elimistöön asetetaan vierasesineitä esimerkiksi rinta , nenään sekä kasvoille laitettavia implantteja. Joitakin kertoja olen urani varrella törmännyt tilanteisiin, joissa ulkomailla laitetut implantit ovat tulehtuneet pahasti ja elimistö on alkanut hylkiä niitä. Loppulasku asiakkaalle on varmasti ollut vähintään kolmikertainen siihen verrattuna jos alkuperäinen toimenpide olisi suoritettu Suomessa ja mahdollisesti tulehdusta ei olisi tullut ainakaan niin harvinaisten bakteerien vuoksi.

Matkustaminen itsessään lisää  leikkauksiin liittyviä riskejä. Esimerkiksi lentomatkailu lisää tunnetusti veritulppien riskiä mitä myös kirurgiset operaatiot lisäävät. Ulkomaille suuntautuva leikkausloma ei myöskään käy yhteen uinti- ja rantaloman kanssa ja mahdollinen aurinko sekä kuuma ilmastokin saattaa tuottaa omia haasteita jos ilmastoituun sisätilaan pääseminen vaikeutuu.  Kielimuuri voi joskus ulkomailla asioimisessa olla myös ongelmallista ja kirurgiaa suunniteltaessa väärin ymmärryksiin ei yksinkertaisesti ole varaa puolin tai toisin.

Ulkomaille suuntaavan on hyvä tiedostaa myös siellä oleva valtava tarjonta tekijöiden ja klinikoiden suhteen. Alaa hyvin tuntemattoman voi olla todella vaikea ja jopa mahdoton valita laadukas tekijä, klinikka tai sairaala pelkkien markkinointialan ihmisten tekemien tietojen, esitteiden ja verkkosivujen varassa , sosiaalisen median alustoilla olevista tiedoista puhumattakaan.

Ulkomaille matkaavan on myös muistettava, että Suomalaiset viranomaistahot ja niiden toimivalta ei tietenkään ulotu ulkomaille. Nähdäkseni Suomessa meillä on hyviä puolueettomia oikeita viranomaisia arvioimaan ja valvomaan sitä, että kirurginen hoito tapahtuu laadukkaasti ammattistandardin täyttävästi. Tarvittaessa voi saada korvausta jos yllättävä tai odottamaton komplikaatio tapahtuu tai jos kirurgin tai muun hoitohenkilökunnan ammattistandardi ei täyty.

Huomioon otettavaa on myös se, että laadukkaisiin eurooppalaisiin tai yhdysvaltalaisiin yksityisklinikoihin verrattuna Suomi taitaa vielä olla plastiikkakirurgian ´halpamaa´. Plastiikkakirurgiset leikkaukset ovat valitettavan arvokkaita ja hinta voi tehdä niistä osalle ihmisistä saavuttamattoman. Usein ja toivottavasti leikkauksia tehdään kuitenkin vain kerran eli kyseessä on kertakustannus.  Joskin tietyissä toimenpiteissä pitää varautua myös uusintaoperaatioihin, etenkin ajan kuluessa. Plastiikkakirurgiaa mietittäessä on hyvä priorisoida ja tutkiskella kirurgian oikeaa tarvetta itselle ja miettiä onko se itselle oikeasti rahan arvioista. Ainoa kuka tämän pystyy päättämään on leikkauksen tilaaja itse, olettaen tietenkin että toimenpide onnistuu toiveiden mukaisesti. Ehkä etukäteen säästämien on järkevä vaihtoehto. Sillä välin voi vielä tehdä sitä niin tärkeää taustatyötä leikkauksen suunnittelun suhteen perehtymällä toipumiseen, leikkauksella saavutettaviin hyötyihin ja itse kirurgeihin ja hoitopaikkoihin. Usein myös kohtuullisia rahoitusvaihtoehtoja tarjotaan.

Olen varma, että myös ulkomailla onnistutaan plastiikkakirurgiassa vähintään yhtä hyvin kuin Suomessa, mutta ennen ulkomaille hakeutumista kannattaa ainakin edellä mainittuja seikkoja miettiä. Ja on selvää , että joidenkin toimenpiteiden kohdalla hintalaatusuhde voi olla ulkomailla erityisen hyvä kuten esimerkiksi hiustensiirroissa. Tästäkään huolimatta en uskalla enkä voi virallisesti suositella ulkomaille lähtöä, koska ulkomailla asiakas jää aina Suomalaisen viranomaisen suojelun ja potilasvakuutusten ulkopuolelle.  Pienissäkin toimenpiteissä voi sattua ja tapahtua missä vain ja mitä vain. Joissakin hyvin harvoissa tapauksissa olen saattanut asiakkaan kanssa keskustella ulkomaisesta vaihtoehdosta toimenpiteen suhteen. 

Rehellisesti sanoen itsekin mietin  yläluomileikkauksen teettämistä itselleni mielestäni erittäin lahjakkaalla ulkomaisella kollegallani. Jouduin kuitenkin vielä  jäämään miettimään asiaa, matkustelun vaivan ja liitännäistoimintojen kuten leikkaussalien  siivouksen ja välineiden steriloinnin laadun suhteen. Näihin kun ei supertaitava ulkomaalainen kollegani itse pysty vaikuttamaan.  

Nykyään koulutusta on motivoituneelle hyvin saatavilla ja plastiikkakirurgian leikkausmäärät ovat olleet pitkään meillä nousussa, mikä varmistaa Suomessakin riittävää leikkausrutiinin kehittymistä myös esteettisten toimenpiteiden suhteen.  Lisäksi Suomessa kirurgeilla ja lääkäreillä on verraten pitkä kliininen koulutus johon sisältyy jopa poikkeuksellisen paljon tavallista potilastyötä ja operointiakin kirurgisilla aloilla. On siis kerrassaan totta, että kyllä meillä Suomessakin osataan!

Muita uutisia

Uutta Sairaala Innovassa

Pienten tatuointien poisto laserilla 210 € Jos sinulla on pieni (noin 5×5 cm alueella oleva), ei-toivottu tatuointi, ja haluat päästä siitä eroon. Sairaanhoitajiemme tekemänä pienen

Lue lisää »

Kesäkampanja: cryolipo-hoidot -20 %

Tiesitkö että: Cryolipolla voidaan vähentää ei-toivottuja rasvakertymiä mm. Hoidolla saatujen tulosten pysyvyyden tueksi suosittelemme terveellisiä elämäntapoja, terveellistä ja monipuolista ruokavaliota sekä säännöllistä ateriarytmiä. On tärkeää

Lue lisää »